• Τράπεζες

    Νέα πίεση στα νοικοκυριά φέρνει η επικείμενη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ – Τι σημαίνει για δάνεια και καταθέσεις

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ


    Νέα πίεση περιμένει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την άνοδο των επιτοκίων.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25% τον Ιούνιο και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση κατά 0,25% πιθανόν τον Οκτώβριο.

    Ήδη όμως τα σταθερά επιτόκια των δανείων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 0,75 της μονάδας σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Για παράδειγμα τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται σήμερα στο επίπεδο του 3,5%, από το 2,8%.

    Ωστόσο, καθώς είναι άγνωστο που θα διαμορφωθούν τα κυμαινόμενα επιτόκια, οι δανειολήπτες καλό θα ήταν να κλειδώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων σε σταθερά επιτόκια, τα οποία είναι ακόμα χαμηλά.

    Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι προ των πυλών, η FED προχώρησε σε άνοδο κατά 0,5% και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,25%. Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και η κα Κριστίν Λαγκάρντ ανακοινώνοντας αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

    Οι αυξήσεις που έρχονται σημαίνουν νέες άμεσες επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες, καλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες –που θα τις δουν με καθυστέρηση 3 με 6 μήνες-, και αύξηση εσόδων για τις τράπεζες. Για κάθε αύξηση 0,25% τα επιτόκια των καταθέσεων θα αυξάνονται περίπου 0,10%.

    Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,44%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Και το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων διαμορφώνεται στο 14,69%.

    Καθώς δε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04% ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 3,82%, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,78 μονάδες.

    Ωστόσο τα επιτόκια των καταθέσεων θα αυξηθούν σε μικρότερο ποσοστό και με χρονοκαθυστέρηση.

    Σήμερα το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας 1 έτους διαμορφώνεται στο 0,13% και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων Ταμιευτηρίου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο καθώς βρίσκεται στο 0,02%.

    Και την ίδια ώρα ο πληθωρισμός «φλερτάρει» με διψήφιο ποσοστό.

    Αν δούμε το παρελθόν, θα αντικρίσουμε επιτόκιο καταθέσεων που δύσκολα θα επαναληφθούν.

    Συγκεκριμένα το 2007 -15 χρόνια πριν- το επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων ήταν στο 4,52% (και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των καταθέσεων στο 2,55%). Ο πληθωρισμός το 2007 ήταν 3%.

    Το 2008 το επιτόκιο των προθεσμιακών ήταν στο 5,36% (και το μέσο σταθμισμένο στο 3,37%). Και ο πληθωρισμός στο 4,2%.

    Το 2011 και ενώ είμαστε ήδη στα μνημόνια το επιτόκιο των προθεσμιακών ήταν στο 4,88% και ο πληθωρισμός στο 3,1%. Το 2012 το επιτόκιο των προθεσμιακών ήταν στο 4,73%.

    Τα επιτόκια των καταθέσεων Ταμιευτηρίου ήταν το 2007 στο 1,16%.

    Και αν πάμε 30 χρόνια πίσω την περίοδο Ιούλιος 1990- Απρίλιος 1993 τότε τα επιτόκια Ταμιευτηρίου ήταν στο 18% και των προθεσμιακών ακόμα υψηλότερα…

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Πιθανή αύξηση επιτοκίων ακόμα και από τον Ιούλιο, λέει μέλος του ΔΣ

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς το καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ