• Τράπεζες

    Πωλητήριο στις υπηρεσίες POS βάζουν οι τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Πωλητήριο στα POS –την εκκαθάριση συναλλαγών με κάρτες- βάζουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες. Είναι μία κοστοβόρα υπηρεσία, που απαιτεί συνεχώς επενδύσεις, αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr, εξηγώντας γιατί οι τράπεζες προχωρούν στην πώληση του δικτύου POS.

    Η Eurobank ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την πώληση του δικτύου POS της με στόχο η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, με τους πρώτους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές να έχουν δηλώσει την παρουσία τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank θα πουλήσει το 80% του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών ΡΟS, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς το τίμημα θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 200+ εκατ ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό σε διαδικασία πώλησης των POS βρίσκεται από πέρυσι το Νοέμβριο και η Τράπεζα Πειραιώς. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και η Εθνική Τράπεζας όπως και η Alpha Bank, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

    «Η υποστήριξη του δικτύου των POS απαιτεί μία σειρά από απίστευτα κοστοβόρες εργασίες», λέει το mononews.gr τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί πως «πρόκειται για ένα οικοσύστημα που απαιτεί συνεχείς επενδύσεις.

    «Πίσω από τα «μηχανάκια» που βρίσκονται στα καταστήματα υπάρχει ένας υποστηρικτικός μηχανισμός και πλέγμα υποδομών. Το ΙΤ της τράπεζας, η μηχανογράφηση και φυσικά άνθρωποι που «τρέχουν» τα προϊόντα, δηλαδή τις δόσεις για αγορές με κάρτες, τα προγράμματα εκπτώσεων για αγορές από συγκεκριμένες αλυσίδες λιανικής, τα προγράμματα επιστροφής και επιβράβευσης, και που σχεδιάζουν τα νέα προϊόντα».

    Όπως είναι γνωστό η διαδικασία πώλησης του δικτύου POS της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στην τελική ευθεία με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς ο πλειοδότης θα αναδειχθεί ανάμεσα στους ομίλους Nexi (που εξαγόρασε πρόσφατα τη Sia) και Euronet.

    Όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη η πώληση των POS δεν αλλάζει κάτι για τους κατόχους των καρτών, ούτε στη σχέση της τράπεζας με τους συνεργαζόμενους εμπόρους.

    Οι τράπεζες αναζητούν τις στρατηγικές συνεργασίες, καθώς ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες διαρκώς αυξάνεται, που σημαίνει ότι απαιτούνται και συνεχείς επενδύσεις, για την υποστήριξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων με τελικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

    Η τάση διεθνώς είναι να απεμπλακούν οι τράπεζες από τον κλάδο εκκαθάρισης συναλλαγών από POS. Το 2020 η Intesa San Paolo πούλησε στη Nexi, τον μεγαλύτερο όμιλο πληρωμών της Ιταλίας, το κλάδο των POS για 1,1 δισ. δολάρια.

    Σε αδρές γραμμές η εκκαθάριση συναλλαγών με κάρτες λειτουργεί ως εξής: Μόλις περάσουμε την κάρτα μας, χρεωστική, πιστωτική, προπληρωμένη, στο POS σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έχουμε πάρει έγκριση για τη συναλλαγή μας και έχουμε το απόκομμα στα χέρια μας.

    Όμως έχει γίνει ένας κύκλος μεταβίβασης δεδομένων. Έστω όχι έχουμε κάρτα Eurobank και το κατάστημα POS της Πειραιώς. Μόλις περάσει η κάρτα από το μηχανάκι, η συναλλαγή πάει στην Πειραιώς, που με τη σειρά της τη στέλνει στη Visa ή την Mastercard. Και από κει το σήμα φεύγει και πάει στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, για να εγκρίνει τη συναλλαγή και να πληρωθεί ο έμπορος. Και φυσικά για όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν προμήθειες, που πληρώνονται τόσο στους οργανισμούς εκδόσεων καρτών (Visa, Mastercard), όσο και στην τράπεζα που έχει μηχανάκι της η τράπεζα.



    ΣΧΟΛΙΑ