• Business

    Ευγένιος Τίγκας: Πλειστηριασμός για τον εφοπλιστή της “μπροστινής αυλής” της Βουλιαγμένης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Πηγή φωτογραφίας: newmoney.gr


    Το τέταρτο σφυρί θα ηχήσει σε δύο μήνες για το φιλέτο των 20 στρεμμάτων στη Σαρωνίδα που ανήκε στον Ευγένιο Τίγκα, επιχειρηματία που, παρά τη δραστηριότητά του στη ναυτιλία, κατέληξε να συνδέσει το όνομά του με το αποτυχημένο deal με το Μουσείο Μπενάκη για τα Κτήματα Κόνιαρη.

    20 στρέμματα στη διάθεση ξένων επενδυτών

    Πιάνοντας το νήμα από τον άρτι αναρτηθέντα πλειστηριασμό του οικοπέδου στο Λαγονήσι, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι μία ακόμα προσπάθεια να βρεθεί – μάλλον ξένος – αγοραστής για ένα ακίνητο, “δύσκολα εμπορεύσιμο, καθώς απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό”, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, στις 25 Μαΐου θα βγει ξανά στο σφυρί ακίνητο της Starlet Κτηματικής, εταιρείας του Ευγένιου Τίγκα, το οποίο κατασχέθηκε για 1 εκατομμύριο, ενώ η οφειλή της Α.Ε. στην Τράπεζα Πειραιώς – που είναι κι επισπεύδουσα – ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, το ακίνητο εκτιμήθηκε στα 10,5 εκατομμύρια, με τον Ευγένιο Τίγκα και τη σύζυγό του να προσφεύγουν δικαστικά, προκειμένου να αυξήσουν το τίμημα. Το Πρωτοδικείο Αθηνών δέχτηκε την ανακοπή που άσκησε το ζευγάρι κι όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ, αφού έλαβε υπόψη “την εξαιρετική τοποθεσία του ακινήτου σε σημείο αποκλειστικής πρόσβασης προς τη θάλασσα, την εξασφάλιση νομιμότητας μεγάλων επιφανειών κατοικίας σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη όμοιας χρήσης, την επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία επιτρέπει τη λειτουργική αυτονόμηση των τριών κτιρίων, την εύκολη πρόσβαση του ακινήτου με εγγύτητα στην παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακίνητο απευθύνεται, κυρίως, σε επενδυτές εξωτερικού και, συνεπώς, δύναται να διατεθεί εκτός εγχωρίου αγοράς”. Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το ακίνητο ανήκε αρχικά σε περιοχή όπου επιτρεπόταν η ανέγερση κατοικιών, αργότερα όμως οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα στην ίδια περιοχή επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού, ενώ βρίσκεται εκτός σχεδίου.

    Η περιοχή της έκτασης στο Λαγονήσι

    Εταιρεία real estate με υποχρεώσεις 22 εκατομμυρίων

    Στο οικόπεδο των 19,7 στρεμμάτων υπάρχουν τρία ανεξάρτητα ημιτελή κτίρια περίπου 2.000 τ.μ.. Το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο 115 τ.μ., ισόφειο 150 τ.μ. με τζάκι και δύο υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια. Το δεύτερο αποτελείται από ισόγειο 912 τ.μ. και υπόγειο 331 τ.μ. και περιλαμβάνει τέσσερα διαμερίσματα με τζάκι, υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια και γκαρνταρόμπες και δύο μεζονέτες. Το τρίτο κτίριο 650 τ.μ. περιλαμβάνει αποθήκες, αίθριο κι ένα ισόγειο διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Οι κατασκευές αυτές έχουν υποστεί αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης, ενώ ολόκληρο το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση 23 εκατ. υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

    Στο διοικητικό συμβούλιο της Starlet Κτηματικής εμφανίζεται ο Ευγένιος Τίγκας, η σύζυγός του Στέλλα Λαζάρου – που παρεμπιπτόντως εκτελεί χρέη προέδρου στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης – και ο γιος του, Γιώργος. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ακινήτων του εφοπλιστή δημοσιεύθηκαν το 2015 και βάσει αυτών, οι συνολικές υποχρεώσεις της προς τρίτους είχαν ήδη σπάσει το φράγμα των 22 εκατομμυρίων.

    Η δεκαετής δικαστική διαμάχη με το Μουσείο Μπενάκη με φόντο το ακίνητο των Hines – Henderson

    Ο Ευγένιος Τίγκας βρέθηκε στο τιμόνι της ναυτιλιακής, Navigation Maritime, ωστόσο η υπόθεση που απασχόλησε μέχρι και πρόσφατα τη δημοσιότητα ήταν αυτή των 80 στρεμμάτων στη Βούλα, ιδιοκτησίας του Μουσείου Μπενάκη. Πριν περάσει στα χέρια των αμερικανικών Hines και Henderson Park, το κληροδότημα Κόνιαρη είχε βγει σε διαγωνισμό από το Μουσείο το 2008. Η έκταση κατέληξε στον Ευγένιο Τίγκα έναντι περίπου 100 εκατομμυρίων, με τον ίδιο να καταβάλει ως αποζημίωση σχεδόν το 1/3 του ποσού έναντι του οποίου κατακυρώθηκε. Μεσούσης της κρίσης, ο εφοπλιστής έκανε πίσω στην αξιοποίηση της έκτασης διεκδικώντας την προκαταβολή, την οποία κέρδισε έπειτα από 10 χρόνια δικαστικού αγώνα. Η απόφαση επιδίκασε και τους τόκους, με τον Ευγένιο Τίγκα να έχει λαμβάνειν περί τα 50 εκατ. ευρώ.

    Εν τέλει, το Μουσείο Μπενάκη προχώρησε σε νέο διαγωνισμό και πλέον το ακίνητο βρίσκεται στα χέρια των Hines – Henderson, που σχεδιάζουν οικιστικό project με προϋπολογισμό 136 εκατ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Πρόκειται για μία επένδυση που επίσης δεν προχωρά ανέφελα, αφού ο δήμος έχει καταθέσει τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.



    ΣΧΟΛΙΑ