• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ο Χρήστος Μεγάλου ανοίγει τα χαρτιά του για ΑΜΚ και τιτλοποιήσεις – Σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Τράπεζα Πειραιώς: Η τοποθέτηση του CEΟ κ. Χρήστου Μεγάλου για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σήμερα η τράπεζα ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020.

    Εξάλλου μόλις την περασμένη Παρασκευή, 12 Μαρτίου, ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μπορεί να συμμετέχει όπως ο οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

    Το ενδιαφέρον των διεθνών αναλυτών εστιάζεται αφενός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς σήμερα η διοίκηση της τράπεζας θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα δώσει το χρονοδιαγραμμα της νέας πορείας που χαράζει για την  επόμενη μέρα της Πειραιώς και τον απογαλακτισμό της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει σήμερα το 61,3%. και αφετέρου στις κινήσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

    Παράλληλα θα ενημερώσει για την πορεία όλων των ενεργειών που αφορούν το capital plan  που είχε ανακοινώσει η Πειραιώς τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως είναι γνωστό στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την  απόσχιση των τραπεζικών της δραστηριοτήτων.

    Επίσης ολοκλήρωσε τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ –που περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια-, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την πώληση του δικτύου POS με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς  ο πλειοδότης θα αναδειχθεί ανάμεσα στους ομίλους Nexi (που εξαγόρασε πρόσφατα τη Sia) και Euronet, με το προσδοκώμενο όφελος να εκτιμάται στα 250 με 300 εκατ ευρώ.

    Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει δύο νέες τιτλοποιήσεις «μαμούθ» συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τα 7 δις ευρώ να ενταχθούν στην επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ» φέτος και άλλα 7 δις ευρώ το 2022.

    Στόχος της τράπεζας είναι να απαλλαγεί από το απόθεμα των προβληματικών δανείων της τα οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ήταν ύψους 22,7 δις ευρώ και με δείκτη κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις στο 45%.

    Μία πρώτη εικόνα θα δώσουν σήμερα τα στελέχη της διοίκησης και σε ότι αφορά την πορεία των νέων «κόκκινων» δανείων της πανδημίας. Όπως είναι γνωστό δάνεια ύψους 5,3 δις ευρώ έκαναν χρήση των αναστολών πληρωμής (και συγκεκριμένα 2 δισ. ευρώ στεγαστικά, 3 δισ. ευρώ επιχειρηματικά και εταιρικά δάνεια και περίπου 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά). Σύμφωνα με την συμπεριφορά των δανείων που έχουν βγει από τα μορατόρια, εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσει» το 1 στα 4 (το 25%). Μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει πρόγραμμα step up διάρκειας 18 μηνών για τη σταδιακή επαναφορά στην εξυπηρέτηση της πλήρους δόσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδοτεί την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης



    ΣΧΟΛΙΑ