ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι θα κάνουν οι αγορές το 2026, η Πειραιώς στα 9,2 ευρώ, η κίνηση της Βρεττού, o Βαφειάς στον Nasdaq Tower, η «καταιγίδα» του VV και τα deal της Αγγελικούση, τα νέα μέτρα του Πιερρ, και το διαζύγιο (;) βουλευτή
Σε υψηλό 17ετίας εκτοξεύτηκε η μετοχή της UBS, καθώς μία ομάδα ισχυρών Ελβετών βουλευτών κινεί τις διαδικασίες για έναν πολιτικό συμβιβασμό γύρω από τις αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ανώτερα στελέχη του ελβετικού κοινοβουλίου παρουσίασαν προτάσεις που χαλαρώνουν το πλαίσιο των νέων κανόνων, επιτρέποντας στην UBS να χρησιμοποιεί, σε έναν βαθμό, ομόλογα Additional Tier 1 (AT1) αντί για καθαρά ίδια κεφάλαια προκειμένου να καλύψει τις ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Ταυτόχρονα, εισηγήθηκαν να συνεχίσει να συνυπολογίζει μέρος άυλων στοιχείων (λογισμικό και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) στο κεφαλαιακό της απόθεμα, παρότι πρότειναν την επιβολή ανώτατου ορίου στην ανάπτυξη της επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας.
Η μετοχή της UBS ενισχύθηκε έως και 5%
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, καθώς η μετοχή της UBS ενισχύθηκε έως και 5%, αγγίζοντας επίπεδα που είχε να καταγράψει από τον Φεβρουάριο του 2008, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις θεωρούνται από πολλούς ως διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το σχέδιο της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των τραπεζικών κανόνων.
Το αρχικό κυβερνητικό πλάνο θα μπορούσε να επιβάλει στην UBS πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις έως και 26 δισ. δολάρια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο εντός του κοινοβουλίου όσο και από την ίδια την τράπεζα.
Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν «αγκάθι» για τη μετοχή της UBS από πέρσι που συζητήθηκαν, με την τράπεζα να έχει προειδοποιήσει ότι, αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό των αποδόσεων προς τους μετόχους.
«Μέχρι σήμερα, στο τραπέζι βρισκόταν ουσιαστικά το χειρότερο δυνατό σενάριο για την UBS», σχολίασε ο αναλυτής της Vontobel, Αντρέα Βεντίτι (Andrea Ventiti).
«Αν καταστεί σαφές ότι αυτό δεν θα υλοποιηθεί, τότε η εικόνα αλλάζει ριζικά», πρόσθεσε.
Οι προτάσεις των βουλευτών έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος
Όπως σημείωσε, το ράλι της μετοχής δείχνει ότι οι προτάσεις των βουλευτών έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, καθώς προϊδεάζουν για τη στάση που θα τηρηθεί στις μελλοντικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Από πλευράς της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αυστηροί κανόνες είναι αναγκαίοι προκειμένου να διασφαλιστεί πως ο ελβετικός τραπεζικός τομέας δεν θα απειλήσει ξανά τη χώρα, όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια με την κατάρρευση της Credit Suisse.
Εντούτοις, πολιτικοί, επιχειρηματικοί κύκλοι και η ίδια η UBS προειδοποιούν ότι υπερβολικά σκληρές ρυθμίσεις θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας και, κατ’ επέκταση, την οικονομία.
«Η κεφαλαιακή βάση των συστημικών τραπεζών και ειδικά της UBS πρέπει να είναι από τις αυστηρότερες σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφεραν οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Τιερί Μπουρκάρ (Thierry burkart) από το Φιλελεύθερο Κόμμα και ο Τόμας Μάτερ (Thomas Matter)από το Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας.
«Ωστόσο, το χάσμα με τα καθεστώτα της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ασίας δεν πρέπει ποτέ να γίνει τόσο μεγάλο ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσαν.
«Πιο εποικοδομητική κατεύθυνση»
Η UBS, σε ανακοίνωσή της, χαιρέτισε με επιφύλαξη τις προτάσεις, κάνοντας λόγο για μια «πιο εποικοδομητική κατεύθυνση» σε σχέση με την «ακραία προσέγγιση» της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι στηρίζει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο με στοχευμένα, αναλογικά και διεθνώς εναρμονισμένα μέτρα.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει να διατηρηθεί η δυνατότητα συνυπολογισμού άυλων κεφαλαίων, ενώ εισάγει και μόνιμο όριο ώστε η επενδυτική τραπεζική να μην ξεπερνά το 30% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ισολογισμού της UBS.
Σε περίπτωση υπέρβασης, οι εποπτικές αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις.
Παρόλο που το σχέδιο δεν έχει άμεση εφαρμογή, καθώς το κοινοβούλιο δεν αναμένεται να συζητήσει τη μεταρρύθμιση πριν από το 2027, στο συναινετικό ελβετικό πολιτικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι τότε.
Σε δύο σκέλη οι μεταρρυθμίσεις
Να σημειωθεί ότι οι ελβετικές μεταρρυθμίσεις διαχωρίζονται σε δύο σκέλη.
Το πρώτο (μικρότερο), αφορά τον περιορισμό της λογιστικής αναγνώρισης στοιχείων όπως το λογισμικό και οι αναβαλλόμενοι φόροι και μπορεί να εφαρμοστεί με κυβερνητικό διάταγμα, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της UBS κατά περίπου 3 δισ. δολάρια.
Το δεύτερο, που απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση, θα υποχρεώσει την τράπεζα να καλύπτει πλήρως με ίδια κεφάλαια τις ξένες θυγατρικές της από την Ελβετία, δημιουργώντας κεφαλαιακό κενό περίπου 23 δισ. δολαρίων.
Τα ομόλογα AT1 θεωρούνται φθηνότερη μορφή κεφαλαίου σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια, καθώς πρόκειται για μειωμένης εξασφάλισης χρέος, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές. Εισήχθησαν ευρέως μετά την κρίση του 2008 ως πρόσθετο «μαξιλάρι» ανθεκτικότητας για τις τράπεζες.
Διαβάστε επίσης:
Η κυβερνοασφάλεια ως στρατηγικός πυλώνας επιχειρησιακής ανθεκτικότητας και ανάπτυξης
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Iσχυρό αποτύπωμα πέρα από τα εθνικά σύνορα – Από τη στρατηγική στην πράξη
Οι δυσκολίες των ευρωπαϊκών αμυντικών startups στην εξεύρεση χρηματοδότησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσουκαλάς: Θετική εξέλιξη η εκλογή Πιερρακάκη, αλλά δεν αποτελεί συγχωροχάρτι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
- SAFE: Μόνο το 65% των αμυντικών έργων αφορά κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες – Η Ελλάδα στα 787,7 εκατ. ευρώ
- ΑPIVITA: Ανανεώνει την B Corp Πιστοποίησή της και παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της!
- Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος κατέθεσε σήμερα στη δίκη των τηλεφωνικών υποκλοπών