• Real Estate

    Minoan Group: Ξεκολλά ύστερα από τρεις δεκαετίες η τουριστική επένδυση της βρετανικής εισηγμένης στο Κάβο Σίδερο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα προωθούμενα έργα real estate στο πιο ανατολικό σημείο της Κρήτης.

    Η στρατηγική επένδυση ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ της εισηγμένης στο δείκτη ΑΙΜ του Λονδίνου Minoan Group Plc βγαίνει από τα σπάργανα, αφού προχθές ανακοινώθηκε η συνεργασία με διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο για τη λειτουργία ενός ή περισσότερων μονάδων του Itanos Gaia, όπως λέγεται το υπό ανάπτυξη project στη Σητεία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, ο όμιλος θα διαχειριστεί ξενοδοχεία και τις κατοικίες που θα αναπτυχθούν, ενώ μαζί με τη Minoan ξεκινά ο λεπτομερής σχεδιασμός για τις προδιαγραφές υπό τις οποίες θα λειτουργήσει το τουριστικό θέρετρο στο Κάβο Σίδερο, κοντά στο Φοινικόδασος Βάι.

    Η Minoan βρισκόταν σε αναζήτηση επενδυτών για την ανάπτυξη μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εκτάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, για την αξιοποίηση της οποίας έχουν μπει τα θεμέλια ήδη από το 1993, όταν η εταιρεία αναδείχθηκε μισθωτής των 25.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού για περίοδο 40 ετών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 40 χρόνων, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε ίδρυμα της μονής.

    Το έργο πέρασε από τις συμπληγάδες του ΣτΕ το 2017, καθώς είχαν ασκηθεί αιτήσεις ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκαν οι χρήσεις γης.

    Τι προβλέπει και σε ποιο σημείο βρίσκεται η επένδυση

    Τα αναθεωρημένα σχέδια της επένδυσης προβλέπουν την ανάπτυξη τεσσάρων πολυτελών συγκροτημάτων ξενοδοχείων και βιλών, τρία από τα οποία βρίσκονται δίπλα στην ακτογραμμή, με το τέταρτο να βρίσκεται εντός της περιοχής γκολφ στο κέντρο του ακινήτου.

    Όλα τα δωμάτια και οι βίλες του ξενοδοχείου θα έχουν θέα στη Μεσόγειο και, ως επί το πλείστον, παρέχουν ιδιωτικότητα που δεν είναι συνήθως διαθέσιμη σε τέτοιες τοποθεσίες. Οι σουίτες και οι βίλες θα έχουν συνολική δυναμικότητα 950 κλειδιών.

    Επίσης, το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την ανάπτυξη ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών κι ενός διεθνούς επιπέδου spa, με συνολικό προϋπολογισμό 267 εκατομμύρια ευρώ. Όταν είχε ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, τo Itanos Gaia είχε θεωρηθεί ως «ένα έργο με πολλές θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία», που θα συνέβαλε στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση με τη δημιουργία 1.200 άμεσων θέσεων εργασίας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το έργο έχει αδειοδοτηθεί ώστε η δόμηση να φτάσει τα 108.000 τ.μ..

    Όπως αναφέρει στην ενδιάμεση οικονομική έκθεσή της η εταιρεία, πρόοδο σημειώνει η κατάρτιση της περιβαλλοντικής μελέτης και του masterplan του έργου.

    Τον Απρίλιο καθορίστηκαν τα βασικά ορόσημα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επένδυσης. «Η συνεργασία με το ίδρυμα Παναγίας Ακρωτηριανής της Μονής Τοπλού προχωρά βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας», με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων του έργου, καθώς και συζητήσεις για τη χρηματοδότησή του.

    Ήδη οι κεφαλαιακές δαπάνες για την ανάπτυξη του project έχουν φτάσει τα 47,4 εκατ. δολάρια.

    Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την εξασφάλιση χρηματοδότησης έως το 2024, την έκδοση οικοδομικών αδειών έως το 2025 και τη λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου το 2026, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα έχουν διάρκεια πέντε έως επτά χρόνων.

    Η Minoan αναμένει έσοδα 160 εκατομμυρίων όταν το έργο θα είναι ώριμο (σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται έσοδα από την πώληση βιλών), μεικτό λειτουργικό κέρδος 30% και απόδοση 20%.

    Διαβάστε επίσης

    Trastor: Προσύμφωνο για την απόκτηση δύο αγροτεμαχίων στον Ασπρόπυργο

    Premia Properties: Στα €281,1 εκατ. η συνολική εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου

    Εκτός σχεδίου: Νέα «καταδικαστική» απόφαση από το ΣτΕ – Γιατί θέτει σε κίνδυνο τη νέα νομοθετική ρύθμιση



    ΣΧΟΛΙΑ