• Real Estate

    Όμιλος Κόκκαλη: Αυτά είναι τα ακίνητα 63,3 εκατ. της Intracom Properties

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Από έξι ακίνητα συνολικής επιφάνειας 88.504 τετραγωνικών μέτρων και αξίας που εκτιμήθηκε σε 63,33 εκατομμύρια ευρώ θα αποτελείται η Intracom Properties, η νέα εταιρική οντότητα του ομίλου Κόκκαλη, που δημιουργείται από την απόσχιση του κλάδου ακινήτων από την Intracom.

    Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης των real estate περιουσιακών στοιχείων που συνοδεύει το σχέδιο της σύμβασης διάσπασης, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, το χαρτοφυλάκιο της Intracom Properties, όπως ονομάζεται η νέα εταιρεία, απαρτίζεται από assets, εκ των οποίων τα δύο μεγάλα συγκροτήματα κτιρίων στην Παιανία, τα οποία φιλοξένησαν τις δραστηριότητες του ομίλου Κόκκαλη – και αυτές από τις οποίες έχει πλέον αποεπενδύσει.

    Ο κλάδος ακινήτων περιλαμβάνει έξι επενδυτικά ακίνητα, τρία εκ των οποίων ανήκουν στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα τρία τα κατέχει με μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση. Επιπλέον, μέρος των εν λόγω ακινήτων ιδιοχρησιμοποιείται, ενώ μέρος αυτών, εκμισθώνεται σε τρίτους ή συνδεδεμένες εταιρείες.

    Πρόκειται για πενταώροφο αυτοτελές επαγγελματικό κτίριο με δύο υπόγειων 50 θέσεων στάθμευσης στην οδό Αδριανείου, στην περιοχή των Ελληνορώσων. Το παραπάνω ακίνητο είναι εξ’ ολοκλήρου μισθωμένο στη Vodafone, με τη σύμβαση να λήγει το 2025. Η επιφάνεια του κτιρίου φτάνει τα 6.852 τ.μ.. Κατασκευάστηκε το 1978 και ανακαινίστηκε το 2007. Για το συγκεκριμένο asset έχει συμβληθεί χρηματοδοτική μίσθωση με τη Eurobank.

    Ακόμη ένα ακίνητο είναι χώροι γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 64 και στη συμβολή με την Σαμπάγ Χουρί 3, στο Μαρούσι. Αφορούν σε ιδιοχρησιμοποιούμενους χώρους γραφείων στον 7ο όροφο επταώροφου κτιρίου (270 τ.μ.), ενώ ιδιοκτησίες 228 τ.μ. και 218 τ.μ. αφορούν σε γραφεία και θέσεις στάθμευσης, εκμισθωμένα στο Ίδρυμα Κόκκαλη, στη Sportnews και στην Trade Estates, του ομίλου Φουρλή. Το ακίνητο βρίσκεται έναντι του Μεγάρου ΟΤΕ, σε απόσταση 350 μέτρων από το Δαχτυλίδι, ενώ ο συντελεστής απόδοσης υπολογίστηκε σε 7,25%.

    Στην ιδιοκτησία της Intracom Properties ανήκει το συγκρότημα κτιρίων 27.649 τ.μ., σε οικόπεδο 57.238 τ.μ. στο 19ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαρκοπούλου. Μισθωτές είναι οι Intrasoft International, Intranet, Intrakat, Πέτρος Κόκκαλης, K General και Intralot και ο συντελεστής απόδοσης είναι 7,5%. Στο 1ο χιλιόμετρο λεωφόρου Παιανίας – Μαρκοπούλου υπάρχουν κτίρια 788 τ.μ. και 1.872 τ.μ. σε οικόπεδο 9.122 τ.μ.. Μέρος του ακινήτου ιδιοχρησιμοποιείται, ενώ το υπόλοιπο εκμισθώνεται σε συνδεδεμένες εταιρείες.

    Το τελευταίο ακίνητο είναι κτίριο 2.957 τ.μ. σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη Βιστωνίδα της Ξάνθης. Πρόκειται για αυτοτελές βιομηχανικό κτίριο το οποίο ιδιοχρησιμοποιείται. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, υπάρχει τμήμα 600 τ.μ. σε ημιτελή κατασκευή, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον, με μελλοντική χρήση εργαστηρίου τηλεπικοινωνιών.

    Η καθαρή θέση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του κλάδου ακινήτων είναι ίση με το μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης Intracom Properties και αγγίζει τα 55,6 εκατομμύρια. Σημειωτέον ότι το κεφάλαιο της Intracom Holdings ανέρχεται σήμερα σε 73,6 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε πως η Intracom κατέχει επίσης το 82,64% της Intradevelopment, εταιρείας ανάπτυξης οικιστικών, εμπορικών και τουριστικών ακινήτων, που είναι βασικός μέτοχος της Κέκροψ, με ποσοστό 34%.

    Όπως αναφέρει η διοίκηση, στόχος της διάσπασης του real estate κλάδου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Intracom και των επενδυτικών ευκαιριών σε παρόμοια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η διευκόλυνση πιθανών συνεργειών. Σήμερα η holdings του Σωκράτη Κόκκαλη διακρατά το 5% της Intrakat – βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης, Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου και ο Αλέξανδρος Εξάρχου – ενώ στο portfolio της ανήκει και η εταιρεία αμυντικών συστημάτων, Intracom Defence, που εμπλέκεται σε σενάρια εξαγορών. Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο όμιλος Κόκκαλη προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων, της Intracom Venture, με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμυρίων ευρώ και στόχο τη συμμετοχή σε εταιρείες τεχνολογίας, ναυτιλίας, τουρισμού και ψυχαγωγίας.



    ΣΧΟΛΙΑ