• Τράπεζες

    Αλλάζουν όλα στις τράπεζες: Εθελούσιες έξοδοι, κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Όλα αλλάζουν και στις τράπεζες καθώς «σπάει» το καθεστώς της απαγόρευσης των απολύσεων με τους τραπεζοϋπαλλήλους να αγωνιούν, αφού το δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτων έχει μπει σε τροχιά πλήρους αναδιάταξης.

    Η συρρίκνωση του δικτύου συνοδεύεται από προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με οικονομικά πακέτα που εξακολουθούν να είναι ελκυστικά σε ότι αφορά τα bonus και τις παροχές που προσφέρουν σε όσους τα επιλέξουν, όμως πλέον είναι και «φωτογραφικά», καθώς απευθύνονται πρωτίστως στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα καταστήματα που πάνε σε «λουκέτο».

    Την ίδια ώρα δύο εργαζόμενοι της Attica Bank, που αρνήθηκαν να αποχωρήσουν με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, απολύθηκαν καθώς το κατάστημα του Πύργου Ηλείας στο οποίο εργάζονταν έκλεισε.

    Η διαμόρφωση του νέου τοπίου, που περιλαμβάνει πλέον και απολύσεις κάνει τους εργαζόμενους να αγωνιούν και τους συνδικαλιστές του κλάδου να ανησυχούν για την επόμενη μέρα…

    Οι τράπεζες πάνε σε πλήρη αναμόρφωση του δικτύου των καταστημάτων τους και τα «λουκέτα» αναμένεται να είναι πολλά.

    Εξάλλου για τους τραπεζίτες το βέλτιστο μέγεθος του δικτύου είναι τα 300 καταστήματα ανά συστημική τράπεζα…

    Λουκέτα και εθελούσιες

    Μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα κλείσουν σχεδόν 100 τραπεζικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Όπως έχει γίνει γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στο κλείσιμο 64 καταστημάτων, η Εθνική Τράπεζα θα κλείσει 25 και η Attica Bank 10 καταστήματα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την 5ετία 2016-2020 έκλεισαν 582 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 8.677 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το 2016, το δίκτυο των τραπεζών –μελών της ΕΕΤ αριθμούσε 2.206 καταστήματα που το 2020 μειώθηκαν στα 1.624. Αντίστοιχα ο αριθμός των εργαζομένων από τις 41.119 άτομα μειώθηκε στις 32.542.

    Μόνο πέρυσι από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποχώρησαν 4.538 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το 2020:

    Η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το προσωπικό της στα 9.593 άτομα από 10.734 το 2019.

    Η Εθνική Τράπεζα περιόρισε το προσωπικό της σε 7.822 εργαζόμενους από 8.774 το 2019.

    Η Eurobank περιόρισε το προσωπικό της σε 6.774 εργαζόμενους από 8.556 το 2019 (περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν στην doValue)

    Η Alpha Bank μείωσε το προσωπικό της σε 6.316 εργαζόμενους από 6.969 το 2019.

    Και θα πρέπει να σημειωθεί πως την τελευταία 10ετία ο αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε κατά 30.800 άτομα, στις 32.542 το 2020 από 63.342 εργαζόμενους το 2009.

    Το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Attica Bank ενεργοποίησαν προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης.

    Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς στις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε νέα εθελούσια με στόχο την αποχώρηση 500 εργαζομένων, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus τις 180.000 ευρώ, πακέτο εξαιρετικά υψηλό. Το πρόγραμμα θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 19 Ιουλίου και προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μέρος στη εθελουσία είναι να έχει συμπληρώσει 3 έτη στην τράπεζα.

    Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ και μεγαλύτερο των 180.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν εφάπαξ την αποζημίωση και το bonus ή να επιλέξουν μακροχρόνια άδεια 2 ή 3 ετών.

    Στις 30 Ιουνίου Ιουνίου έληξε και η επανενεργοποίηση του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή περί τα 120 άτομα. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε όλους τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 30 ετών και με 7ετή υπηρεσία στην ΕΤΕ, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus τις 150.000 ευρώ.

    Σημειώνουμε ότι στην πρώτη φάση της εθελουσίας αποχώρησαν από την Εθνική 530 εργαζόμενοι, και συνολικά 650 εργαζόμενοι που ήταν και ο στόχος της ΕΤΕ.

    Ο στόχος του προγράμματος εθελουσίας της Attica Bank τον περασμένο Μάιο ήταν να αποχωρήσουν οι 100 από τους 800 συναλικά εργαζόμενους της. Ωστόσο η ανταπόκριση στο πρόγραμμα κινήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό και η τράπεζα επανεργοποίησε το πρόγραμμα « για συγκεκριμένες μονάδες» και για όσους υπηρετούν σε καταστήματα που η τράπεζα πρόκειται να κλείσει, όπως αυτό του Πύργου και αυτών που θα ακολουθήσουν -Αγίου Δημητρίου, Κερατσινίου και Ψυχικού, που αποφάσισε έως 02/07/2021 να κλείσει, ενημερώνοντας, παράλληλα, πως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσουν και άλλα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων στην τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Αλλάζει ραγδαία ο τραπεζικός χάρτης στη χώρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ