• Real Estate

    Πολυτελή ακίνητα: Στο ραντάρ των πλούσιων αγοραστών η Ελλάδα

    Πανοραμική θέα ενός ακινήτου με πισίνα στη Μύκονο


    «Φωτιά» στις τιμές πώλησης των πολυτελών κατοικιών βάζουν ακίνητα που πέφτουν εσχάτως στην αγορά, όπως η βίλα πρώην ιδιοκτησίας του Πέτρου Κωστόπουλου στη Μύκονο, για την οποία αναζητείται ιδιοκτήτης με διαθέσιμα 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Η ζητούμενη από την Beauchamp Estates τιμή πώλησης είναι αφενός σχεδόν δεκαπλάσια του τιμήματος έναντι του οποίου αγοράστηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες πριν από 10 χρόνια, αφετέρου σπάει όλα τα κοντέρ των σημερινών πωλητηρίων.

    Το τίμημα για τη βίλα του διάσημου Βρετανού κομμωτή Τσαρλς Γουόρθινγκτον θα σημάνει το μεγαλύτερο έναντι του οποίου θα άλλαζε χέρια ένα ακίνητο στο νησί, αν τελικά καταβληθεί. Θυμίζουμε ότι ο Γουόρθινγκτον είναι γνωστός για το deal με την PZ Cussons, εισηγμένη στο Λονδίνο, έναντι 37 εκατομμυρίων στερλίνων. Ο ίδιος είχε πουλήσει την ομώνυμη εταιρεία προϊόντων περιποίησης μαλλιών στην πολυεθνική το 2004.

    Περίπου 10 χρόνια μετά την αγορά της βίλας στα Χουλάκια, που είναι χτισμένη σε 6,5 στρέμματα και διαθέτει, εκτός των άλλων, πισίνα υπερχείλισης με θαλασσινό νερό, ο Βρετανός αναζητά τον επόμενο ιδιοκτήτη της. Πρόκειται για την κατοικία που ανήκε έως τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στον Πέτρο Κωστόπουλο – αγοράστηκε όταν η ΙΜΑΚΟ είχε ιδρυθεί – και η οποία κατασχέθηκε από τη Eurobank και βγήκε προς πώληση με ελάχιστον τίμημα το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων.

    O πολυεκατομμυριούχος κομμωτής Τσαρλς Γουόρθινγκτον και ο σύντροφος του Αλαν Πίτερς Ρέτζιναλντ
    O πολυεκατομμυριούχος κομμωτής Τσαρλς Γουόρθινγκτον και ο σύντροφος του Αλαν Πίτερς Ρέτζιναλντ

    Στην πλατφόρμα του ίδιου βρετανικού μεσιτικού γραφείου, το ακριβότερο ακίνητο που διατίθεται προς πώληση στο νησί των ανέμων έχει τιμή 11 εκατ. ευρώ και πρόκειται για βίλα με πέντε υπνοδωμάτια, πισίνα με θέα στη θάλασσα και γυμναστήριο, με συνολική επιφάνεια 350 τ.μ. και έχει χτιστεί σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Στην ίδια περιοχή με τη βίλα του Γουόρθινγκτον, τα Χουλάκια, πωλείται από τη βρετανική μεσιτική εταιρεία βίλα με 9 υπνοδωμάτια, 10 μπάνια και πισίνα έναντι 10 εκατομμυρίων, ποσό που απέχει επίσης παρασάγκας από το ζητούμενο από τον Βρετανό.

    Προς πώληση και το Antico Rosso στην Κέρκυρα

    Πωλητήριο έχει μπει και σε ένα από τα ιστορικότερα ακίνητα των Επτανήσων, το οποίο αγοράστηκε πριν από τρία χρόνια από τον Χένρι Χόλτερμαν, μεγαλομέτοχο του Ελλάκτωρα και μέτοχο της Alpha Bank, ο οποίος επενδύει και στο ελληνικό real estate, ενώ έχει πολιτογραφηθεί ως Έλληνας. Σύμφωνα με την αγγελία της Greece Sotheby’s International Realty, το ακίνητο των 2.500 τ.μ. πωλείται προς 8 εκατ. ευρώ ή 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό. To αρχοντικό φιλοξενούσε μια από τις πιο εξέχουσες οικογένειες της Κέρκυρας, των ευγενών Κουρκουμέλι και «ανέκτησε την αρχική του αίγλη από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του». Χτίστηκε τον 17ο αιώνα στα ερείπια ενός μοναστηριού του 13ου αιώνα και είναι περιτριγυρισμένο από έναν μεγάλο ελαιώνα.

    Η κυρίως διώροφη κατοικία είναι χτισμένη σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων έχει έκταση 1.750 τετραγωνικά μέτρα και μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών διαθέτει μια εσωτερική πισίνα 20 τετραγωνικών μέτρων. Ένα παλιό ελαιοτριβείο και βοηθητικά κτίρια συμπληρώνουν τα συνολικά 2.500 τ.μ. μελλοντικών καταλυμάτων, ενώ βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

    Ένας «βασιλιάς» στην Ηρώδου Αττικού

    Ένα από τα ακίνητα που πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ ήταν το ρετιρέ των 320 τετραγωνικών μέτρων επί της Ηρώδου Αττικού, το οποίο κατέληξε στον Τόμας Φλορ, Ελβετό επιχειρηματία, γνωστό στα ελληνικά από την εξ’ αγχιστείας σχέση του με την τέως βασιλική οικογένεια. Η κατοικία πωλήθηκε έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αντί 56.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, από την Engel & Völkers.

    Το διαμέρισμα είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων διεθνών κι Ελλήνων αγοραστών χάρη στη θέα στο Καλλιμάρμαρο, στον Εθνικό Κήπο, στον Λυκαβηττό την Ακρόπολη και τον Σαρωνικό, καθώς τοποθετείται στην περιοχή των Ανακτόρων, που περικλείεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου. Έγινε ανάρπαστο, χάρη στη θέα στο Καλλιμάρμαρο, στον Εθνικό Κήπο, στον Λυκαβηττό την Ακρόπολη και τον Σαρωνικό, καθώς τοποθετείται στην περιοχή των Ανακτόρων, που περικλείεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου.

    Ωστόσο, κατέληξε στον Τόμας Φλορ, του οποίου η καθαρή περιουσία υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή φέρεται να είναι η πρώτη επένδυση του 63χρονου – πατέρα της συζύγου του Φιλίππου Γλυξμπουργκ, Νίνας Φλορ – στο ελληνικό real estate, ενώ ένα από τα ακίνητα που έχει αγοράσει είναι ένα επταώροφο σπίτι 3.250 τετραγωνικών μέτρων στο Σεντ Μόριτζ.

    Έναντι πλειστηριασμού αλλά με τιμή που άγγιξε τα 13.000 ευρώ το τετραγωνικό πουλήθηκε και η κατοικία του Γιώργου Πετζετάκι – του τελευταίου διαδόχου της «έκπτωτης» ελληνικής βιομηχανίας – στη Βουλιαγμένη, αποδεικνύοντας πως η τοποθεσία είναι η λυδία λίθος για τη διαμόρφωση της τιμής πώλησης μίας κατοικίας στην Αθήνα. Το διαμέρισμα δευτέρου ορόφου με τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, W.C. ξένων, διάδρομο και τρεις βεράντες είχε βγει στο σφυρί έναντι 1,27 εκατομμυρίων ευρώ – ποσό στο οποίο είχε εκτιμηθεί –, ωστόσο έγινε ανάρπαστο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκποίησης, η τιμή υπερδιπλασιάστηκε, αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. και τελικά κατέληξε σε πλειοδότη που προσέφερε 2,86 εκατομμύρια.

    Ανεβάζει τις τιμές και η Golden Visa – Στην ουρά επενδύσεις 760 εκατ.

    Την έκρηξη της ζήτησης αλλά και των τιμών κατοικιών για μεγάλα βαλάντια προβλέπει και η Berkshire Hathaway Homeservices Athens του ομίλου του Γουόρεν Μπάφετ.

    Με το πρόγραμμα της Golden Visa να οδεύει προς το τέλος του σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και την άνοδο των τιμών στην αγορά ακινήτων να σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, τα deals επί ελληνικού εδάφους αυξάνονται κι αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή.

    Με τις θετικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση για τη Golden Visa, η Ελλάδα είναι προ των πυλών μίας έκρηξης ζήτησης στην αγορά οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με τον Κυριάκο Ξύδη, managing partner της Berkshire Hathaway Homeservices Athens.

    Στην έκθεση που δημοσίευσε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου η εταιρεία, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εξαιρετικά φιλικό προς τις αγορές», σχολιάζοντας ως θετικό το ποσοστό που πήρε η παράταξη της προηγούμενης κυβέρνησης στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αναφέρεται επίσης στο ελληνικό πρόγραμμα της Golden Visa, καθώς από την 1η Αυγούστου του 2023 το επενδυτικό όριο θα αυξηθεί στα 500.000 από 250.000 ευρώ για τη διακράτηση του χρυσού διαβατηρίου έως πέντε χρόνια.

    «Όταν η αλλαγή αυτή εφαρμοστεί και αφού η εκλογική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί περιμένουμε την προσέλκυση περισσότερων αγοραστών υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι θα δουν ότι η χώρα είναι πολύ σταθερή και φιλική προς τις αγορές. Περιμένουμε μία έκρηξη στην αγορά», προσθέτει ο Ξύδης. «Αν οι αγοραστές θέλουν να επενδύσουν, τώρα είναι η ώρα. Σε λίγα χρόνια, οι τιμές θα έχουν φτάσει στον ουρανό», λέει χαρακτηριστικά.

    Η Ελλάδα φέρεται να βαδίζει στα χνάρια της Πορτογαλίας, η οποία αν και έχει ανακοινώσει το τέλος της Golden Visa, υπάρχουν ακόμα αγοραστές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ισχύς του προγράμματος παρατάθηκε έως τα τέλη του 2024. Το 2022 το 6% των αγοραστών κατοικιών προερχόταν από το εξωτερικό, ενώ οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% φέτος.

    Τα σημάδια αύξησης της ζήτησης από το εξωτερικό είναι εμφανή ήδη πριν από την αύξηση του επενδυτικού ορίου της Golden Visa σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή αυξήθηκαν κατά 155% στις 3.064, που σημαίνει ότι επενδύσεις 766 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον είναι στην ουρά. Οι άδειες που εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο ήταν κατά 165% περισσότερες κι έφτασαν τις 1.474, που αντιστοιχούν σε αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 368,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Τσαρλς Γουόρθινγκτον: Πωλητήριο 50 εκατ. ευρώ για τη βίλα του στη Μύκονο

    Ασταμάτητο ράλι στις τιμές ακινήτων – Πόσο πωλείται μια κατοικία στα νότια προάστια

    Real estate: Το επόμενο «μαγαζί – γωνία» των γραφείων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ