• Τράπεζες

    JP Morgan για Τράπεζα Πειραιώς: Σε καλό δρόμο το Sunrise

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Τράπεζα Πειραιώς


    Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan ανακοίνωσε καθαρές ζημιές για το α τρίμηνο του 2021, ύψους 406 εκατ. ευρώ λόγω των προβλέψεων για απώλειες από κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις του Phoenix και του Vegan στο πλαίσιο του προγράμματος απομείωσης των NPEs.

    Eξαιρουμένων των εφάπαξ κινήσεων, τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στο υψηλό των 257 εκατ. ευρώ το τρίμηνο έναντι σημαντικής ζημίας την ίδια περίοδο πέρσι.

    Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 1% σε ετήσια βάση φθάνοντας στα 366 εκατ. ευρώ χάρις στο χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και στην υψηλότερη συμβολή από των χρεογράφων ενώ οι προμήθειες αυξήθηκαν 7% σε ετήσια βάση στα 78 εκατ ευρώ παρά το παρατεταμένο lock down του α τριμήνου του 2021.

    Τα τέλη αυξήθηκαν λόγω των δανείων , τη μεταφορά κεφαλαίων και τα τέλη του bankassurance.

    Aπό το trading και άλλες πηγές εσόδων προήλθαν 418 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 487 εκατ. ευρώ ήταν προαναγγελμένα.

    Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν 4% σε ετήσια βάση στα 218 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της μείωσης του κόστους του προσωπικού.

    Χωρίς εκπλήξεις στην ποιότητα του ενεργητικού το οργανικό κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι 1,9% σε ετήσια βάση.

    Η κεφαλαιακή επάρκεια με βάση το δείκτη CET1 διαμορφώθηκε στο 12,1% μειωμένη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες από τρίμηνο σε τρίμηνο λόγω της ετήσιας στρατηγικής ενσωμάτωσης των ΔΠΧΠ 9.

    Οι καθαρές ζημιές του α τριμήνου του 2021 ύψους 406 εκατ. ευρώ ήταν υψηλότερες από τα 341 εκατ. ευρώ που ανέμενε ο διεθνής οίκος, λόγω των υψηλότερων εφάπαξ προβλέψεων που ελήφθησαν για τις τιτλοποιήσεις μέσα στο τρίμηνο αυτό.

    Από την άλλη πλευρά η τάση όσον αφορά τις βασικές δραστηριότητες ήταν ισχυρότερες απ’ ότι αναμενόταν με τα έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται 2% υψηλότερα και το κόστος 5% χαμηλότερα απ’ ότι ανέμενε ο οίκος οδηγώντας σε 3% υψηλότερα τα προ προβλέψεων λειτουργικά κέρδη πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan.

    Aυτό που εντυπωσιάζει τον οίκος περισσότερο είναι οι νέες χορηγήσεις δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ ως σήμερα.

    Η διοίκηση είναι σίγουρη ότι η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά να πετύχει το στόχο των χορηγήσεων 5,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 καθώς ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα.

    Ο ακαθάριστος στόχος χορήγησης δανείων της τράπεζας ύψους 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024 είναι σαφώς φιλόδοξος (με την ετήσια παραγωγή να πρέπει να φθάνει στα 7 δισ. ευρώ την τελευταία χρονιά της περιόδου) κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο του πλάνου.

    Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου στο επίκεντρο εισέρχεται η εκτέλεση του Sunrise.

    Η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική τόσο ως προς τη μείωση των NPEs όσο και ως προς τη βελτίωση των προ προβλέψεων λειτουργικών κερδών.

    Διαβάστε επίσης

    Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας – 10 δισ. ευρώ δάνεια την περίοδο 2020-2024



    ΣΧΟΛΙΑ