• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Εν αναμονή της έγκρισης του ΤΧΣ για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Το «πράσινο φως» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιμένει η Εθνική Τράπεζα για να κλείσει το deal με τους Αμερικανούς του CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ύστερα από αμέτρητες ώρες διαπραγματεύσεων του CEO της Εθνικής κ. Παύλου Μυλωνά με τους εκπροσώπους του CVC, δεκάδες συνεδριάσεις –άτυπες οι περισσότερες- μελών του ΔΣ της τράπεζας, όλα δείχνουν ότι η μεγάλη ώρα έφτασε.

    Και το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αλλάξει χέρια με το τίμημα να διαμορφώνεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς- στα 500 με 510 εκατ ευρώ, όσο δηλαδή έχει αποτιμηθεί η εταιρεία στα βιβλία της ΕΤΕ.

    Ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει ενημερώσει εγγράφως το ΤΧΣ για την πορεία των συνομιλιών με το CVC και αναμένει την εισήγηση του.

    Αύριο Παρασκευή οι σύμβουλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας –Deloitte και Barclays– θα παραδώσουν την έκθεση τους για τα θετικά και τα αρνητικά του deal.  Και την  Τρίτη  23 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ –που είναι βασικό μέτοχος της τράπεζας με 40%-  προκειμένου να δώσει την έγκριση του και να προχωρήσει η  πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και έκτακτη γενική συνέλευση για την επικύρωση της συμφωνίας.

    Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής κάνει λόγο για «ξεπούλημα» της Ασφαλιστικής. Σημειώνει πως «το  2018 η Gongbao έδινε 675 εκατ ευρώ για το 75 % του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής» και επισημαίνει  πως «με αυτά τα δεδομένα για το 80% θα έπρεπε να δοθούν  720 εκατ ευρώ και  για το 100% 900 εκατ ευρώ. Και αυτά πριν τις κερδοφόρες χρήσεις του 2018, 2019 και 2020, που εκτιμάται ότι τα συσσωρευμένα κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 εκατ ευρώ».

    Ο Σύλλογος ακόμα σημειώνει πως το CVC τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην υγεία, αποκτώντας συμμετοχές σε πολλά μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τώρα με την απόκτηση της  μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας –η οποία έχει το 25% των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας της αγοράς-, δημιουργεί ερωτηματικά για θέματα ανταγωνισμού και εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών.

    Σύμφωνα με τους   συνδικαλιστές,  παρ ότι ζητήθηκε επανειλημμένα –και με δικαστικά έγγραφα- δεν υπήρξε καμία διαβούλευση ανάμεσα στην ΕΤΕ και  τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ούτε ενημέρωση για την τύχη τους, και το αν θα συνεχίσει να υφίσταται η  εργασιακή τους σχέση, ενώ στο σκοτάδι παραμένουν και οι περισσότεροι από 2.000 αποκλειστικοί συνεργάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Τέλος σημειώνουμε ότι για την πώληση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή, ενώ ο Σύλλογος Υπαλλήλων  έχει δηλώσει αντίθετος στην πώληση στο CVC θεωρώντας περισσότερο συμφέρουσα την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO).

    Διαβάστε επίσης:

    Το colpo grosso του Παύλου Μυλωνά για να κλείσει το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC

    Εθνική Τράπεζα: Σε «Α3» αναβαθμίζει το Tier II της ΕΤΕ η Moody’s

    Β. Καραμούζης: Επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ