• Real Estate

    Σωκράτης Κόκκαλης: Πώς προχωρά η εισαγωγή της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο

    Ο Πρόεδρος και CEO της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης

    Ο Πρόεδρος της Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης


    Ένα βήμα πιο κοντά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου φέρνει την Intracom Properties, ένα από τα πιο πρόσφατα εγχειρήματα του ομίλου Κόκκαλη, η έναρξη της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 25,8% της Κλουκίνας – Λάππας.

    Σήμερα, η Intracom Properties, που συστάθηκε με σκοπό το άνοιγμα της Intracom στα ακίνητα, κατέχει το 74,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, με βασική δραστηριότητα το δίκτυο της Mothercare.

    Πρόκειται για ένα deal συγχώνευσης που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, ενώ οι ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχει διατυπώσει η διοίκηση της Intracom, στο τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η απόσχιση ακινήτων.

    Η εταιρεία ακινήτων που θα προκύψει θα παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Intracom και η Intracom Properties αποκτήσουν ποσοστό άνω του 90% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, ο προτείνων δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, όπως ανακοινώθηκε κι επίσημα.

    Η στρατηγικής μετασχηματισμού του προφίλ της Intracom ξεκίνησε το 2021 και μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 είχε διαμορφωθεί ένα νέο χαρτοφυλακίου θυγατρικών, που εστιάζουν σε επενδύσεις σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και η αξιοποίηση ακινήτων.

    Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της Intracom Properties, έχει μετοχικό κεφάλαιο 55,6 εκατομμυρίων, ενώ το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της μητρικής ανέρχεται σε 350,7 εκατ. ευρώ.

    Η Intracom Properties αγόρασε εξωχρηματιστηριακά και με την συναλλαγή πακέτου 18.739.437 μετοχές στην τιμή του ενός ευρώ. Στην Intracom Properties θα εισφερθούν, μέσω εταιρικού μετασχηματισμού, τα ακίνητα της Κλουκίνας Λάππας. Όπως αναφέρει το πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης, τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και για κάθε ένα θα επιλεγεί η βέλτιστη στρατηγική για μεγιστοποίηση της αξίας τους.

    Η στρατηγική κατά περίπτωση μπορεί να είναι ανακαίνιση / ανακατασκευή ή αλλαγή χρήσης και μίσθωση, πώληση απευθείας ή ανάπτυξη/ ανακατασκευή και πώληση.

    Στόχος είναι τα πιο εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα να παραμείνουν στον όμιλο της Intracom ως επενδυτικά ακίνητα, και τα λιγότερο εμπορικά και αξιοποιήσιμα να πωληθούν απελευθερώνοντας κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν για μείωση του δανεισμού και νέες επενδύσεις.

    Θυμίζουμε ότι τα σημαντικότερα assets είναι δύο εμπορικά καταστήματα επί της Ερμού, μισθωμένα μέχρι ώρας σε Zara και Adidas. Με στόχο τη δημιουργία portfolio αξίας 200 εκατομμυρίων, στο τέλος του 2024 τα μισθώματα του ομίλου από τα ακίνητα της Κλουκίνας Λάππας υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια και η απόδοσή τους θα φτάνει το 8%.

    Το μέλλον της Mothercare

    Επίσης, συμφωνήθηκε η απόσχιση του κλάδου βρεφικών και παιδικών ειδών και η εισφορά του σε θυγατρική εταιρεία που θα συσταθεί δυνάμει της απόσχισης στην οποία θα αποκτήσουν συμμετοχή 60% η Intracom και 40% η Βιολέττα Λάππα, μέσω πώλησης έναντι 3 εκατ. ευρώ.

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε διευκρινίσει ενώπιον των μετόχων στη γενική συνέλευση πως «ο τομέας του Mothercare δεν είναι στόχος της εταιρείας μας. Είναι ωστόσο ένα καλό brand name και θα υπάρξει η συνέχιση της καλής διοίκησης».

    Το προσωπικό που απασχολείται με διοικητικά καθήκοντα στην εταιρεία θα διαμοιραστεί μεταξύ της νέας θυγατρικής εταιρείας και της Intracom Properties.

    Τα καταστήματα των Mothercare και Early Learning Center θα παραμείνουν ως έχουν, όπως και το προσωπικό που απασχολείται σε αυτά και θα γίνουν αλλαγές όπως απαιτείται για την ανάπτυξη – βελτιστοποίηση του δικτύου. Οι κεντρικές αποθήκες στον Ταύρο Αττικής θα χρησιμοποιηθούν ως ακίνητο προς μίσθωση και για τον λόγο αυτό θα

    αναζητηθεί χώρος που να εξυπηρετεί με βέλτιστο τρόπο τη διανομή προϊόντων και το e-shop. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνταχθεί σχετική οικονομοτεχνική μελέτη για την κατά το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του δικτύου διανομής και αποθήκευσης.

    Η εταιρεία θα εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο για τη διατήρηση του απασχολούμενου στις αποθήκες προσωπικού, διερευνώντας επισταμένως όλες τις δυνατότητες τοποθέτησής του ακόμη και σε άλλες συναφείς θέσεις εργασίας.

    Εφόσον και στον βαθμό που αυτό δεν καταστεί δυνατό, ενδέχεται να υπάρξει μείωση του προσωπικού, τηρώντας απαρέγκλιτα τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενες εργατικής νομοθεσίας. Εκτιμάται ότι από τα 50 άτομα που απασχολούνται, περίπου τα 32 θα επηρεαστούν από την αναδιοργάνωση αυτή.

    Διαβάστε επίσης

    Intracom: Στη δημοσιότητα το πληροφοριακό δελτίο της Δημόσιας Πρότασης για την Κλουκίνας-Λάππας

    Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως σε Strix για Attica Group και σε Iντρακόμ για Κλουκίνας-Λάππας – 80.000 ευρώ πρόστιμο στην MLS

    Vivartia: Άλμα στις πωλήσεις κατά 26,8% – Αύξηση EBITDA κατά 5,2%



    ΣΧΟΛΙΑ