• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αυτή θα είναι η τράπεζα του μέλλοντος

    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Στις αλλαγές που θα φέρει η τεχνολογία στην Εθνική Τράπεζα τα επόμενα 5 χρόνια αναφέρθηκε ο κ. Παύλος Μυλωνάς CEO της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας σε πάνελ στο Dephi Forum.

    Όπως είπε θα αλλάξουν τα καταστήματα στα οποία θα προσέρχονται οι πελάτες  μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις τους, θα είναι αυτοματοποιημένο back office, μικρότερη η τράπεζα από πλευράς ατόμων και κόστους και θα πραγματοποιεί συνεργασίες με εταιρείες enterprise planning.

    Σχετικά με την καινοτομία, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, δεν πρέπει να αφορά μόνο τις startups, αλλά και τις παραδοσιακές επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να προχωρούν σε συνεργασίες και εξαγορές για να την αποκτούν.

    Στα 8 δισ. η αποτίμηση του ελληνικού οικοσυστήματος startups

    Στο ίδιο πάνελ, ο Μάρκος Βερέμης ιδρυτής και επικεφαλής της Upstream, σημείωσε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να μπει στο χώρο τεχνολογίας και η συνεισφορά της τεχνολογίας ξεκίνησε όταν δημιουργήθηκε το Jeremie πριν 7 χρόνια με κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ.  Ακολούθησαν τα κεφάλαια του Equifund επιπλέον 300 εκατ. ευρώ και σήμερα η αποτίμηση του τομέα των startup φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

    «Εταιρείες Ελλήνων επενδυτών στην Αμερική έχουν αποτίμηση 100 δισ. και αυτό σημαίνει ότι το ταλέντο υπάρχει και αυτό που χρειάζεται είναι η χρηματοδότηση»,  πρόσθεσε ο κ. Μάκρος Βερέμης.

    Όπως στο ελληνικό οικοσύστημα είναι 30 εταιρείες που  έχουν αποτίμηση άνω των 300 εκατ. ευρώ αποτίμηση και 400 εταιρείες που χαρακτηρίζονται φερέλπιδες. Προσφέρουν σήμερα το 2% του ΑΕΠ. Η αποτίμηση του τομέα ήταν 300 εκατ. πριν μερικά χρόνια και τώρα μετά τη συμφωνία της Viva ξεπερνάει τα 8 δισ., σημείωσε. «Δεν έχουμε δώσει ακόμη την έμφαση που χρειάζεται σε αυτόν τον τομέα, όταν συνολικά από το RRF 500 εκατ. μόνο αφορούν τον τομέα αυτό», είπε χαρακτηριστικά

    Επίσης, εξήγησε τη σημαντική συμβολή των σταρταπς στην αλλαγή κατεύθυνσης της ελληνική οικονομίας.

    «Η οικονομία μας γεννάει ελλείμματα γιατί δεν είναι εξαγωγική. Για να γίνει εξαγωγική το κομμάτι των σταρταπς που μεγαλώνοντας γίνονται σημαντικές εταιρείες, είναι σημαντικό γιατί συνεισφέρουν στο ΑΕΠ και μπολιάζουν την υπόλοιπη αγορά. Όλοι οι κλάδοι αλλάζουν, λόγω της τεχνολογίας, αλλά για να ενισχυθεί ο τομέας αυτός είναι καθοριστικός ο ρόλος του κράτους. Το Silicon Valley φτιάχτηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και επομένως από το Κράτος το ίδιο και στο Ισραήλ», τόνισε ο κ. Βερέμης.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Η σύγχρονη ψηφιακή τραπεζική εμπειρία επιβραβεύεται ακόμα μια φορά

    Χρήστος Σταϊκούρας: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα νέα μέτρα στήριξης

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Τουλάχιστον στο 3% η ανάπτυξη λόγω RRF και τουρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ