• Real Estate

    Skyline: Ισχυρός παίκτης στο real estate η ένωση Alpha – Dimand – Premia

    Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Καμπαδέλλης – Σύμβουλος Διοίκησης επί θεμάτων Real Estate, Alpha Bank, Νικόλαος – Ιωάννης Δήμτσας – Γενικός Διευθυντής Επενδυτικών Δραστηριοτήτων, Μέλος Δ.Σ. Dimand, Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Γενικός Διευθυντής – Chief of Corporate Center, Alpha Bank, Δημήτρης Ανδριόπουλος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Dimand, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής – CFO, Alpha Bank, Κωνσταντίνος Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος, Premia Properties, Γιάννης Γκάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Αστικά Ακίνητα


    Με χρηματοδότηση έως 240 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank θα αξιοποιηθούν τα 500.000 τ.μ. ακινήτων που περιέρχονται στην κοινοπραξία της τράπεζας με τις Dimand και Premia Properties, ενώ ακολουθεί η είσοδος της EBRD στο μετοχικό σχήμα.

    Ενώ η αρχική συμφωνία ήθελε την EBRD να συμμετέχει με 24% στο επενδυτικό σχήμα των δύο εταιρειών ακινήτων που αναδείχτηκαν προτιμητέοι επενδυτές για το Skyline από την Alpha Bank, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα αποκτήσει τελικά ποσοστό στο χαρτοφυλάκιο έπειτα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που τοποθετείται μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής η Dimand κατέχει το 75% του επενδυτικού σχήματος (ποσοστό πρόκειται να διατεθεί στην EBRD), ενώ η Premia κατέχει το 25%.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal που έχει υπογραφεί στην αγορά του real estate τα τελευταία χρόνια και το πρώτο μετά το καλοκαίρι του 2021, όταν βγήκε στην αγορά το project Petra της Eurobank, το οποίο αφορούσε σε χαρτοφυλάκιο 150 ακινήτων.

    Σε αυτή την περίπτωση, η κοινοπραξία των Alpha Bank – Dimand – Premia Properties (στην οποία η τράπεζα συμμετέχει με 35%) γίνεται ισχυρός παίκτης του real estate με χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων, γραφείων, καταστημάτων, κατοικιών, βιομηχανικών και αποθηκών συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.. H αξία των ακινήτων εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ το enterprise value της εταιρείας αποτιμάται σε 438 εκατομμύρια, ενώ με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έως 240 εκατ. από την Alpha Bank θα πάρει μπρος η διαδικασία αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου.

    Σε όρους αξίας, το 45% αφορά σε γραφεία, το 30% σε εμπορικά καταστήματα, το 15% σε κατοικίες, το 8% σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία. Η ανακατασκευή και επανατοποθέτηση ορισμένων από τα ακίνητα στην αγορά θα ξεκινήσει άμεσα. Για παράδειγμα, το συγκρότημα της Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας της πρώην Εμπορικής και επιφάνειας 10.000 τ.μ. με γραφεία της τράπεζας και της αλυσίδας Κωτσόβολος θα ανακαινιστεί, με στόχο το χαρτοφυλάκιο της Skyline να «πρασινίσει», σύμφωνα με τις αρχές βιωσιμότητας. Επίσης, η συναλλαγή αφορά κτίρια όπως το συγκρότημα της πρώην Εμπορικής Τράπεζας επί της Σοφοκλέους, επιφάνειας 30.000 τ.μ., το κτίριο της Alpha Leasing στη Φιλελλήνων, το κτίριο της Alpha Finance στο Κολωνάκι, στην οδό Μέρλιν, όπως και υποκατάστημα της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή. Η τράπεζα θα παραμείνει ως μισθωτής σε ορισμένα από τα ακίνητα που χρησιμοποιεί.

    Οι εταιρείες στις οποίες μεταβιβάζονται τα ακίνητα αποτελούν SPVs, στα οποία έχουν ομαδοποιηθεί επαγγελματικά, βιομηχανικά, καταστήματα, μονοκατοικίες και ούτως καθεξής, ενώ ξεχωριστές εταιρείες ειδικού σκοπού, θυγατρικές της Skyline (η οποία θα λειτουργεί ουσιαστικά ως εταιρεία συμμετοχών) θα αποτελέσουν εμβληματικά ακίνητα του project, όπως τα προαναφερθέντα στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο ρόλος της Alpha Αστικά Ακίνητα

    Με δεδομένο ότι μέρος των ακινήτων θα επανατοποθετηθεί προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθεί, ρόλο αναλαμβάνει και η εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα, που θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, επταετούς διάρκειας. Η εταιρεία θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου, παρέχοντας υπηρεσίες εκμετάλλευσης, μεσιτείας και τεχνικής υποστήριξης. Η εισηγμένη διαχειρίζεται ήδη σχεδόν 5.000 ακίνητα, ενώ αναλαμβάνοντας και υπηρεσίες σχετικές με την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της Skyline, στοχεύει στην ηγετική θέση της αγοράς διαχείρισης.



    ΣΧΟΛΙΑ