• Τράπεζες

    Κόκκινα δάνεια: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Φορέα Ακινήτων – Η μεγάλη εκκρεμότητα για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ

    Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

    Μαριαλένα Αθανασοπούλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους


    Χωρίς να έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα «ποιος θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ», αναμένεται σήμερα η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού καθώς και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες.

    Ύστερα από αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις η δημιουργία του Φορέα φαίνεται πως μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία, ωστόσο οι διαδικασίες για την λειτουργία του δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

    Καθώς λοιπόν οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τον Ιούνιο θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία θα κινηθούν διαδικασίες πλειστηριασμού η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου έτρεξε τις διαδικασίες καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθυστερησεων.

    Ωστόσο οι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι ένα από τα κρίσμα θέματα, αυτό δηλαδή του ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν με τους υποψήφιους επενδυτές.

    Όπως είναι γνωστό ο Φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία εκείνων των νοικοκυριών –που έχουν χαρακτηριστεί μέσα από την πλατφόρμα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως ευάλωτα-και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και προς τους διαχειριστές των δανείων τους. Βασική αρχή του Φορέα είναι η προστασία των ευάλωτων, ώστε να μην αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο έξωσης από το σπίτι τους και βρεθούν στο δρόμο αλλά και για να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: ο άγαμος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

    Για ζευγάρι το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.500 ευρώ και η αξία της κατοικίας τις 135.000 ευρώ, για τριμελή οικογένεια το εισόδημα αυξάνεται στις 14.000 ευρώ και αξία κατοικίας στις 150.000 ευρώ, ενώ για τετραμελή οικογένεια στις 17.500 ευρώ και 165.000 ευρώ αξία κατοικίας.

    Μάλιστα για την προστασία αυτών των νοικοκυριών, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας, έχει ψηφιστεί ειδική ρύθμιση που προβλέπει ότι το κράτος θα επιδοτεί την δόση του δανείου που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, με μηνιαίο ποσό από 70 έως 210 ευρώ (το ποσό εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη), με την επιδότηση να καταβάλλεται για διάστημα έως 15 μήνες.

    Να σημειωθεί ακόμα πως σε γενικές γραμμές το τίμημα που θα καταβάλει ο φορέας προκειμένου να αποκτήσει την κυριότητα της πρώτης κατοικίας θα ισούται με την εμπορική αξία του ακινήτου, με βάση έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή. Αν το ακίνητο έχει δρομολογηθεί για πλειστηριασμό και το ύψος της πρώτης προσφοράς υπερβαίνει την αποτίμηση του εκτιμητή τουλάχιστον κατά 15%, τότε ο Φορέας θα το αποκτά στην χαμηλότερη τιμή, που θα προκύπτει ανάμεσα στην τιμή πρώτης προσφοράς και την εκτίμηση από τρίτο ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα της Ελλάδος: Προσοχή! Ο πόλεμος φέρνει νέα «κόκκινα» δάνεια

    Επιχειρηματικά δάνεια: Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν το 2022 στις χρηματοδοτήσεις

    Νέα πίεση στα νοικοκυριά φέρνει η επικείμενη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ – Τι σημαίνει για δάνεια και καταθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ