• Real Estate

    Πλειστηριασμοί: Ένα ιδιωτικό νησί κι ένα ιστορικό ξενοδοχείο αναζητούν ιδιοκτήτες


    Μετ’ εμποδίων επιχειρείται να αλλάξει χέρια, αυτή τη φορά μέσω πλειστηριασμού, η νήσος Μάκρη, το ιδιωτικό νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων, που αγοράστηκε από τον τελευταίο του ιδιοκτήτη, Στέφανο Λιόβαρο, πριν από 30 χρόνια.

    Ουσιαστικά, στο σφυρί βγαίνουν την Παρασκευή 746 στρέμματα, με τιμή εκκίνησης τα 1,5 εκατ. ευρώ, στο ήμισυ της οποίας εκπλειστηριάστηκε το νησί εν μέσω καλοκαιριού. Η μεικτή επιφάνεια του νησιού φτάνει τα 993 στρέμματα, εκ των οποίων τα 172,7 στρέμματα αποτελούν ζώνη αιγιαλού, τα 74,7 στρέμματα αποτελούν ζώνη παραλίας και τα 748,5 στρέμματα αποτελούν ιδιωτική έκταση δάσους.

    Η αγοραία αξία της ακατοίκητης νησίδας, που διοικητικά υπάγεται στην Ιθάκη, φτάνει τα 296.000 ευρώ και παρόλο που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, μετά τον Πεταλά, την Οξυά, τη Δρακονέρα και το Προβάτι, δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών από τη στιγμή που κατασχέθηκε για οφειλή 50.000 ευρώ της Argo του Χιώτη Στέφανου Λιόβαρου, από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η τιμή των 296 χιλιάδων ήταν που απέτρεψε και τον πρώτο πλειστηριασμό, που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου. Η Τράπεζα Πειραιώς προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς υποστηρίζοντας ότι η εμπορική αξία της Μάκρης είναι μεγαλύτερη των 296 χιλιάδων, η οποία υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική οικονομική αξία του δάσους, την ετήσια αξία του παραγόμενου ξύλου, την ετήσια αξία μη ξυλώδων δασικών προϊόντων, από τη βόσκηση και το κυνήγι.

    «Με αυτόν τον τρόπο όμως το νησί εξομοιώνεται με οποιαδήποτε δασική έκταση, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, δύσβατη, χωρίς κανένα ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παραβλέποντας ότι βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες θαλάσσιες περιοχές και είναι από τα ελάχιστα ιδιωτικά νησιά προς πώληση», ανέφερε το σκεπτικό της Πειραιώς, που ζητούσε να «τιμολογηθεί» η Μάκρη στα 1,5 εκατ., όπως και πέτυχε.

    Απώλητο, αδόμητο και ανεκμετάλλευτο

    Πάντως, είναι ακόμα αμφίβολο αν και στις 30 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί αγοραστής, παρόλο που το νησί βρίσκεται ακόμα αναρτημένο σε αγγελίες διεθνών μεσιτικών όπως το Private Islands Inc. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται ότι αποτελεί μέρος των προστατευόμενων Εχινάδων Νήσων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, η νησίδα είναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως ιδιωτικό δάσος, δεν επιτρέπεται η μερική μεταβίβαση, παρά μόνο η μεταβίβαση ολόκληρης της έκτασης δάσους και εντάσσεται σε περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και Ζώνης Ειδικής Προστασίας, με σημαντικούς περιορισμούς εκμετάλλευσης.

    Επιπλέον, βάσει της νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται η δόμηση, καθώς αποτελεί ιδιωτικό δάσος, για αυτό και απευθύνεται σε πολύ μικρή μερίδα δυνητικών αγοραστών. Οι υποψήφιοι είναι πιθανό να συναντήσουν εμπόδια στη μεταβίβαση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από πλήθος εμπλεκόμενων υπηρεσιών, καθώς πρόκειται για νησίδα. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι τα πλησιέστερα πεδία της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι βαλτώδεις εκτάσεις και υγροβιότοποι των εκβολών του Αχελλώου.

    Όπως αναφέρουν άλλωστε στην έκθεσή τους για τη Μάκρη οι εκτιμητές της Redvis, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια γενικότερη φιλολογία για αγοραπωλησίες νησιών, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε, και αφορούσε αγοραπωλησίες με αντισυμβαλλόμενους «κροίσους» από την αραβική χερσόνησο και τη ρωσική επικράτεια. Περιπτώσεις νησιών με κατά τμήματα ξεκάθαρο νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς επιμέρους εκτάσεων αλλά και παραθαλάσσιες εκτάσεις αναφέρθηκαν ως αντικείμενα διαπραγματεύσεων, όπως ο Διάπορος, ο Πάτροκλος, οι Πεταλιοί, η Άτοκος και εκτάσεις στο Τρίκερι.

    Εκτάσεις με ελαιόδεντρα ή χέρσες, αλλά και τμήματα νησιών με υπάρχοντα κτίρια και κατοικίες, με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που βρίσκονται σε νησίδες, λαμβάνουν περίοπτη θέση σε μεσιτικά γραφεία, είτε βρίσκονται στο Σαρωνικό, είτε στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για ύδρευση, ηλεκτροδότηση ή πρόσβαση.

    Σύμφωνα με τις αγγελίες, πολλά από αυτά τα νησιά με τους τίτλους ιδιοκτησίας είναι κατά τμήματα ή στο σύνολό τους αποχαρακτηρισμένα, ενώ κάποια εξ’ αυτών διαθέτουν και φάκελο με μελέτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πώλησης της Οξυάς σε λιβανέζικη εταιρεία με συμμετοχή του Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα Αλ Θάνι, στην οποία η επένδυση δεν προχώρησε, καθώς το νησί είναι επίσης ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 και η δόμηση είναι περιορισμένη.

    Η «κακοδαιμονία» του Grand Chalet

    Εξίσου εμβληματικό και μάλλον «προβληματικό» είναι το ιστορικό του ξενοδοχείου Grand Chalet στην Κηφισιά, που εκπλειστηριάζεται την ίδια μέρα, έπειτα από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες. Η τιμή του ακινήτου έχει επίσης ψαλιδιστεί, κατερχόμενη από 5,3 σε 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τελευταία ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, η Κεφαλάρι Κτηματική στην οποία πέρασε το 2008 και στο δ.σ. της εμφανίζονται οι Ευάγγελος Φράγκος, Παναγιώτα Δασκαλοπούλου και Ελένη Φραγκιά, άφησε στην τύχη του το άλλοτε κοσμικότερο ξενοδοχείο των βορείων προαστίων, «ξενώνα» πολιτικών, επιχειρηματιών και κοσμικών.

    Η παρακμή του είχε ξεκινήσει λίγο πριν την ανεξιχνίαστη δολοφονία του προηγούμενου ιδιοκτήτη, Χρήστου Αποστόλου, σε ηλικία 45 ετών και η ιστορία έληξε με την εξαγορά του, παρόλο που η Κεφαλάρι Κτηματική δανείστηκε από τη Marfin το ποσό των 14 εκατομμυρίων. Χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου ήταν η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, την οποία τροφοδοτούσε το ρέμα Κοκκιναρά, που περνά από την περιοχή. Το κυρίως κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, την πισίνα και το γκαράζ. Ο πρώτος όροφος, επιφάνειας 636 τ.μ. αποτελείται από χώρο υποδοχής, αίθουσα εστιατορίου, μαγειρείο, επτά δωμάτια (με ένα μπάνιο το καθένα) στο αρχικό κτίριο και αίθουσα συνεδριάσεων. Ο δεύτερος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 656 τ.μ. και αποτελείται από δωμάτια με τους βοηθητικούς τους χώρους.

    Τα εξ’ ορισμού άγονα οικόπεδα των Πατρώνη στη Μύκονο

    Των δύο πλειστηριασμών θα έχει προηγηθεί το αυριανό σφυρί της Ρόδον Ελλάς, εταιρείας ακινήτων της οικογένειας Πατρώνη, απογόνων του Ιωάννη Μεταξά. Τα σχεδόν 100 στρέμματα κατασχέθηκαν και εκπλειστηριάζονται από την Intrum στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ αποτελούν τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, της τάξης των 417 στρεμμάτων.

    Η τιμή είναι μάλλον χαμηλή για την περιοχή και την έκταση, καθώς έχει οριστεί στις 705 χιλ. ευρώ, αλλά εξηγείται από το γεγονός ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται στην παραλία Γιαλούδια. Για να γίνει πιο σαφές η παραλία βρίσκεται μεν στην Άνω Μερά, αλλά είναι εκτός ορίων οικισμού και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, επομένως ο αγοραστής δε δύναται να οικοδομήσει τίποτα, αφού από το 2003 ισχύει η διάταξη για αναστολή οικοδομικών αδειών για τις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου.



    ΣΧΟΛΙΑ