• Τράπεζες

    Εθνική Ασφαλιστική: Τι σηματοδοτεί το μεγάλο deal μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και CVC

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    CVC Capital Partners: Κατέθεσε προσφορά για το 49% της νέας μονάδας επιχειρηματικών υπηρεσιών της Telecom Italia

    Αλεξ Φωτακίδης (CVC Capital)


    Το CVC με την απόκτηση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής  καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης στην ασφαλιστική αγορά και αναμένονται μετά το deal  με την Εθνική Τράπεζα και άλλες κινήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην Ελλάδα.

    Αυτό αναφέρει στο mononews.gr πηγή με γνώση του θέματος σημειώνοντας πως «η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε περίοδο αναδιάταξης» αφήνοντας να εννοηθεί πως και άλλες εταιρείες θα αλλάξουν προσεχώς χέρια.

    Από την άλλη ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να ολοκληρώσει την τελευταία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της τράπεζας, που ήταν η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Μία πώληση που πέρασε από σαράντα κύματα και κατέληξε χθες σε συμφωνία με τον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο το αμερικανικό fund CVC. Το τίμημα έκλεισε στα  454 εκατ ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής (η εταιρεία  αποτιμήθηκε στα 505 εκατ. ευρω). Όπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα στην ανακοίνωση της «μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στον δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31ης Δεκεμβρίου 2020».

    Το πωλητήριο για το 75% της  Εθνικής Ασφαλιστικής μπήκε το 2016. Ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές έμεναν στα λόγια. Και  πέρυσι λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, έκανε την εμφάνιση του το CVC.  Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το φθινόπωρο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η covid -19.

    Την υπόθεση είχε αναλάβει προσωπικά ο κ. Μυλωνάς. Και υπήρξαν μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις και διαβουλεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Και ταυτόχρονα να ενημερωθεί το ΔΣ της τράπεζας, να ενημερωθεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να δώσει την έγκριση του, όπως έγκριση έπρεπε να δώσει και η DG Comp.

    Επιπρόσθετα, το ΔΣ της Εθνικής έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την UBS Europe σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος, ενώ φρόντισε να λάβει και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από την Skadden Arps Slate Meagher & Flom όσο και από Έλληνες καθηγητές Νομικής.

    Να σημειωθεί ότι η εταιρεία επενδύσεων  CVC Capital Partners δραστηριοποιείται σε  Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλιάδες εργαζόμενους. Τα CVC Funds έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται από το 2017 έχοντας  επενδύσει περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Η συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή μας θέση

    Παύλος Μυλωνάς: Πώς σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια σε €1,8 δισ. το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ