• Real Estate

    Το deal Κόκκαλη – Καραμούζη και η επένδυση 50 εκατομμυρίων στα Κουφονήσια

    Σωκράτης Κόκκαλης (Intracom Holdings), Νίκος Καραμούζης (SMeRC)

    Σωκράτης Κόκκαλης (Intracom Holdings), Νίκος Καραμούζης (SMeRC)


    Στο χαρτοφυλάκιο των 72 ξενοδοχείων του project Tethys ανήκε η μονάδα που περιήλθε πρόσφατα στην κατοχή της Intracom, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Πρόκειται για το Koufonisia Hotel, ιδιοκτησίας της Αφοί Σίμου, την εξαγορά της οποίας ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου η Intracom Holdings.

    Η ανακοίνωση της εισηγμένης ανέφερε πως η συναλλαγή αφορούσε στην αγορά 1.937.128 μετοχών, το 71,31%, της δραστηριοποιούμενης στο χώρο του τουρισμού και παροχής σχετικών υπηρεσιών και ιδιοκτήτριας ξενοδοχείου στα Κουφονήσια, έναντι 4,26 εκατομμυρίων ευρώ.

    Είχε προηγηθεί, στις 4 Οκτωβρίου, η σύμβαση εξαγοράς δανειακών υποχρεώσεων της Αφοί Σίμου μεταξύ της μεταβιβάζουσας Tethys και της εξαγοράζουσας Intracom.

    Ακολούθησε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που διαχειρίζεται το τετράστερο Koufonisia Hotel κατά 5,33 εκατομμύρια, εν μέρει με συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων συνολικού ποσού 5,08 εκατ. ευρώ και εν μέρει με καταβολή μετρητών 246.914 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τώρα το χρέος της εταιρείας προς τον καταβάλλοντα την εισφορά των 5,08 εκατομμυρίων – δηλαδή την Intracom – δημιουργήθηκε από μακροπρόθεσμη, ληξιπρόθεσμη και μη εξυπηρετούμενη δανειακή οφειλή αρχικά προς την Τράπεζα Πειραιώς, μεταβιβασμένη στην Intrum, στη συνέχεια προς την Tethys για να καταλήξει στη σημερινή δανείστρια Intracom Properties, ύψους 4,52 εκατ. ευρώ.

    Θυμίζουμε πως τα δάνεια αξίας 254 εκατομμυρίων ευρώ των 72 ξενοδοχείων εξαγοράστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 από την κοινοπραξία των SMERC (fund που ίδρυσε ο πρώην τραπεζίτης) – Athanasios Laskaridis family office – Brown Hotels.

    Το ποσό του χρέους συμπληρώνει το ανεξόφλητο υπόλοιπο ομολογιακού δανείου της Αφοί Σίμου που κάλυψε η Intracom.

    Το δάνειο είχε ύψος 553,9 χιλ. ευρώ, εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου με ημερομηνία λήξης στις 6 Οκτωβρίου και είχε επιτόκιο 7,5%.

    Το ποσό αυτό καταβλήθηκε απευθείας προς το Δημόσιο για την εξόφληση των ρυθμισμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και την εφορία.

    Σημειωτέον ότι στις 10 Οκτωβρίου άλλαξε και το διοικητικό συμβούλιο της Αφοί Σίμου, καθώς τοποθετήθηκαν οι Δημήτρης Κλώνης, Σωτήρης Μπακαγιάννης και Γιάννης Σχοινάς (στελέχη της Intracom), ενώ στο δ.σ. παρέμεινε ο Γεώργιος Σίμος, παλαιός μέτοχος του ξενοδοχείου.

    Πάντως, η εταιρεία εμφανίζει μηδενικό τζίρο τα τελευταία οκτώ χρόνια και ζημιές 732.000 ευρώ το 2022.

    Η συμφωνία μεταξύ Tethys – Intracom και προηγούμενων ιδιοκτητών της μονάδας φέρεται πως συμβαδίζει με το σχέδιο Καραμούζη να «μην κλείσει ούτε ένα ξενοδοχείο» από τα 72 του πακέτου της Intrum.

    Σύμφωνα με όσα είχε πει μετά το deal, στόχος της κοινοπραξίας είναι τα δάνεια των μονάδων είτε να μεταβιβαστούν σε τρίτους, είτε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία των επενδυτών.

    Αναφορικά, πάντως, με το ξενοδοχείο, είναι το μοναδικό 4 αστέρων στα Κουφονήσια, διαθέτει 50 δωμάτια και σουίτες, κήπους, πισίνα, και μπαρ, έχει αναπτυχθεί σε έκταση 17,000 τετραγωνικών μέτρων και απέχει 50 μέτρα από την κοντινότερη παραλία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Intracom σκοπεύει να επενδύσει περί τα 50 εκατομμύρια για την αναβάθμιση και επέκταση της μονάδας, έτσι ώστε να την μετατρέψει σε θέρετρο που θα περιλαμβάνει και τουριστικές κατοικίες.

    Το σχέδιο Κόκκαλη για επέκταση σε ακίνητα & τουρισμό

    Μένει να φανεί αν το ακίνητο θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της Intracom Properties, θυγατρική του ομίλου Κόκκαλη, η οποία οδεύει προς το Χρηματιστήριο, αλλά μετά το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

    Σε εξέλιξη είναι επί του παρόντος η απορρόφηση και αξιοποίηση των ακινήτων της Κλουκίνας Λάππας, η οποία θα οδηγήσει την Intracom Properties σε χαρτοφυλάκιο 200 εκατομμυρίων ευρώ, από 115 εκατ. που είναι σήμερα.

    Στα σχέδιά της είναι η μετατροπή του ακινήτου που στεγάζει τις αποθήκες της Mothercare στον Ταύρο, σε κτίριο μεικτής χρήσης με γραφεία, καταστήματα και φοιτητικές κατοικίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Intrakat, Intracom και τις τραπεζικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ