• Real Estate

    Πώς προχωρά η αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων


    Το σήμα αξιοποίησης ενός από τα σημαντικότερα ολυμπιακά ακίνητα δόθηκε χθες, ενώ η εκμετάλλευση ορισμένων άλλων εγκαταστάσεων που αναπτύχθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μένει κολλημένη στην αφετηρία.

    Η ανακατασκευή του ΟΑΚΑ θα κινητοποιήσει ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε χθες στη σχετική παρουσίαση ο πρωθυπουργός. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα – την πρώτη μεταπρογραμματική – η Κομισιόν ανέφερε ότι η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την αναβάθμιση του Σταδίου, έργο 54 εκατ. που θα δημοπρατηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διασφαλίσουν, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, αρκετά έσοδα ώστε να καταστεί το ΟΑΚΑ οικονομικά βιώσιμη αστική εγκατάσταση αθλητισμού και αναψυχής. Σύμφωνα με το «ΟΑΚΑ 2.0», όπως λέγεται το σχέδιο, προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμισή του – επένδυση 22 εκατομμυρίων ευρώ – και συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση, αφού δεν έχει συντηρηθεί από το 2004. Με βάση το master plan, η κερδοφορία του ΟΑΚΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.

    Lamda, Στασινόπουλος και Κωνσταντακόπουλος επενδύουν στο ΟΑΚΑ

    Στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τα 70.000 τ.μ. του Κέντρου Αντισφαίρισης έχουν περιέλθει για 35 χρόνια στη Στάδιο 2020, το κοινό επενδυτικό όχημα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ και του Ιωάννη Στασινόπουλου της Viohalco. Όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κοινοπραξία δρομολογεί επενδύσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ, όπως άλλωστε όριζε η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΟΑΚΑ για την αναβάθμιση του τέννις. Το μηνιαίο μίσθωμα που ζητά το ΟΑΚΑ φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή είκοσι νέων γηπέδων τέννις, έξι γηπέδων padel, δύο γηπέδων beach τέννις και τεσσάρων γηπέδων μίνι τέννις.

    Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στα έργα της Lamda Development, σε συνεργασία με την οποία το δημόσιο προχωρά στην ανακαίνιση του προπονητηρίου της Άρσης Βαρών και η ανακατασκευή πέντε ξενώνων οι οποίοι θα αποδοθούν στην αθλητική κοινότητα. Εκτός βέβαια της ανάπλασης των εγκαταστάσεων του Ελληνικού, η Lamda ανέλαβε τη χρηματοδότηση και ανακαίνιση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, που περιελάμβανε τέσσερις νέες πισίνες. Επιπλέον, η Lamda συνεργάζεται με το υπουργείο Αθλητισμού για το Εθνικό Αθλητικό – Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, για την ανακαίνιση και την έκδοση άδειας λειτουργίας στο Κλειστό Σπίτι του Στίβου & του Βόλεϊ Παιανίας. Με 6,5 εκατ. ευρώ θα κατασκευαστεί νέα κλειστή εγκατάσταση που θα χρησιμοποιηθεί αρχικά ως αποθηκευτικός χώρος κι έπειτα ως αθλητική εγκατάσταση. Τέλος, η Lamda θα συμβάλει στην ανακαίνιση χώρων του Εθνικού Κλειστού Κολυμβητηρίου Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» και στις εγκαταστάσεις του Μικρολίμανου.

    Το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου

    Η αξιοποίηση του δεύτερου σημαντικού ακινήτου, που έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, είναι στη γραμμή εκκίνησης. Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο βρίσκεται σε εξέλιξη και φέρεται να έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, οκτώ χρόνια μετά τον πρώτο άγονο διαγωνισμό. Θυμίζουμε πως το 2014 είχε ξεκινήσει ακόμα μία προσπάθεια εκμίσθωσης του ακινήτου.

    Τότε, τρεις εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και η Dimand. Η έκταση του ακινήτου φτάνει τα 1.000 στρέμματα, αλλά προς αξιοποίηση είναι τα 590 στρέμματα, ενώ για να προχωρήσει η διαδικασία προβλέπεται ότι το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση από το ΣτΕ. Από το ΤΑΙΠΕΔ προτείνεται αξιοποίηση με χρήσεις γης θεματικού πάρκου-αναψυχής, που επιτρέπουν, παράλληλα με τις υφιστάμενες λειτουργίες αθλητικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε έκταση 426 στρεμμάτων.

    Το Tae Kwon Do στο Φάληρο

    Μυστήριο παραμένει η τύχη του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που περιλαμβάνει το στάδιο του Tae Kwon Do, καθώς ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ έχει πάρει παράταση, αλλά ανάδοχος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν οκτώ επενδυτικά σχήματα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το ακίνητο έκτασης 262.000 τ.μ. στην αθηναϊκή ριβιέρα. Εκτός από το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do, το ακίνητο στο Δέλτα Φαλήρου – σε πολύ μικρή απόσταση από τη μαρίνα Φλοίσβου την οποία εκμεταλλεύεται η Lamda Development – , περιλαμβάνει την Εσπλανάδα, το Γυάλινο Κτίριο, την Πλατεία Νερού και υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

    Στη Ζώνη ΙΙΙ, όπου τοποθετείται το ακίνητο, οι χρήσεις γης που επιτρέπονται είναι συνεδριακοί χώροι με συνοδευτικές και υποστηρικτικές λειτουργίες και εκθεσιακούς χώρους, θεματικά πάρκα, χώροι αναψυχής, ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριος κινηματογράφος, υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις/ γεγονότα/ δρώμενα (mega events), χώροι διαδραστικών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές, τοπόσημα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εστίασης κοινού/αναψυκτήρια, φυλάκια-υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ