• Τράπεζες

    Εθνική Ασφαλιστική: Παράταση στην αγωνία, νέα συνεδρίαση του ΤΧΣ σήμερα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Σε καυτή πατάτα εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC  και κανείς δεν θέλει να καεί…

    Οι αποφάσεις λοιπόν θα ληφθούν στην  έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕ.

    Έτσι σχολίαζε παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, το σίριαλ για την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας καθώς η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, πέταξε το μπαλάκι στον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ.

    Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδρίασε χθες για αρκετές ώρες. Όμως τα 7 μέλη του απόφαση δεν πήραν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το μεσημέρι…Όπως όλα δείχνουν η τελική απόφαση θα ληφθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία φυσικά το ΤΧΣ καθώς κατέχει το 40,3% της Εθνικής θα πρέπει να πάρει θέση.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο εκθέσεις των Deloitte και Barclays, στις οποίες οι  σύμβουλοι του Ταμείου παρουσιάζουν τα υπερ και τα κατά της πώλησης, προκάλεσαν διχογνωμίες μεταξύ των μελών.

    Χθες, την ίδια  ώρα που συνεδρίαζε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, στην Βουλή τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ ζητούσαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «να καταθέσει στη Βουλή τις εκθέσεις των συμβούλων του ΤΧΣ και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής».

    Το ΚΙΝΑΛ στην ερώτηση του σημειώνει πως: Δυστυχώς οι απαντήσεις που πήραμε –μέχρι τώρα- είναι γενικόλογες, ασαφείς και επί της ουσίας καλύπτουν τις ενέργειες της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για ένα και μοναδικό υποψήφιο, με χαμηλό τίμημα και χωρίς μέριμνα για τους εργαζόμενους. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη διατυπωμένη θέση του «να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά δικαιώματα, των συνεργατών και των ασφαλισμένων στην εν λόγω εταιρεία».

    Ίδια είναι και η θέση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική, ο οποίος κάνει λόγο για «ξεπούλημα» της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ελλάδας και ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις των συμβούλων, ώστε να διαπιστωθεί πόσο συμφέρουσα είναι η πώληση της Ασφαλιστικής.

    Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη Παρασκευή 26 Μαρτίου, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, ο  CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του και να αναφερθεί στην πορεία του deal καθώς η πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας δρομολογείται την τελευταία 5ετία. Το σχέδιο του κ. Μυλωνά, που έχει την ομόφωνη συγκατάθεση των μελών του ΔΣ της Εθνικής είναι να πωληθεί το  90% της Εθνικής Ασφαλιστικής με το τίμημα να διαμορφώνεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς- στα 500 με 510 εκατ ευρώ, όσο δηλαδή έχει αποτιμηθεί η εταιρεία στα βιβλία της ΕΤΕ.

    Βέβαια, κύκλοι του ΤΧΣ αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Ταμείο και ότι η όποια απόφαση του Γενικού Συμβουλίου θα γνωστοποιηθεί στην ΕΤΕ μέσω του εκπροσώπου του στην τράπεζα τον κ. Περικλή Δρούγκα.

    «Βαρόμετρο» η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ανοικτό είναι και το θέμα για το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Όυτε για την Πειραιώς οι 7 του Γενικού Συμβουλίου πήραν απόφαση.  Πηγή του Ταμείου, ανέφερε χαρακτηριστικά στο mononews.gr  πως: Το «βαρόμετρο» για το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στην αύξηση θα είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

    Και ενώ το Γενικό  Συμβούλιο αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτησε χθες τη σύγκλιση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Ασφαλιστική: Η ώρα της απόφασης του ΤΧΣ – Συνεδριάζει το μεσημέρι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου

    Εθνική Τράπεζα: Εν αναμονή της έγκρισης του ΤΧΣ για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

    CVC – Vivartia: H DG Comp «άνοιξε τον δρόμο» στο μέγα deal – Τα επόμενα βήματα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ