• Real Estate

    Deals 1 δισ. έγιναν το 2023 στα ακίνητα – Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Νίκος Καραμούζης (SMeRC), Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand), Πολ Κόλσον


    Συναλλαγές που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ συμφωνήθηκαν το 2023 στον τομέα του real estate, με πρωταγωνιστή τον κλάδο των γραφείων. Αν δε, προσμετρηθούν οι ξένες επενδύσεις στα ακίνητα, οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 2,5 δισ. πέρσι, με τους παράγοντες να συνηγορούν πως η εγχώρια αγορά δεν κινδυνεύει να αποδειχθεί «φούσκα» παρά την άνοδο των επιτοκίων, τουλάχιστον προς το παρόν.

    Το μεγαλύτερο σε ύψος deal υπογράφηκε το Φεβρουάριο, οπότε συμφωνήθηκε επίσημα η μεταβίβαση του 65% project Skyline της Alpha Bank στο σχήμα DimandPremia, όπου αποκτά ποσοστό και η EBRD. Το τίμημα έναντι του οποίου μεταβιβάζονται τα ακίνητα φτάνει τα 284,7 εκατομμύρια, ενώ θα αξιοποιηθούν με χρηματοδότηση έως 240 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank. Η κοινοπραξία των Alpha Bank – Dimand – Premia Properties (στην οποία η τράπεζα συμμετέχει με 35%) γίνεται ισχυρός παίκτης του real estateμε χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων, γραφείων, καταστημάτων, κατοικιών, βιομηχανικών και αποθηκών συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ..Η αξία των ακινήτων εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ το enterprise value της εταιρείας αποτιμάται σε 438 εκατομμύρια. Στόχος είναι η ανακατασκευή και επανατοποθέτηση ορισμένων από τα ακίνητα στην αγορά, όπως το συγκρότημα της Κοραή στο κέντρο της Αθήνας και το συγκρότημα της πρώην Εμπορικής Τράπεζας επί της Σοφοκλέους, επιφάνειας 30.000 τ.μ..

    Στο σχήμα των SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη – Latonia Enterprises Company Limited (το family office του Θανάση Λασκαρίδη) – WHG Europe Limited – Brown Hotels κατέληξαν τα δάνεια των 72 ξενοδοχείων της Intrum, με ονομαστική αξία 254 εκατομμυρίων ευρώ. Το project Tethys, όπως ονομάστηκε, περιλαμβάνει 10 τα ξενοδοχεία που λειτουργούν βάσει συμφωνίας μίσθωσης με τις Hotel Brain, HIP Greece και CHC Group του ομίλου Χνάρη, 14 κατοικίες και ένα ξενοδοχείο βρίσκονται στη Μύκονο, 11 ξενοδοχεία και σχεδόν 40 επιπλέον δωμάτια στην Κρήτη και εννέα μονάδες στη Χαλκιδική. Όπως έχει διαβεβαιώσει ο κ. Καραμούζης, η κοινοπραξία θα επιδιώξει να μην κλείσει ούτε μία μονάδα.

    Τα υπόλοιπα deals των τραπεζών

    Η Εθνική επαναγοράζει από την Prodea ακίνητα τα οποία πούλησε στην ΑΕΕΑΠ πριν από μία δεκαετία και τα οποία μίσθωνε. Στα τέλη Δεκεμβρίου η Prodea προχώρησε στη μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Ελλάδα έναντι συνολικού τιμήματος 110,5 εκατ. στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας ύψους 154 εκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 20 ακίνητα αναμένεται να μεταβιβαστούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 έναντι συνολικού τιμήματος 43,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μοναδική κίνησης της τράπεζας στα ακίνητα, αφού εντός της χρονιάς προχώρησε στην αγορά δύο κτιρίων κεντρικών γραφείων με μακροχρόνιες μισθώσεις από τον όμιλο του Γιάννη Παπαλέκα, στην οδό Σοφοκλέους έναντι 54 εκατ. ευρώ και αγόρασε από τη Dromeus Capital κτίριο που είχε μισθώσει προηγουμένως επί της οδού Πειραιώς 74, για 29,5 εκατ. ευρώ.

    Κτίριο γραφείων ήταν και το αντικείμενο της συναλλαγής της Dimand με τη Eurobank. Η τράπεζα αγόρασε τον Μάρτιο το συγκρότημα που ανέπτυξε η εισηγμένη της οδού Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, το οποίο θα έχει μισθωτή την PwC. Το ύψος της συμφωνίας ανήλθε στα 74,4 εκατ. για το συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ., που αναπτύσσεται σε δύο κτιριακούς όγκους. Βάσει του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στον μισθωτή του το πρώτο εξάμηνο του 2024. Όταν η αγοραπωλησία ολοκληρωθεί το ακίνητο θα διαχειρίζεται η Grivalia Management.

    Οι κινήσεις του Ιρλανδού δισεκατομμυριούχου

    Αίσθηση προκάλεσε στην ελληνική αγορά η επέκταση του Ιρλανδού δισεκατομμυριούχου, Πολ Κόλσον. Τον περασμένο Φεβρουάριο, εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία εξαγόρασαν δύο μονάδες της AKS της οικογένειας Σιακόλα. Συγκεκριμένα, ο Κόλσον απέκτησε το τετράστερο AKS Porto Heli 214 δωματίων και το επίσης τεσσάρων αστέρων AKS Hinitsa Bay, δυναμικότητας 220 δωματίων. Το τελευταίο ανακαινίστηκε πλήρως πριν από την πανδημία και περιλαμβάνει ένα συνεδριακό κέντρο μεγάλης χωρητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων ανήλθε σε 50 εκατομμύρια ευρώ, αφού είχε προηγηθεί η εξαγορά του Κτήματος Αλεξίου (με ανενεργό αεροδρόμιου) έναντι ίσου τιμήματος, το 2022.

    Η εξαγορά του Smart Park

    Τον κύκλο των συμφωνιών στο real estate ολοκλήρωσε η εξαγορά του Smart Park από την Trade Estates, έναντι 110 εκατομμυρίων. Το retail park που ανέπτυξε κι εκμεταλλευόταν μέχρι πρότινος η Reds του Ελλάκτωρα εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. στα Σπάτα. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ., καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης, ενώ οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες σε μεγάλες εταιρείες λιανικής. Με αυτή την κίνηση, η πρόσφατα εισαχθείσα στο Χρηματιστήριο ΑΕΕΑΠ αύξησε την αξία χαρτοφυλακίου της σε 450 εκατ., ενώ η Reds έχασε μεν τη μοναδική πηγή εσόδων της αλλά η ρευστότητά της ενισχύθηκε κατά 50 εκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης

    Hines: Ξεκινά τον Φεβρουάριο η επένδυση 130 εκατ. στη Βούλα

    Το 2025 παραδίδει την ανανεωμένη πλαζ Βάρκιζας ο όμιλος Γιαννακόπουλου

    Pictet: Ποιοι είναι οι Ελβετοί τραπεζίτες που επενδύουν στο ελληνικό real estate



    ΣΧΟΛΙΑ