• Real Estate

    Grand Chalet: Η πολλοστή προσπάθεια εύρεσης επενδυτή για το «στοιχειωμένο» ξενοδοχείο του Κεφαλαρίου


    Μεσούσης της άνθισης του ξενοδοχειακού δυναμικού της Αθήνας βγαίνει για πέμπτη φορά στο σφυρί το εμβληματικό Grand Chalet της Κηφισιάς, το ξενοδοχείο που εδώ και μία δεκαετία έχει μετατραπεί σε στέκι κυνηγών φαντασμάτων.

    Με την τιμή εκκίνησης να έχει κατέβει στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προσελκύσει το νέο του ιδιοκτήτη, το Grand Chalet διεκδικεί τη νέα του ευκαιρία στις 30 Σεπτεμβρίου. Επισπεύδουσα του επικείμενου πλειστηριασμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς και οφειλέτιδα η τελευταία ιδιοκτήτρια του κενού ακινήτου, Κεφαλάρι Κτηματική.

    Εταιρεία, στην οποία πέρασε το ξενοδοχείο το 2008, αλλά η εξαγορά του δεν ευδοκίμησε, αφού έκτοτε ρημάζει στην Κηφισιά. Προηγουμένως βρισκόταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αποστόλου, την οποία – όπως και ολόκληρη την κοσμική Αθήνα – συγκλόνισε ο θάνατος του δεύτερου γιου, Χρήστου το 2011. Ο 45χρονος επιχειρηματίας δολοφονήθηκε, με το έγκλημα να παραμένει ανεξιχνίαστο, και βρέθηκε τέσσερις ημέρες μετά από την οικιακή του βοηθό με μια σφαίρα στο στήθος, χωρίς να διαπιστωθούν στοιχεία κλοπής ή παραβίασης της κατοικίας του στην Κηφισιά.

    Επισπεύδουσα του επικείμενου πλειστηριασμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς
    Επισπεύδουσα του επικείμενου πλειστηριασμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς

    Παρότι η δολοφονία του Χρήστου Αποστόλου ήρθε τρία χρόνια μετά από την εξαγορά του Grand Chalet, έχει συνδεθεί περισσότερο με την «κακοδαιμονία» που το ερήμωσε, παρά οι τελευταίοι του ιδιοκτήτες. Η Κεφαλάρι Κτηματική Α.Ε., αφού το εξαγόρασε, δανείστηκε από τη Marfin το ποσό των 14 εκατομμυρίων, το οποίο δεν αποπλήρωσε, αφού το υπόλοιπό του ήταν στο τέλος του 2017 στα 13,2 εκατομμύρια. Πέραν αυτού, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική κίνηση για την ανακαίνιση ή έστω τη λειτουργία του Grand Chalet, ενώ ως Α.Ε. έχει μηδενικό τζίρο και συνολικές ζημιές 6,9 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, βρισκόταν σε συνεννόηση με την Πειραιώς για την επαναδιαπραγµάτευση των υφιστάµενων δανείων και την τροποποίηση των σχετικών όρων τους, ωστόσο το ακίνητο που ήταν υποθηκευμένο, κατασχέθηκε το 2020. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εμφανίζεται ο Ευάγγελος Φράγκος, η Παναγιώτα Δασκαλοπούλου και η Ελένη Φραγκιά.

    Έκτοτε εκπλειστηριάζεται… αρειμανίως, αλλά δεν έχει βρεθεί επενδυτής, παρότι αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για την Κηφισιά για μισό αιώνα. Ιδιαίτερα όταν άνοιξε τις πόρτες του, το καλοκαίρι του 1962, έγινε σαφές ότι απευθύνεται στην αφρόκρεμα των επισκεπτών, χάρη στη μικρή δυναμικότητά του (είχε μόλις 47 δωμάτια), την πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 400 τετραγωνικών που ήταν προσβάσιμη με εισιτήριο, και την προνομιακά του θέση, στην Κοκκιναρά της Κηφισιάς, από όπου περνούσαν τα κρύα ρεύματα του ρέματος Κοκκιναρά. Το ξενοδοχείο διοργάνωνε κοσμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και συνέδρια, ενώ στα δωμάτιά του φιλοξενήθηκαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και κοσμικοί των βορείων προαστίων.

    Τι απέμεινε και τι βγαίνει στο σφυρί

    Στα τέλη του μήνα θα γραφτεί μία ακόμα σελίδα της άδοξης ιστορίας του τριώροφου Grand Chalet. Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον παρουσιαστούν, θα διεκδικήσουν το κυρίως ξενοδοχείο που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, την πισίνα και το γκαράζ. Ο πρώτος όροφος, επιφάνειας 636 τ.μ. αποτελείται από χώρο υποδοχής, αίθουσα εστιατορίου, μαγειρείο, επτά δωμάτια (με ένα μπάνιο το καθένα) στο αρχικό κτίριο και αίθουσα συνεδριάσεων.

    Η τιμή εκκίνησης έχει κατέβει στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ
    Η τιμή εκκίνησης έχει κατέβει στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ

    Ο δεύτερος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 656 τ.μ. και αποτελείται από δωμάτια με τους βοηθητικούς τους χώρους. Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού, η κατασκευή του κτιρίου είναι με φέροντα οργανισμό και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, κεραμοσκεπή, ξυλοεπενδύσεις, ξύλινα τοιχώματα, τοιχοποιίες από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή, δάπεδα μαρμάρινα και επενδύσεις πλακιδίων και πέτρας.

    Αναλόγως σπουδαία είναι και τα βάρη του ακινήτου, καθώς φέρει υποθήκη υπέρ της Marfin για 14,4 εκατ. ευρώ, προσημείωση υποθήκης για 1,68 εκατ. δολάρια, προσημείωση υποθήκης υπέρ της Marfin Popular Bank για 1,68 εκατ. δολάρια και κατασχετήρια επιταγή υπέρ της Πειραιώς για 14,7 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι ως αρχική τιμή είχε οριστεί η εμπορική αξία του ξενοδοχείου που κάποτε έσφυζε από την κοσμική ζωή, το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ