• Τράπεζες

    Επιχειρηματικά δάνεια: Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν το 2022 στις χρηματοδοτήσεις

    Γιάννης Στουρνάρας-Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας-Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος


    Επενδυτικός αέρας σε τουρισμό, κατασκευές και ενέργεια, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις του πρώτου τριμήνου 2022.

    Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις τουρισμού ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 89 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Υπερδεκαπλάσια ήταν η χρηματοδότηση του κλάδου των μεγάλων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου με 64 εκατ. ευρώ νέα δάνεια, από μόλις 3,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

    Στις μικρές τώρα επιχειρήσεις, τα νέα δάνεια στον κλάδο των μεταφορών, αποθηκών, logistics ήταν διπλάσια και ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη του δανεισμού το πρώτο τρίμηνο φέτος, οι νέες εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο 1 δις ευρώ, σημαντικά μειωμένες με το 1,4 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος πριν από 1 χρόνο.

    Το 1 δισ. ευρώ μοιράστηκε ισόποσα σε μεγάλους και μικρούς, από 500 εκατ. ευρώ (το 2021 τα 500 εκατ. ευρώ είχαν κατευθυνθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα 900 εκατ ευρώ σε μικρομεσαίες).

    Ωστόσο , σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της ΤτΕ, φέτος χορηγήθηκαν 1.944 δάνεια σε επιχειρήσεις με το μέσο ύψος εκταμίευσης ανά δάνεια να διαμορφώνεται στις 523.000 ευρώ. Αντίθετα πέρυσι είχαν εκταμιευθεί 4.164 δάνεια με το μέσο ύψος χρηματοδότησης στις 330 χιλιάδες ευρώ.

    Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως οι περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις ήταν δρομολογημένες, σημειώνουν πως ο πληθωρισμός λειτουργεί ως καταλύτης, διότι ενώ αυξάνει τις ανάγκες δανεισμού και αναχρηματοδοτησης μειώνει το πραγματικό κόστος δανεισμού.

    Την ίδια ώρα, συμπληρώνουν πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές δεν ευνοούν την έκδοση ομολογιακών δανείων.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ήταν 89 εκατ. ευρώ (από 46 εκατ. ευρώ), στη μεταποίηση στα 163 εκατ. ευρώ (από 156 εκατ. ευρώ) πολύ λιγότερες ωστόσο ήταν τα δάνεια προς τον κλάδο του εμπορίου στα 61 εκατ. ευρώ από 147 εκατ. ευρώ.

    Αν και στο σύνολο των επιχειρήσεων, οι εκταμιεύσεις ήταν μειωμένες προς τον κλάδο της μεταποίησης στα 268 εκατ. ευρώ (από 327 εκατ. ευρώ), του εμπορίου στα 199 εκατ ευρώ (από 398 εκατ ευρώ) και στον τουρισμό στα 142 εκατ ευρώ από 155 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, ωστόσο η ανάλυση ανά κλάδο δείχνει ότι πνέει επενδυτικός αέρας στις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Βασιλεία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στρώνουν το χαλί για αύξηση των επιτοκίων

    Ο εφιάλτης των «κόκκινων» δανείων επέστρεψε τον Απρίλιο



    ΣΧΟΛΙΑ