ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πτώση ελικοπτέρου στην Μαρίνα Βουλιαγμένης – Σώοι οι 5 επιβαίνοντες, τέσσερις Αμερικανοί και ο Έλληνας πιλότος (βίντεο)
Με έσοδα 127 εκατομμυρίων ευρώ και αυξημένη απόδοση περνά στην εποχή Προκοπίου ο Αστέρας Βουλιαγμένης.
Παρά τη μείωση του τζίρου κατά 57%, που οφείλεται στην ολοκλήρωση του deal πώλησης οικοπέδων στις οικογένειες Λάτση και Διαμαντίδη, η ξενοδοχειακή μονάδα και τα εστιατόριο του πολυθρύλητου συγκροτήματος αύξησαν την απόδοση τους κατά 8,27% το 2024, χρονιά κατά την οποία ο Αστέρας άλλαξε χέρια.
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας, τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν κατά 85% στα 24,4 εκατομμύρια, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πτώση των καθαρών κερδών, που κατήλθαν στα 18,7 εκατομμύρια.
Δεδομένου ότι η πώληση των οικοπέδων ολοκληρώθηκε, μειώθηκαν και οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, με τον εφοπλιστή να παραλαμβάνει το asset, αφού έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του Αστέρα. Ήδη από το 2023, αποπληρώθηκαν δάνεια ύψους 322 εκατομμυρίων ευρώ, επιστράφηκαν στους μετόχους κεφάλαια 120 εκατομμύρια και καταβλήθηκαν μερίσματα και προσωρινά μερίσματα 175 εκατομμυρίων, συμψηφισμένα με τα έσοδα από δανεισμό ύψους 359 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι το ξενοδοχείο Αφροδίτη κατεδαφίστηκε και «τεμαχίστηκε» σε 13 οικόπεδα, 11 εκ των οποίων κατέληξαν στο Διαμαντή Διαμαντίδη και τα υπόλοιπα στην οικογένεια της Μαριάννας Λάτση, ενώ αμφότεροι οι αγοραστές έχουν ξεκινήσει την ανέγερση πολυτελών βιλών στις εκτάσεις.
Δεδομένου ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε με enterprise value που διαμορφώθηκε σε περίπου 1 δισεκατομμύριο για το συγκρότημα, τη μαρίνα Βουλιαγμένης και την Astir Beach, η απόδοση που εξασφάλισε η Jermyn Street Real Estate Fund ξεπερνά κατά πολύ το 100%.
Οι επενδυτές του fund που εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα εμιράτα έχουν βγάλει μιάμιση φορά τα χρήματά τους, καθώς έχουν ήδη εισπράξει από μερίσματα κι επιστροφή κεφαλαίου το συνολικό ποσό των 635 εκατ. ευρώ την τετραετία 2021 – 2024.
Για τη χρήση του 2023 είχε ήδη διανεμηθεί μέρισμα 106,5 εκατομμυρίων συν 12,28 εκατ., ενώ είχε προηγηθεί και η διανομή προσωρινού μερίσματος ύψους 103,6 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023.
Οι πρώην ιδιοκτήτες είχαν εξαγοράσει την εισηγμένη Αστήρ Παλάς από την Εθνική Τράπεζα έναντι περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ το 2016.
Στο τιμόνι του Αστέρα έχει «διοριστεί» από τον Γιώργο Προκοπίου ο Ηρακλής Παύλου, ο οποίος από το Νοέμβριο του 2024 ήταν αναπληρωτής της πρώην CEO, Πέννυς Ζαγλαρίδου, ενώ από το 2019 τελούσε καθήκοντα οικονομικού διευθυντή στο ιστορικό συγκρότημα της Βουλιαγμένης.
Ο εφοπλιστής πήρε τη θέση του προέδρου, ενώ το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνει ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ως νέος αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής, ο Κωνσταντίνος Μήτσιος ο και ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, ως μέλη του δ.σ..
Σκοπός της διοίκησης για το 2025 είναι να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά, με στρατηγικό στόχο την συνεχή ενίσχυση των λειτουργικών και οικονομικών της επιδόσεων εντός της χρονιάς.
Το 2024, το Four Seasons αναδείχθηκε ως «Κορυφαίο Πολυτελές Ξενοδοχείο της Ελλάδας» από τα World Travel Awards.
Το συγκρότημα αναβαθμίζεται κάνοντας χρήση και χρηματοδοτικών εργαλείων όπως ο αναπτυξιακός.
Τον Μάρτιο καταβλήθηκε στην εταιρεία το συνολικό ποσό των 3,74 εκατ. ευρώ εγκεκριμένης επιχορήγησης για επενδύσεις στο Arion Resort & Spa, ενώ τον Απρίλιο καταβλήθηκαν 4,2 εκατομμύρια επιχορήγησης για επενδύσεις στο Nafsika, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
Διαβάστε επίσης
Big Business στη Λήμνο: Εφοπλιστικό σχήμα με επικεφαλής τη Μελίνα Τραυλού στο Ακτή Μύρινα
Κόκκινη κάρτα από τον δήμο στην ισπανική επένδυση 300 κλινών στη Τζια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίλιαν Βιλδιρίδη στο mononews για την αξιολόγηση του ΕΣΥ: Η μεγαλύτερη πρόκληση, η συμμετοχή και ο στόχος
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Ελλάκτωρ, ΙΝΤΕΚ, ΟΠΑΠ, ΠΛΑΘ, Diana, Exxon
- Metlen: Oλο το παρασκήνιο της εντυπωσιακής αποδοχής της δημόσιας πρότασης – Οι προσωπικές επαφές και οι εισροές 360 εκατ.
- Ο ενθουσιασμός για μετοχές, όλα τα μυστικά της Metlen και τι θα γίνει σήμερα, ο Λύκος και το λαγούμι, η επιτυχία της StiQ, οι άγνωστοι μικροεφοπλιστές, και το σχόλιο του ολιγάρχη για το νέο σκάφος του Νouveau
