• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέες εκταμιεύσεις €5,7 δισ. – Στα €634 εκατ. τα κέρδη προ προβλέψεων στο πρώτο τρίμηνο

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Σε 634 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ προβλέψεων της Τράπεζας Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένων 403 εκατ. έκτακτων χρηματοοικονομικών εσόδων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα.

    Όπως ανακοίνωσε η Πειραιώς, η δυναμική της Τράπεζας αντανακλάται στα έσοδα προ προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), τα οποία ανήλθαν σε 223 εκατ. το 1ο 3μηνο 2021 (+9% ετησίως).

    Τα οργανικά έξοδα προβλέψεων εμφανίστηκαν μειωμένα σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2021 οι προβλέψεις δανείων ανήλθαν στα 961 εκατ. από 438 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Οι απομειώσεις ύψους €829 εκατ. σχετίζονται με το 50% του σεναρίου πώλησης των Phoenix και Vega (μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ.), καθώς και με άλλες πωλήσεις NPE χαρτοφυλακίων το πρώτο τρίμηνο 2021. Το έξοδο των προβλέψεων ως ποσοστό των δανείων μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 1,4% το πρώτο τρίμηνο 2021 συγκρινόμενο με 1,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ευθυγραμμισμένο με το πλάνο Sunrise για σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου.

    Το προ φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο 2021 σε ζημία 358 εκατ. έναντι ζημίας 340 εκατ. το πρώτο  τρίμηνο του 2020. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 257 εκατ. έναντι ζημίας 12 εκατ. την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου Πειραιώς ανήλθε σε ζημία 407 εκατ., συγκρινόμενο με ζημία 232 εκατ. το 1ο 3μηνο 2020.

    Η Τράπεζα Πειραιώς εργάζεται συστηματικά με βάση το στρατηγικό σχέδιο Sunrise προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να εκδηλωθεί από το τέλος του 2021, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη που θα ακολουθήσει ανέφερε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α τριμήνου.

    Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς του στρατηγικού μας σχεδίου ανέφερε . Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,4 δισ., η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες, αποτέλεσε σημαντική επιτυχία, με υπερκάλυψη τριπλάσια της προσφοράς. Η εν λόγω εξέλιξη καταδεικνύει ότι η επενδυτική κοινότητα πιστεύει στο σχέδιό μας, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, από το σύνολο των υπόλοιπων ενεργειών €1 δισ. κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα €0,8 δισ. έχουν ήδη διασφαλισθεί και τα υπόλοιπα €0,2 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 4ο τρίμηνο.

    Σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η Πειραιώς διατηρεί ισχυρό δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 17,5%.

    Το σχέδιο μείωσης αποθέματος NPEs είναι σε τροχιά επίτευξης, με τις τιτλοποιήσεις NPEs Phoenix-Vega ύψους 7 δισ. να αναμένεται να αποαναγνωρισθούν από τον ισολογισμό του Ομίλου στο τρέχον τρίμηνο. Η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 1 ύψους 7 δισ. βρίσκεται στη φάση δεσμευτικών προσφορών και αναμένουμε το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, επιταχύνουμε την υλοποίηση συναλλαγών που θα συντελέσουν καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού, και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, όπως η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 2 ύψους 4 δισ. και η πώληση χαρτοφυλακίων NPEs ύψους 1,5 δισ, τα οποία δεν εντάσσονται στο Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων “HAPS 2”.

    Παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19, η λειτουργική μας πρόοδος ως τώρα υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις του σχεδίου. Οι εκταμιεύσεις δανείων ανέρχονται σε 2,1 δισ. από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, με στόχο τα 5,7 δισ. νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2021. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν άνωτων 50 δισ. το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2015. Τα έσοδα προ προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, αποδεικνύοντας τη δυναμική του Ομίλου Πειραιώς.

    Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ολοκληρωμένη στρατηγική ESG (Environment, Society, Governance), σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές για την υπεύθυνη τραπεζική, τις οποίες έχουμε υιοθετήσει, ενώ η αναγνώριση του κλιματικού κινδύνου και η διαχείρισή του αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Η Τράπεζα Πειραιώς αναδείχθηκε η μόνη ελληνική τράπεζα, μεταξύ 300 κορυφαίων εταιρειών στην Ευρώπη όσον αφορά πρωτοβουλίες και δραστηριότητες διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους Financial Times.



    ΣΧΟΛΙΑ