• Real Estate

    Prodea: Επενδύσεις 100 εκατομμυρίων στην εκπνοή του 2022

    O κ. Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea


    Ακόμη ένα άνοιγμα στον τουρισμό και δύο επενδύσεις συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ σε γραφεία ήταν οι κινήσεις στις οποίες προχώρησε τον τελευταίο μήνα του 2022 η Prodea.

    Το τελευταίο έργο που έχει δρομολογήσει είναι η από κοινού επένδυση με τη βασική της μέτοχο, Invel του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου για την απόκτηση και την αναβάθμιση ξενοδοχείου στη Μήλο. Στη V Tourism, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με 49% η Prodea και με 51% η Invel, θα πωληθεί έναντι 14,85 εκατομμυρίων ευρώ το πεντάστερο White Coast Pool Suites. Το ξενοδοχείο δυναμικότητας 30 δωματίων – καθένα από τα οποία διαθέτει ιδιωτική πισίνα – βρίσκεται στον Μύτακα, στο βόρειο τμήμα της Μήλου και απέχει μόλις τέσσερα λεπτά από το Σαρακίνικο, την πιο γνωστή παραλία του νησιού. Βρίσκεται σε ακίνητο 29.421 τ.μ. και είναι ήδη μισθωμένο στη V Tourism, η οποία κατέχει όλες τις απαραίτητες άδειες για την λειτουργία και εκμετάλλευση του και πλέον θα είναι και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.

    Η εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί από Eurobank μέσω σύμβασης πίστωσης 10 εκατ. ευρώ, καταρχήν για την αγορά του ακινήτου και ακολούθως για την επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με σουίτες συνολικής δυναμικότητας 130 κλινών. Σύμφωνα με το business plan των Prodea και Invel, στόχος είναι να υπογραφεί μια συμφωνία franchise με ένα κορυφαίο διεθνές εμπορικό σήμα, όπως η Marriott, και να αναπτυχθούν 100 επιπλέον σουίτες, ένα spa και ένα επώνυμο εστιατόριο.

    White Coast Pool Suites

    Η πολεοδομική έγκριση για την ανάπτυξη 28 σουιτών (τρίτη φάση της ανάπτυξης) έχει ήδη χορηγηθεί και προβλέπεται ότι το ακίνητο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω με την προσθήκη 72 επιπλέον σουιτών και τελικώς να δημιουργηθεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο 130 δωματίων. Η κατασκευή των επιπλέων κλινών θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025. Σημειωτέον ότι στο νησί δεν υπάρχουν άλλα πεντάστερα.

    Πρόκειται για μία επένδυση, μέσω της οποίας η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ θα επωφεληθεί της ανοδικής τάσης που επικρατεί στον ελληνικό τουρισμό και γενικότερα της αύξησης που παρουσιάζουν τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει περαιτέρω διασπορά των εσόδων του χαρτοφυλακίου της. Θυμίζουμε πως η Prodea δρομολογεί ακόμη μία επένδυση 100 εκατομμυρίων στις Κυκλάδες, σκοπεύοντας να αναβαθμίσει το τετράστερο Porto Paros στις Κολυμπήθρες.

    Οι επενδύσεις σε γραφεία

    Εστιασμένη στην αγορά γραφείων, είχε προηγηθεί εντός του Δεκεμβρίου η εξαγορά γραφείων που στεγάζουν το υπουργείο Τουρισμού στο Σύνταγμα, για την οποία δαπάνησε κεφάλαια σχεδόν 50 εκατομμυρίων. Το νέο της απόκτημα αφορά σε δύο ακίνητα συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. στη λεωφόρο Αμαλίας 12 – 14, τα οποία είναι πλήρως μισθωμένα στο υπουργείο και μέχρι πρότινος ανήκαν στο Ίδρυμα Ωνάση, ενώ παλιότερα φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕΒΑ. Το ακίνητο, η αξία του οποίου σύμφωνα με τους ανεξάρτητους εκτιμητές φτάνει τα 47,8 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, απέναντι από το Ζάππειο Μέγαρο και σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος. Η τοποθεσία των κτιρίων είναι και το «καλό χαρτί» της Prodea για την εκμετάλλευσή του, με δεδομένο ότι το κυβερνητικό σχέδιο θέλει το υπουργείο Τουρισμού να μετακομίζει στο πάρκο της Πυρκάλ στον Υμηττό, έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

    Η τελευταία επένδυση που ανακοίνωσε η Prodea ήταν η αγορά γραφείων της Viva Wallet στο Μαρούσι, από την εταιρεία τεχνολογίας, έναντι τιμήματος 31,5 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδότησε το πράσινο ομόλογο του 2021. Το αυτοτελές κτίριο επί της Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 18-20 κατασκευάστηκε για να στεγάσει την έδρα της άλλοτε κραταιάς κατασκευαστικής ΑΕΓΕΚ, ενώ ήταν και στην ιδιοκτησία της Grivalia. Έχει συνολική επιφάνεια 20.100 τ.μ. και αναπτύσσεται σε δύο ανεξάρτητες πτέρυγες γραφείων με βοηθητικούς και αιθριακούς χώρους, έκτασης 10.985 τ.μ. και υπόγειες θέσεις στάθμευσης επιφάνειας 9.115 τ.μ.. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Prodea, τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές και ενσωματώνει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας φέροντας περιβαλλοντική πιστοποίηση BREEAM In-Use.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της Prodea περιλαμβάνει έργα σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 56% υπογεγραμμένα/υπό ανάπτυξη, ενώ μέχρι σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 2,5 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ