• Business

    Συσσωρεύονται νέα κεφάλαια για τις ελληνικές start-ups-Ετοιμάζονται νέοι μονόκεροι

    Γιάννης Τσιώρης και Ιωάννα Αγγελιδάκης της InstaShop, της ελληνικής σταρταπ που πέτυχε τη μεγαλύτερη αποτίμηση κατά την πώλησή της, δημιουργώντας μεγάλες αποδόσεις για τους επενδυτές της


    Πρόσω ολοταχώς  προς την πρόβλεψη που έχει κάνει ο ΣΕΒ για τριπλασιασμό της αξίας του σε 5 χρόνια, κινείται το οικοσύστημα των start-ups στην Ελλάδα, με τη βοήθεια ενός αυξανόμενου αριθμού επενδυτικών κεφαλαίων που ετοιμάζονται να επενδύσουν σε αυτό.

    Όλο και περισσότερα κεφάλαια συγκεντρώνονται στα venture capitals  που αναζητούν τις πιο καινοτόμες ελληνικές start-up στις οποίες θα επενδύσουν το 2022. Σημειώνεται, ότι το 2021 επενδύθηκαν 500 εκατ. ευρώ στο ελληνικό οικοσύστημα, ενώ  το 84,9% αυτών των κεφαλαίων προήλθε από συμμετοχή διεθνών κεφαλαίων σε επενδυτικούς γύρους των start-ups, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ελκυστικότητας του ελληνικού οικοσυστήματος.

    Και το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται ακόμη μια χρονιά ρεκόρ, καθώς αυξάνονται οι επενδυτές που θεωρούν τις start-ups προσοδοφόρα επένδυση.

     Eισροή νέων κεφαλαίων στα venture capital- Σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία 

    Παράλληλα νέα  funds αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σχεδιάζονται και αναμένεται να λανσαριστούν το 2022 με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

     Από τα venture capital του Equifund, το Marathon Venture Capital,   έχει λανσάρει το Marathon Venture Capital Fund II με αρχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ. Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο του Marathon έχει ήδη επενδύσει σε περίπου τέσσερις εταιρείες, ενώ αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το αρχικό του κεφάλαιο το επόμενο διάστημα.

    Το VentureFriends ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση του VentureFriends III με υπό διαχείριση κεφάλαια  στα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το VentureFriends έχει ήδη επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες μέσω του τρίτου επενδυτικού κεφαλαίου. Το νέο fund  θα είναι τo 3ο fund σε 5 χρόνια για τους VentureFriends, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση στα 170 εκ. ευρώ.

    Το VentureFriends έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των κεφαλαίων από family offices/HNWΙ, πρώην founders και operators, το European Investment Fund (EIF) το οποίο έχει υποστηρίξει το VentureFriends και κατά το παρελθόν, καθώς και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (HDBI). Νέα  επενδυτικά κεφάλαια ανεμένονται και από το Big Pi Ventures.

    Μέσα στο 2022 σχεδιάζει να λανσάρει νέο fund και το Uni.fund, που επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕΑΤΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Ειδικότερα, προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός επενδυτικού σχήματος από περίπου 30 εκατ. έως και 50 εκατ. ευρώ (second closing), με τη συμμετοχή θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

    Εκτός από τα funds του Equifund –πολλά εκ των οποίων σχεδιάζουν τη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων, με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) και ιδιώτες επενδυτές, θα συσταθεί και το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Genesis Ventures)  να κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ από το ταμείο Jeremie.

    Στα σκαριά βρίσκεται και το πρόγραμμα “Accelerate TT” της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμέτοχων που θα επενδύουν σε startups με κεφάλαιο σποράς (seed financing).

    Σύμφωνα με πληροφορίες για το “Αccelerate TT” έχουν ήδη καταθέσει αίτηση τέσσερις διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds), με τους δύο εξ αυτών να έχουν εγκριθεί.

     Αρκετά funds αναμένουν την πρόσκληση που θα κάνει η ΕΑΤΕ για τη χρηματοδότηση του InnovateNow του διάδοχου σχήματος του Equifund ύψους 100 εκατ. ευρώ.   Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η  ρευστότητα 93 εκατ. διαθέτει και το ταμείο Φαιστός που επενδύει σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για υποδομές σε δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

    Περισσότερες start-up χρηματοδοτήθηκαν το 2021

    Σύμφωνα με το φετινό εκτενές report του Found.ation «Startups in Greece – Venture Financing Report 2020-2021», το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), ο αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος έφτασε, ή και ξεπέρασε τις 70, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι.

    Οι 70 αυτές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν να σηκώσουν 500 εκατ. ευρώ, ποσό υπερ -τριπλάσιο έναντι του 2020 και δεκαπλάσιο έναντι του 2017, όταν οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες είχαν «σηκώσει» μόλις 50 εκατ. ευρώ.

    Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος τη μερίδα του λέοντος των 500 αυτών εκατ. ευρώ – για την ακρίβεια τα 397 εκατ. ευρώ – μοιράστηκαν 10 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με τις 3 μάλιστα εξ’ αυτών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του συνολικού ποσού των επενδύσεων.

    Η χρυσή δεκάδα των startups μάλιστα, κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 4 φορές το ποσό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος (114,3 εκατ. ευρώ) και μάλιστα χωρίς να λογίζεται στη σύγκριση η χρηματοδότηση της Skroutz από το CVC Capital.

    Στην κορυφή της λίστας με τις πιο χρηματοδοτούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις του 2021, βρέθηκε η Blueground η οποία σήκωσε 154 εκατ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχει δει ποτέ το ελληνικό οικοσύστημα. Η χρηματοδότηση αυτή έκανε την εταιρεία να αναρριχηθεί και στην κορυφή του top 10 των πιο χρηματοδοτούμενων ελληνικών startups όλων των εποχών.

    Endeavor: 10 ελληνικές σταρταπ θα γίνουν μονόκεροι

    Τουλάχιστον 10 ελληνικές startup   πλησιάζουν στο να μετατραπούν σε «μονόκερους», δηλαδή σε εταιρεία με αποτίμηση που θα ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

    Σε έκθεση της, η Endeavor τονίζει χαρακτηριστικά: «βλέπουμε περισσότερες εταιρείες να πλησιάζουν το 1 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, όπως οι: Aisera, Beat, Blueground, Epignosis, Hellas Direct, Omilia, Persado, Skroutz, Viva Wallet, Workable κ.α.».

    Σημειώνει επίσης πως Blueground, Epignosis, Hellas Direct, NetData, Persado, Pollfish, Omilia, Orfium, Viva Wallet και Workable βρίσκονται στη λίστα με τις εταιρείες που αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο του οικοσυστήματος με τις επιτυχίες τους.



    ΣΧΟΛΙΑ