• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα «χαρτιά» που υπεραπέδωσαν από τα ολέθρια χαμηλά των 484 μονάδων της 16ης Μαρτίου 2020

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τα χαμηλά της αγοράς, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, των 484 μονάδων.

    Πριν καν αρχίσει το lockdown, που προληπτικά και εγκαίρως επέβαλε πέρυσι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αγορά είχε προεξοφλήσει τον Αρμαγεδδώνα και τη λαίλαπα που επιφύλασσε για την ελληνική οικονομία η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ίσως για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, με την ανακάλυψη των εμβολίων και την άμεση προώθησή τους, η αγορά μπορεί να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ.

    Το διάστημα αυτό οι μετοχές βρέθηκαν στα τάρταρα. Το αποκορύφωμα όλων δε ήταν η περίοδος του περσινού Πάσχα, όταν στις εμπορευματικές αγορές το πετρέλαιο όχι απλώς μηδένισε, αλλά έγραψε και αρνητικές τιμές. Ο χρυσός λαμπύριζε δε στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων και τα κρατικά ομόλογα, ειδικά βαριών οικονομιών, όπως της Γερμανίας μηδένιζαν. Ήταν η περίοδος που οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις για τη στήριξη των νομισμάτων και των οικονομιών που αντιπροσωπεύουν. Πάνω από 3 τρισ. δολάρια οι παρεμβάσεις στις ΗΠΑ και κοντά στα 2 τρισ. ευρώ οι παρεμβάσεις στην Ευρωζώνη, η οποία για πρώτη φορά μπήκε μπροστά, εκδίδοντας ευρωομόλογο!

    Η ανισορροπία αυτή είχε πλήρη αντίκτυπο σε κάθε μορφής οικονομική δραστηριότητα. Μόνο στις αερομεταφορές, η παρέμβαση στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ! Ο τουρισμός απέφερε στην Ελλάδα, την άλλοτε ατμομηχανή της οικονομίας μας, κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ. Οι δε παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν περάσει τα 32 δισ. ευρώ και κάθε εβδομάδα που το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά 250 εκατ. ευρώ!

    Πλην όμως, η εικόνα διάλυσης στο χρηματιστηριακό ταμπλό σε καμία περίπτωση δεν αποτύπωνε την πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές. Στο μεσοδιάστημα, οι εισηγμένες έδειξαν απίστευτες αντοχές. Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, και ειδικά η αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα μάθημα που, όπως αποδείχθηκε, είχαν πάρει.

    Οι μεγάλοι κερδισμένοι

    Τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό από πέρυσι μέχρι σήμερα καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,82% 11,00 με άνοδο 484% από τα χαμηλά των… 1,55 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά η διοίκηση Στάσση εκπληρώνει την υπόσχεσή της για EBITDA άνω των 900 εκατ. ευρώ το 2020.

    Μέσα στην κρίση άλλες εταιρείες βρήκαν νέο πεδίο δραστηριοτήτων. Τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ -0,76% 3,90 προφανώς ευνοήθηκαν από την μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά μπήκαν στον τομέα της παραγωγής υγειονομικών μασκών. Η μετοχή ενισχύεται, σε σχέση με τα περσινά χαμηλά των 1,34 ευρώ, κατά 211%.

    Η αλλαγή του management στην Άβαξ και η συμμετοχή στα νέα έργα έδωσαν ώθηση στη μετοχή 198%.

    Κέρδη 181% καταγράφει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, σε μία περίοδο κατά την οποία η διοίκηση άλλαξε και μπήκαν στο μετοχικό σχήμα οι Ολλανδοί της Reggeborgh.

    Κέρδη 180,95% σημειώνει η μετοχή της Ιντρακόμ, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να αναλαμβάνει εκ νέου  ενεργό ρόλο στο management.

    Κέρδη 165,47% για την Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,62 και άνοδος της κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή είναι έτοιμη για εισαγωγή στους δείκτες της Morgan Stanley.

    Κέρδη 164% για τη Βιοχάλκο μετά τα χαμηλά των 1,63 ευρώ κι έντονο το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για placement, ενώ οι θυγατρικές διαπρέπουν σε καλώδια και δουλειές με χάλυβα.

    Η ισχυρή οικονομική διάρθρωση του ΟΠΑΠ οδήγησε τη μετοχή από τα χαμηλά των 5,86 ευρώ στο +96,93% σε σχέση με την αποφράδα ημέρα της 16ης Μαρτίου 2020.

    Από τις τράπεζες, η Eurobank καταγράφει τα περισσότερα κέρδη, πάνω από 80%, με τη διοίκηση της τράπεζας να προβλέπει για φέτος μείωση των «κόκκινων» δανείων κάτω από το 9% του χαρτοφυλακίου της.



    ΣΧΟΛΙΑ