• Top Stories

    Μοιραία για την κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών

    • NewsRoom

    Από τις αποδοκιμασίες έξω από το Βελλίδειο


    Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την Συμφωνία των Πρεσπών, που τείνει να αποδειχθεί μοιραία για την κυβέρνηση. Το ίδιο κλίμα αποτυπώθηκε και στην συνάντηση με 40 επιχειρηματίες που είχε χθες στην Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονία Παλλάς, ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί, πέραν της γκρίνιας που ακούστηκε, οι επιχειρηματίες εξέφρασαν και πολλές απορίες σχετικά με αδιευκρίνιστα ακόμη σημεία της συμφωνίας που δυσκολεύουν.

    Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες «έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών», η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης φάνηκε ανήσυχη με πολλούς εκπροσώπους της να εκφράζουν ενστάσεις και παράπονα.

    Εξάλλου, κατά την άφιξή του στο Βελλίδειο, τον πρωθυπουργό περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Συγκεντρωμένοι πολίτες τον αποδοκίμασαν για την Συμφωνία των Πρεσπών, έστω και από απόσταση λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές δεν φάνηκαν να πτοούνται και υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό με γιουχαΐσματα και συνθήματα, όπως «Τσίπρα προδότη, κομιτατζή». Επίσης, πολίτες με σημαίες ελληνικές και με τον Ήλιο της Βεργίνας φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία και αποδοκίμασαν τους προσερχόμενους στο συνεδριακό κέντρο.

    Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ

    Εν τω μεταξύ, μια ακόμη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ κατέγραψε διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, το προβάδισμα της ΝΔ διαμορφώνεται στις 10 ποσοστιαίες μονάδες με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη λαμβάνει 32,5% έναντι του 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η ανάπτυξη, οι φόροι και η συμφωνία των Πρεσπών είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες.

    Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 30,5% (30% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 21,5% (20,5%) που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 7% αντίστοιχα (7,5% και 6,5%) και το ΚΚΕ με 5,5% (αμετάβλητο).

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, το προβάδισμα της ΝΔ μεγαλώνει και αγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, η Χρυσή Αυγή και το ΚΙΝΑΛ 7,5%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 2,3%, η Ένωση Κεντρώων 2%, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η ΛΑΕ από 1,4%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Στο 11% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι.

    Αυτό που ιδιαιτέρως ανησυχεί την Κουμουνδούρου είναι τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά της συσπείρωσης (53%), την ώρα που η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ φτάνει στο 82%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 25%. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 33%.

    Τα κριτήρια των ψηφοφόρων

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις αναφορικά με τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα, το 22% θα ψηφίσει έχοντας υπόψη την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, το 20% τη φορολογική πολιτική, το 17% τη συμφωνία των Πρεσπών, το 10% την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 6% την ασφάλεια και το 5% τα ελληνοτουρκικά. Ακόμη ένα 10% απαντά πως θα ψηφίσει βάσει άλλων κριτηρίων όπως κοινωνικά, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και ειλικρίνεια.

    Την ίδια στιγμή, το 76% απαντά πως στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει ή μάλλον θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα με τις εθνικές εκλογές και μόλις το 13% απαντά ότι θα ψηφίσει διαφορετικό κόμμα. Το 11% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

    Τέλος, το 40% απαντά πως είναι δύσκολη ή πολύ δύσκολη η προσωπική οικονομική του κατάσταση, ακόμη ένα 40% απαντά πως είναι μέτρια και μόλις το 13% απαντά πως είναι άνετη ή πολύ άνετη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλέξης Τσίπρα: «Πατριωτική» η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονιας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποδοκίμασαν τον Τσακαλώτο στη Δράμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (video)



    ΣΧΟΛΙΑ