• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Κάτω από το 8% ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση – Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα νέα μέτρα στήριξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικώ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Απαιτούνται ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πηγής του προβλήματος του πληθωρισμού, δηλαδή του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ των Δελφών.

    Για την άνοδο του πληθωρισμού, είπε πως αυτή προέρχεται από την μεγάλη και ισχυρή ανάκαμψη, ενώ το πρόβλημα επιτάθηκε με την εισβολή της Ρωσίας.

    Όπως δήλωσε, πρόσφατα το ΔΝΤ προέβλεψε για την Ελλάδα πληθωρισμό 4,5% για εφέτος, ωστόσο η νέα εκτίμηση του υπουργείου θα είναι λίγο πιο συντηρητική από αυτήν του Ταμείου και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 8%.

    Παράλληλα, αποκάλυψε πως σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει και επίσημα τα στοιχεία.

    «Σε εθνικό επίπεδο χρειαζόμαστε ορθολογικές και συνετές πολιτικές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειαζόμαστε συνεκτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος, όπως πλαφόν φυσικού αερίου, αποσύνδεση από την τιμή της ενέργειας και κοινές προμήθειες στην Ευρώπη» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και συνέχισε λέγοντας:

    «Για να βοηθήσει σε αυτή τη συγκυρία την επιχείρηση και τον πολίτη η Πολιτεία, μειώνει τους φόρους, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τον κατώτατο μισθό.

    Με στοχευμένα μέτρα παρεμβάσεων ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, όπως με την επιδότηση φυσικού αερίου και ρεύματος, επιδότηση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους αγρότες.

    Μέσα από αυτούς τους πυλώνες που λειτουργούν συνδυαστικά για πολλά νοικοκυριά στηρίζουμε την κοινωνία, αλλά με βάση τις δυνατότητές μας και τις αβεβαιότητες που έχουμε δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο του αυξημένου κόστους».

    Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι θα είναι γενναιόδωρη. Όπως ήδη έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά στελέχη, η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

    Για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τόνισε πως τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα ανέφερε «πως όλα ξαναγράφονται».

     

     

    Για την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των αιτιών που επιφέρουν ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Και ανέφερε τις ελληνικές θέσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου.

    .

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης

     



    ΣΧΟΛΙΑ