• Τράπεζες

    Θεώνη Αλαμπάση στο mononews: Αρκούν προς το παρόν τα 2 δισ. εγγυήσεις στον Ηρακλή ΙΙΙ

    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών

    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών


    Δεν απαιτείται προς το παρόν επέκταση των 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙΙ», λέει στο mononews.gr η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών και συμπληρώνει ότι αφού «κλειδώσουν» οι  τιτλοποιήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας και δεν επαρκούν, τότε θα κατατεθεί αίτημα για να αυξηθεί το ύψος τους.

    Το νέο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο και θα λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

    Η αύξηση των εγγυήσεων είναι και πρόωρη, αλλά και χρονοβόρα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, την DGcom και την Κομισιόν.

    Προς το παρόν μόνο η Εθνική Τράπεζα έχει πάρει την έγκριση για να λάβει το senior ομόλογο των 360 εκατ. ευρώ της τιτλοποίησης Frontier II (ύψους 1 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια) την εγγύηση του Ηρακλή.

    Επίσης, έγκριση για ένταξη στον πρόγραμμα έχει λάβει και το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, λογιστικής αξίας  508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει περίπου 37 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

    Αίτημα αναμένεται να υποβληθεί στον Ηρακλή και η κοινή τιτλοποίηση των συστημικών τραπεζών Solar, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Συνολικά, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, για τις τιτλοποιήσεις Frontier II, Sunrise III και Solar θα απαιτηθούν εγγυήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ.

    Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα

    Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η περίμετρος των τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν η Attica Bank και η Παγκρήτια, το ύψος των οποίων θα καθορίσει και το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσουν.

    Στις αρχές Μαρτίου η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα υποβάλει το αίτημα της στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Και φυσικά οι τιτλοποιήσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν –πιθανόν από την DBRS– προκειμένου τα senior ομόλογα να λάβουν τις κρατικές εγγυήσεις, που υπολογίζονται στο 1,1 δισ. με 1,2 δισ. ευρώ και για τις δύο τράπεζες.

    Η Attica Bank έχει δείκτη προβληματικών δανείων 60% (στο 9μηνο) και η Παγκρήτια βρίσκεται στο 58%.

    Οι δύο τράπεζες τρέχουν ταυτόχρονα και το σχέδιο για τη συγχώνευση τους που θα οδηγήσει  στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Να σημειωθεί ότι η Attica Bank προχώρησε στα τέλη του 2023 στην πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 στην AB CarVal, με μια συμφωνία που πραγματικά θα ελαφρύνει τα βιβλία της από «κόκκινα» δάνεια και απέκτησε εκ νέου το σύνολο των ομολόγων των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega, μία  συναλλαγή που  δεν έχει καμία επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Στην τελική ευθεία για το placement με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές

    Ηχηρό μήνυμα ΤτΕ σε Καρώνη και Dimon: «Βρείτε τα τώρα, όχι στα δικαστήρια»

    Τράπεζα Πειραιώς: Μεταξύ 3,75-3,90 ευρώ ανά μετοχή θα ανοίξει το placement



    ΣΧΟΛΙΑ