• Real Estate

    Radisson RED: Πράσινο φως στο ξενοδοχείο των Ισραηλινών – «Κόβεται» το εστιατόριο του Πετρετζίκη

    Radisson


    Πράσινο φως με αστερίσκους άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην επένδυση της Gnosis Investments για τη δημιουργία ξενοδοχείου στη συμβολή των οδών Υπατίας και Μητροπόλεως.

    Η εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, που έχει επενδύσει 200 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, έχει συμφωνήσει με τη Radisson για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, που θα περιλαμβάνει 112 δωμάτια και αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2024.

    Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ και την κατασκευή έχει αναλάβει η Έπακρον, τεχνική εταιρεία του Πέτρου Πολίτη, ενός από τα βασικά στελέχη της Gnosis Investments.

    Η αποκατάσταση του κτιρίου συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο, καθώς είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, σε απόσταση αναπνοής από τη Μητρόπολη.

    Το ενημερωτικό σημείωμα προς το Συμβούλιο αναφέρεται σε «επιβλητικό κτίριο που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική της μεσοπολεμικής περιόδου». Είναι κατασκευασμένο μετά το 1936 και είναι τυπικό δείγμα κτιρίου της εποχής του μεσοπολέμου.

    Το ξενοδοχείο είχε γίνει κόκκινο πανί για τους ξενοδόχους, καθώς αρχική σκέψη της Radisson ήταν να λειτουργήσει ως συγκρότημα 94 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments).

    Όταν ανακοινώθηκε η επένδυση, οι ξενοδόχοι μιλούσαν για αμφίβολη αδειοδοτική κατάσταση, δεδομένου ότι στο ακίνητο θα παρέχονταν υπηρεσίες ξενοδοχείου, όπως η διάθεση εστιατορίου και μπαρ, που «θόλωνε τα νερά».

    Οι αστερίσκοι για το εστιατόριο του Άκη Πετρετζίκη

    H Radisson ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα τη συνεργασία με τον σεφ Άκη Πετρετζίκη, για τη δημιουργία δύο εστιατορίων στο ξενοδοχείο επί της Μητροπόλεως.

    Ένα από αυτά ήταν το roof top bar – εστιατόριο, με θέα την Ακρόπολη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εστιατόριο παρείχε menu Nikkei, συνδυάζοντας τις γεύσεις της ιαπωνικής και περουβιανής κουζίνας, το οποίο είχε σχεδιαστεί να εκτείνεται σε τρία επίπεδα, το rooftop raw bar, το εσωτερικό bar και κουζίνα και τον prive χώρο.

    Ωστόσο, ανάμεσα στους ορούς που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού είναι να μη διαμορφωθεί χώρος λειτουργίας εστιατορίου – αναψυκτήριου με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο δώμα του κτιρίου με όψη επί της οδού Υπατίας 3-5, καθώς σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 1993 οι χρήσεις αυτές επιτρέπονται να καταλαμβάνουν μόνο το ισόγειο τον πρώτο, δεύτερο και τον τρίτο όροφο, ενώ από τον 4ο όροφο και πάνω επιτρέπεται μόνο η χρήση κατοικίας. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει οι χώροι εστίασης να μεταφερθούν σε άλλον όροφο.

    Επίσης, το υπουργείο ορίζει

    • να διευκρινιστούν περαιτέρω οι προτεινόμενες επεμβάσεις ενίσχυσης με την υποβολή σχεδιαστικών λεπτομερειών στα σημεία που προβλέπεται η in situ συντήρηση του γλυπτικού και ζωγραφικού διακόσμου. Σε κάθε περίπτωση να τεκμηριωθεί ο τρόπος εφαρμογής καθολικών ενεμάτων και αρμολογημάτων λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση του υφιστάμενου διακόσμου (τοιχογραφικός, γύψινος, ξύλινος, κ.α.),
    • να διατηρηθούν κατά το δυνατόν in situ τα εξωτερικά και εσωτερικά αυθεντικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του μνημείου (δάπεδα, διάκοσμος, κουφώματα, κλπ) και σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση με νέα στοιχεία να γίνει στην ίδια μορφή, διαστάσεις και υλικό με τα υφιστάμενα. Να αποσταλεί τεκμηρίωση για την κατάσταση διατήρησης και την πιθανή ανάγκη καθαίρεσης και ανακατασκευής των κουφωμάτων,
    • να διευκρινιστεί εάν με τις προτεινόμενες επεμβάσεις αυξάνεται το ύψος των δαπέδων μέσω της διέλευσης των Η/Μ, και ο τρόπος αντιμετώπισης των περιοχών όπως οι κλίμακες, τα κατώφλια των ανοιγμάτων κ.α.,
    • να μην κατασκευαστούν οι πέργκολες στο δώμα του ίδιου κτιρίου, οι δε υπάρχουσες να καθαιρεθούν, καθώς αποτελούν κατασκευές που δεν επιτρέπονται πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Γλυφάδα: Η ιστορική ταβέρνα «Μπάρμπα Πέτρος» γίνεται πάρκο

    Πώς Brook Lane και Redex μεταμορφώνουν το εμπορικό του Μπάμπη Βωβού στο Φαληρικό Δέλτα

    «Σεισμός» στην παγκόσμια αγορά ακινήτων – Πρώτες ρωγμές με μειωμένη ζήτηση, άδειους χώρους, χρεοκοπίες



    ΣΧΟΛΙΑ