• Τράπεζες

    Γιατί απολύθηκαν υπάλληλοι της Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank: Aνακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Attica Bank


    «Εθελούσια έξοδος ή απόλυση». Αυτό ήταν το μήνυμα της Attica Bank στους εργαζόμενους του καταστήματος στον Πύργο Ηλείας, το οποίο κατέβασε ρολά. Και οι δύο από τους υπαλλήλους που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, απολύθηκαν.

    Οι απολύσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη σημερινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων της τράπεζας.

    Και ταυτόχρονα δημιουργούν έντονη ανησυχία στους τραπεζοϋπαλλήλους που βλέπουν την κερκόπορτα των απολύσεων να ανοίγει και στον κλάδο τους.

    «Η κόκκινη γραμμή της ΟΤΟΕ είναι όχι απολύσεις στον κλάδο. Ανησυχούμε και θα αντιδράσουμε αν οποιαδήποτε πολιτική οδηγήσει σε μείωση προσωπικού» δήλωσε χαρακτηριστικά στο mononews ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Γιώργος Μόσιος.

    Το τελευταίο διάστημα η Attica Bank ανακοίνωσε το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και κλείσιμο αρκετών καταστημάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, και στην περιφέρεια.

    Προκειμένου το κλείσιμο καταστημάτων να συνοδευτεί και από αναίμακτη αποχώρηση προσωπικού η τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέσα στον Μάιο.

    Όμως το πρόγραμμα –ο στόχος ήταν να αποχωρήσουν  100 εργαζόμενοι από τους συνολικά 800– δεν περπάτησε.  Κινήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό…

    Και έτσι η Attica Bank αποφάσισε την «επανενεργοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού για συγκεκριμένες μονάδες της Τράπεζας και δη τους υπηρετούντες υπαλλήλους στα ονοματιζόμενα με την αρχική Εγκύκλιο 4533/7/13.05.2021 Καταστήματα (κατά την κρίση της Τράπεζας υπεράριθμα, συν αυτό του Πύργου), επιπλέον, δε, αυτών, των Αγίου Δημητρίου, Κερατσινίου και Ψυχικού, που, στο υλοποιούμενο πλαίσιο της «επανατοποθέτησής της στην αγορά της λιανικής τραπεζικής», η Τράπεζα, αποφάσισε έως 02/07/2021 να κλείσει, ενημερώνοντας, παράλληλα, πως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσουν και άλλα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην τράπεζα.

    Το κλείσιμο του καταστήματος στον Πύργο «περιλαμβάνει μια απόλυση ενός εργαζομένου και μια αναστολή σύμβασης εργασίας ενός ακόμα», σημειώνει ο Σύλλογος και σημειώνει πως: «Η Τράπεζα, αντί να τοποθετήσει τους 2 εργαζόμενους που επέλεξαν οικεία βουλήσει να μην συμμετάσχουν στο εξαγγελθέν από την ίδια πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού σε ενδεδειγμένες των δεξιοτήτων τους, των γνώσεών τους και της εμπειρίας τους θέσεις εργασίας, εκ των αρκετών που αποδεδειγμένα υπάρχουν κενές, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της διατάραξης των σχέσεων εργασιακής ειρήνης και ομαλότητας στο περιβάλλον δουλειάς μας».

    Ακόμα ο Σύλλογος αναφέρει πως: «Στην πρώτη βδομάδα ισχύος της εθελουσίας εξόδου προσωπικού της Τράπεζας,  συντελέστηκε εμφανής πίεση στους υπηρετούντες αφενός σε κάποιες εκ των χαρακτηριζόμενων από την ίδια ως υπεράριθμης δυναμικότητας μονάδες Δικτύου, αφετέρου σε μια σειρά Καταστημάτων που η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει προσεχώς, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο εξαγγελθέν πρόγραμμα».

    Υπενθυμίζεται ότι η εθελούσια έχει πάρει παράταση  μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Ο στόχος των 100 αποχωρήσεων ωστόσο δύσκολα θα καταστεί εφικτός.

    Η εθελούσια απευθύνεται σε εργαζόμενους ηλικίας 40 ετών και πάνω, που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 10 χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα.

    ‘Oσοι αποχωρήσουν θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης προσαυξημένη κατά 10% στους ετήσιους μισθούς. Δηλαδή στους 14 μισθούς που λαμβάνει ο εργαζόμενος το χρόνο υπάρχει προσαύξηση 10%, σύνολο 15,4 μισθοί + η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης που δικαιούται ο κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα.

    Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο το ποσό αποζημίωσης και bonus θα διαμορφωθεί στις 75.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Απολύσεις εργαζόμενων καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

    Attica Bank: Στα 5,82 εκατ. ευρώ οι καθαρές ζημιές το πρώτο τρίμηνο

    Αποκαλυπτικό: Αυτοί είναι οι όροι της εθελουσίας στην Attica Bank

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ