• Real Estate

    Τα μεγάλα στοιχήματα του real estate το 2024

    Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Σωκράτης Κόκκαλης (Intracom), Παναγιώτης Καπετανάκος (Noval Property), Άννα Αποστολίδου (BriQ Properties)


    Με σχέδια για άντληση κεφαλαίων, ολοκλήρωση εξαγορών και αποπεράτωση μεγάλων έργων μπαίνει το 2024 για την ελληνική αγορά των ακινήτων, με τα deals της προηγούμενης χρονιάς να έχουν σπάσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ.

    Για τις αρχές του 2024 μετατέθηκε η πρώτη φάση της συγχώνευσης της Intercontinental International με τη Briq Properties, η πρώτη συγχώνευση ελληνικών ΑΕΕΑΠ. Το deal των 60,7 εκατ. ευρώ θα πραγματωθεί σε τρία στάδια, εκ των οποίων το πρώτο υπολογιζόταν ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. Ωστόσο, οι απαιτούμενες διαδικασίες σε σχέση με την πολεοδομική κατάσταση των ως άνω ακινήτων προκειμένου να είναι μεταβιβάσιμα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες και διήρκησαν περισσότερο χρόνο από την αρχική εκτίμηση της Briq Properties (βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Φέσσα).

    Πρόκειται για την την αγορά από την BriQ χαρτοφυλακίου 17 ακινήτων της ICI. Ο λόγος είναι η τρέχουσα αποχή των συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Στη συνέχεια, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico (της οικογένειας Χαλικιά), έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών. Πάντως, το τρίτο στάδιο που αφορά την συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ICI εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, με την προϋπόθεση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

    Στο τέλος της συναλλαγής, η Briq θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων κατ’ ελάχιστης αξίας 250 εκατομμυρίων, ενώ οι μέτοχοί της θα διακρατούν το 42% της νέας εταιρείας, οι μέτοχοι της ICI το 16%, ενώ η ελεύθερη διασπορά θα διαμορφωθεί σε 41%.

    Οι εισαγωγές στο Χ.Α.

    Παράλληλα θα προχωρήσουν τρεις εισαγωγές εταιρειών ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 2024. Η μοναδική ΑΕΕΑΠ εκτός ταμπλό, η Νoval Property, αναμένεται να χτυπήσει το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρόλο που έχει εξασφαλίσει παράταση εισαγωγής έως τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου χρόνου. Η Noval, συμφερόντων της Viohalco, η οποία ελέγχει την επενδυτική ακινήτων κατά περίπου 81%, έχει ήδη αποφασίσει την εισαγωγή του συνόλου των κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών στην κύρια αγορά. Προκειμένου να επιτευχθεί η επαρκής διασπορά που απαιτείται στον κανονισμό του Χρηματιστηρίου για την εισαγωγή, θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 89,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα κεφάλαια θα προστεθούν 10,5 εκατομμύρια του ομολογιακού δανείου που θα καλύψει η EBRD.

    Κεφάλαια περί τα 150 εκατ. ευρώ θα αναζητήσει η Lamda Development, εισάγοντας τη Lamda Malls στο Χρηματιστήριο έως τον Ιούλιο του 2024. Η ΙΡΟ της θυγατρικής που ελέγχει τα τέσσερα εμπορικά κέντρα (και στην οποία θα περάσουν τα δύο υπό ανάπτυξη malls στο Ελληνικό) ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 2020, ωστόσο η έλευση της πανδημίας καθυστέρησε τα σχέδια της διοίκησης. Στόχος της ΑΜΚ είναι να ενισχυθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανάπτυξης των Riviera Galleria και Vouliagmenis Mall.

    Προς το Χρηματιστήριο φέρεται να οδεύει και η Intracom Properties της οικογένειας Κόκκαλη, με όχημα την Κλουκίνας – Λάππας, καθώς η εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο, μέσω απορρόφησης της ήδη εισηγμένης εταιρείας που ελέγχει τα Mothercare. Αγοράζοντας τα ακίνητα της εισηγμένης η Intracom Properties έχει χτίσει χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατομμυρίων και στοχεύει στην επέκταση και σε άλλους κλάδους εμπορικών assets.

    Τους πρώτους μήνες του χρόνου παραδίδεται ο Πύργος Πειραιά, ένα έργο ανακατασκευής που ανέλαβε η κοινοπραξία των Dimand – Prodea – EBRD. Την 1η Μαρτίου, ο πράσινος ουρανοξύστης ανοίγει τις πόρτες του μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες. Το ακίνητο θα έχει αξία μεγαλύτερη των 150 εκατομμυρίων όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του, η οποία κόστισε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ. Στο κτίριο επιφάνειας 34.600 τ.μ. θα εργαστούν συνολικά 2.500 εργαζόμενοι. Ήδη λειτουργεί το κατάστημα της JD Sports στο ισόγειο και ακολουθούν τα Zara και Zara Home. Στον 3ο και στον 4ο όροφο η εταιρεία Athlesis θα λειτουργήσει το γυμναστήριο, ενώ τους χώρους εστίασης καταλαμβάνει η Nice ‘n Easy. Στον πύργο μετακομίζουν επίσης η Anti Pollution του ομίλου Βασιλειάδη και η start up Dialectica, που είναι και ο βασικός μισθωτής του ακινήτου.

    Διαβάστε επίσης:

    Aegean: Στις 2 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο η επιστροφή των warrants του Δημοσίου

    Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 32,2 εκατ. προς ΟΤΑ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

    Μεγάλα παιχνίδια σε Premier League και Serie A με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα



    ΣΧΟΛΙΑ