• Real Estate

    Sold out ο Πύργος του Πειραιά – Με ποιους έχουν γίνει deals, ποιοι έπονται


    Κατειλημμένο από πολυεθνικές και εγχώριες επιχειρήσεις είναι, βάσει των προσυμφώνων που έχουν υπογραφεί, το μεγαλύτερο τμήμα των χώρων προς εκμίσθωση του πύργου του Πειραιά.

    Τα deals που έχουν ήδη γίνει μεταξύ των μισθωτών και της Dimand που ανακατασκευάζει το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας αφορούν στην εκμίσθωση περίπου 15.900 τετραγωνικών μέτρων.

    Μετά την ανακοίνωση της έλευσης της ισπανικής Inditex στον Πύργο, ενδιαφέρον εκδήλωσαν και άλλοι πολυεθνικοί λιανεμπορικοί όμιλοι, ωστόσο μόνο 180 τετραγωνικά μέτρα απομένουν στο ακίνητο για χρήση από εταιρείες λιανικής. Αυτή η επιφάνεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από έναν ή δύο χρήστες, με το πιθανότερο σενάριο να είναι να αξιοποιηθεί ως καταστήματα παροχής υπηρεσιών ή μικρές επιχειρήσεις (ως κομμωτήριο ή φαρμακείο).

    Η Inditex θα αξιοποιήσει 5.850 τ.μ. στον Πύργο με δύο μάρκες της, τα Zara και Zara Home από το ισόγειο έως τον δεύτερο όροφο. Να σημειωθεί ότι έως τις 31 Ιανουαρίου (που έληξε η οικονομική χρήση του ομίλου) διαθέτει 40 καταστήματα Zara και 9 Zara Home.

    Επιφάνεια 1.150 τετραγωνικών μέτρων στο ισόγειο εκμισθώνει και η βρετανική JD Sports (που εξαγόρασε την πλειοψηφία της ελληνικής Cosmos Sport το 2021). Το πρώτο κατάστημα με το διεθνές brand του βρετανικού κολοσσού των 8,5 δισ. άνοιξε τον Σεπτέμβριο στο Smart Park και με αυτή την ταμπέλα θα αφιχθεί στoν Πειραιά.

    Τμήμα του 3ου και του 4ου ορόφου, συνολικής επιφάνειας 420 τ.μ. θα χρησιμοποιηθεί από την Athlesis, εταιρεία που λειτουργεί ήδη ένα γυμναστήριο στην περιοχή του Κολωνακίου.

    Στο ρετιρέ ο Βύρων Βασιλειάδης – Εστιατόριο της Nice ‘n’ Easy στον 3ο όροφο

    Στην υπολειπόμενη επιφάνεια του τρίτου ορόφου ο όμιλος εστίασης των Χριστοφορίδη – Αθανασιάδη θα λειτουργήσει εστιατόριο υπό την ομπρέλα της Nice ‘n’ Easy. Στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ορόφου η εταιρεία έχει μισθώσει συνολικά 1.350 τετραγωνικά μέτρα. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος λειτουργεί εστιατόρια σε Κολωνάκι, Κηφισιά, Αστέρα Βουλιαγμένης και Μύκονο, ενώ τα πιο πρόσφατα εγκαίνια ήταν αυτά του Nice ‘n’ Easy στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, OPAP Arena.

    Γραφεία θυγατρικής της V Group του 43χρονου Βύρωνα Βασιλειάδη (της οικογένειας Λάτση), με ενεργητικό άνω των 100 εκατομμυρίων, θα στεγάσει ο 22ος όροφος του Πύργου Πειραιά. Η εταιρεία με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων θα καταλάβει περίπου 1.000 τ.μ. στα ρετιρέ του ακινήτου.

    Βασικός ενοικιαστής των γραφειακών χώρων ή anchor tenant, όπως λέγεται, είναι η Dialectica, η τεχνολογική start up με παρουσία σε 50 χώρες. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει στη μίσθωση 6.210 τ.μ. από τον 9ο έως τον 14ο όροφο του ουρανοξύστη, ενώ υπάρχει option για τη μίσθωση επιπλέον τριών ορόφων, δηλαδή 3.100 τ.μ.. Μέχρι σήμερα, το option δεν έχει ενεργοποιηθεί, ούτε η προθεσμία έχει λήξει. Στην περίπτωση, πάντως, που ενεργοποιηθεί, η Dialectica θα μισθώνει περισσότερο από το ήμισυ των ορόφων γραφείων του Πύργου.

    Κατά τα λοιπά, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται η Piraeus Tower με ναυτιλιακές εταιρείες και μεγάλες δικηγορικές εταιρείες για την εκμίσθωση των υπόλοιπων τετραγωνικών του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη.

    Οι συμφωνίες κλειδώνουν σχεδόν έξι μήνες προτού παραδοθεί στους χρήστες ο ανακαινισμένος πύργος. Θυμίζουμε ότι την κατασκευή έχει αναλάβει η Τέρνα, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου υπογράφει το Pila Studio του Ηλία Παπαγεωργίου. Η επένδυση των 77 εκατομμυρίων ευρώ ξεκίνησε το 2020, όταν ο δήμος Πειραιά διενέργησε διαγωνισμό για την εκμετάλλευσή του. Το ακίνητο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea για 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά, ύψους 1,01 εκατ. ευρώ.

    Το ακίνητο ύψους 88 μέτρων θα πιστοποιηθεί κατά το διεθνές πρότυπο LEED και κατά WELL (πρότυπο που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου). O «κοιμώμενος γίγαντας» θα πάρει ζωή 55 χρόνια αφότου κατεδαφίστηκε η παλιά αγορά του Πειραιά και παραχωρήθηκε η έκταση για να γίνει ο πύργος. Κατασκευάστηκε το 1974 κάποια καταστήματα και γραφεία λειτούργησαν, ωστόσο αργότερα το έργο εγκαταλείφθηκε και ο πύργος παρέμεινε ημιτελής και άδειος έως το 2020, με τις φήμες να θέλουν το ακίνητο να αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητα και να… γέρνει.



    ΣΧΟΛΙΑ