• Τράπεζες

    Αλλάζει ραγδαία ο τραπεζικός χάρτης στη χώρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Η φυσιογνωμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος άλλαξε και μάλιστα με ρυθμούς εκθετικούς, ενώ η συρρίκνωση αριθμού καταστημάτων και του προσωπικού συνεχίζεται των πιστωτικών ιδρυμάτων συνεχίζεται καθώς οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν κι άλλο το τραπεζικό κόστος ενώ την ίδια στιγμή οι τραπεζικές εργασίες μεταβάλλονται.

    Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση η κατάσταση σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ήταν εξαιρετικά διαφορετική.

    Οι άμεσοι στόχοι

    Οι στόχοι όπως αυτοί αποτυπώνονται από τις τράπεζες είναι να διαμορφώσουν έναν αριθμό καταστημάτων 300 η κάθε μία, ο δε αριθμός των εργαζομένων να μην υπερβαίνει τους 6500 εργαζόμενους ανά τράπεζα. Κάπου εκεί οι τράπεζες υπολογίζουν να διακόψουν τις περικοπές στα συγκεκριμένα μεγέθη.

    Τα δε καταστήματα θα είναι πολύ μικρότερα και διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν μιας και το digital κομμάτι άλλαξε σημαντικά προς τα κάτω το κόστος για τις τράπεζες και διευκόλυνε πολύ τις εργασίες για τους πελάτες τους.

    Αξίζει να σημειωθεί πως με αφετηρία το 2009, τα καταστήματα πλησίαζαν τα 4.200 και οι εργαζόμενοι τους 67.000.

    Καταστήματα

    Με βάση εκείνη την περίοδο και τα στοιχεία του 2020 που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, η μείωση του αριθμού του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων συνεχίζεται στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

    Στα στοιχεία για το 2020 δείχνουν 1.702 καταστήματα , από 1.834 το 2019 και 1.981 το 2018.

    Ανά τράπεζα με κάποια προσέγγιση στην παρούσα φάση η Πειραιώς διατηρεί 480 καταστήματα, η Alpha Bank 325, η Εθνική 355 και η Eurobank 300 που φαίνεται πως αποτελεί και το ιδεατό μέγεθος στο οποίο θέλουν να κατέλθουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

    Ανθρώπινο δυναμικό και εθελουσίες

    Ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών μειώθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα το 2020 σε 33.097, έναντι 36.727 το 2019 και 39.383 το 2018. Στην παρούσα φάση η Πειραιώς έχει έναν ανθρώπινο δυναμικό περίπου 9.900 άτομα, η Alpha Bank 7.500 , η Εθνική 7800 και η Eurobank περί του 6.700.

    Ήδη η Εθνική και η Αlpha Bank έχουν προβλέψει κόστος μείωσης προσωπικού 50 εκατ. και 100 εκατ. έκαστη αντιστοίχως ενώ σε ότι αφορά την Alpha Bank δεν έχει ακόμη γίνει η απόσχιση του servicer.

    Συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος

    Εκείνο ωστόσο που εντυπωσιάζει αρνητικά για τη χώρα μας είναι η συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος που είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και φθάνει για τις 5 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (τέσσερις συστημικές και την Attica Bank στο 97% ενώ την ίδια στιγμή το μικρότερο μέγεθος διατηρεί το Λουξεμβούργο με 31,6%.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ