• Business

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Τουλάχιστον στο 3% η ανάπτυξη λόγω RRF και τουρισμού

    O CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

    O CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    “Οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε σε ένα περιβάλλον κρίσεων από τη μια στην άλλη. Δεν πρέπει να βλέπουμε αυτές τις κρίσεις ως απειλές καταστροφών αλλά ως ευκαιρίες αλλαγών”, σημείωσε σήμερα μιλώντας στο Delphi Forum, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

    Μια άμεση επίπτωση που θα έχουμε  από την ενεργειακή κρίση θα είναι η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού και έτσι το αυξημένο κόστος ενέργειας θα έχει άμεσες επιπτώσεις, στα περιθώρια των επιχειρήσεων. Τα όποια σχέδια που έχουν οι επιχειρήσεις θα επιβραδυνθούν και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών θα μειωθεί.

    Το δημόσιο ταμείο θα πιεστεί για τρίτη χρονιά αλλά αυτή η επίπτωση θα μειώσει την ένταση των δύο πρώτων επιπτώσεων.

    “Από την άλλη, πάνω από 36 δισ. καταθέσεις μαζεύτηκαν μέσα στην πανδημία και πάνω από τα μισά είναι στα νοικοκυριά που σήμερα έχουν ένα μαξιλάρι στην κρίση. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αντέξει τις κρίσεις που πέρασαν έχουν υψηλή ανθεκτικότητα”, σημείωσε.

    Όσον αφορά τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022, σημείωσε ότι θα επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση. “η προηγούμενη πρόβλεψη για 5,2% αύξηση του ΑΕΠ βλέπουμε να μειώνεται κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω ανάλογα τη σφοδρότητα της κρίσης. Με ασφάλεια θα κρατηθούμε πάνω από το 3% ανάπτυξης λόγω RRF και λόγω τουρισμού”, τόνισε.

    Φέτος αναμένουμε καλύτερη χρονιά στον τουρισμό από πέρυσι που ήταν στο 60% του 2019. Σημαντικό στοιχείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη είναι και η δημοσιονομική χαλαρότητα που ισχύει και φέτος.

    Η Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο σε αυτή την ενεργειακή κρίση, σημείωσε ο κ. Ψάλτης. Για να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα που χάσαμε το 2011 όλες οι συνθήκες είναι εκεί, για να συμβεί μόλις αρθεί η αβεβαιότητα.

    Αλλάζει το λειτουργικό μοντέλο των τραπεζών

    “Οι τράπεζες έχουν αλλάξει το λειτουργικό τους μοντέλο και έχουν γυρίσει σελίδα. Έχει αλλάξει και ο τρόπος που ασκείται η διοίκηση, έχει μεγαλύτερη τόλμη. Πρέπει να γυρίσουμε στον πυρήνα της τραπεζικής δραστηριότητας και η τραπεζική διαμεσολάβηση να είναι στον πυρήνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    “Θέλουμε να αναλάβουμε περισσότερο κίνδυνο και να υπηρετήσουμε το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας. Η φύση των εργασιών μας είναι ανθρωποκεντρική χωρίς βέβαια να λειτουργούμε εις βάρος των καταθετών και των μετόχων μας. Η διοικητική μας ομάδα θέλει να δώσει την κατεύθυνση στα στελέχη ώστε να ακολουθήσουν αυτή την πορεία”, εξήγησε.

    Η μείωση κόστους είναι επίσης στόχος για την τράπεζα ώστε να προσφέρει χαμηλότερο κόστος στον πελάτη.

    “Ο τρόπος που λειτουργεί η τραπεζική πλατφόρμα θα ελαφρύνει. Η δομική αλλαγή στην κουλτούρα θα έρθει όταν ενσωματώσουν οι τράπεζες όλες τις αλλαγές της ψηφιοποίησης. Το μοντέλο εργασίας, ο τρόπος που λειτουργεί το τραπεζικό κατάστημα έρχεται από χθες και η πρόκληση είναι να συνδυάζουμε τεχνολογίες για να παρέχουμε λύσεις στους πελάτες μας”.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραπεζίτες: Θα διπλασιαστούν οι χρηματοδοτήσεις – Έρχεται 15ετία ανάπτυξης

    Λαυρέντης Αλβέρτης (Polygreen): Πετύχαμε 75% ανακύκλωση στην Τήλο

    Λένα Μπελσή (Ηρακλής): Να επιταχυνθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για πράσινα έργα



    ΣΧΟΛΙΑ