• Real Estate

    Leptos Group: Ξεπαγώνει η κυπριακή επένδυση των 300 εκατ. για το «κρητικό Costa Navarino»

    Παντελής Λεπτός, Κύπριος επιχειρηματίας

    Παντελής Λεπτός, Κύπριος επιχειρηματίας


    Σχεδόν τρεις δεκαετίες θα χρειαστούν οι Κύπριοι επενδυτές του ομίλου Leptos για να ολοκληρώσουν το Costa Nopia, τη στρατηγική επένδυση των 303 εκατ. ευρώ στον Κίσσαμο, που, χάρη και στις εγκαταστάσεις γκολφ, θυμίζει την ανάπτυξη του Costa Navarino.

    Tο έργο βαίνει πλέον προς ουσιαστική υλοποίηση, αφού πρόσφατα αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το master plan της επένδυσης. Είχε προηγηθεί η ένταξη του project στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το 2019.

    40 χρόνια για μία επένδυση στον Κίσσαμο

    Η ανάπτυξη θα γίνει σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1.130 στρεμμάτων, νοτιοανατολικά του κόλπου της Κισσάμου. Σημειωτέον ότι για τμήμα 390 στρεμμάτων της περιοχής είχε ήδη εγκριθεί από το 2011 η ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας από τους Κύπριους επενδυτές, έκταση που συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη επένδυση.

    Αν κανείς λάβει υπόψη ότι η κατασκευή των εγκαταστάσεων της προτεινόμενης επένδυσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος 28ετίας – σύμφωνα πάντα με τη Leptos Group –, γίνεται σαφές ότι μιλάμε για ένα έργο που θα έχει πάρει εξ’ ολοκλήρου σάρκα και οστά σχεδόν 40 χρόνια μετά τα πρώτα στάδια της αδειοδότησής του.

    Golf club, μαρίνα & υδατοδρόμιο

    Οι Κύπριοι του ομίλου Leptos σχεδιάζουν έναν «πρωτοποριακό προορισμό» που θα βάλει την Κίσσαμο στο διεθνή χάρτη ποιοτικού τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας. Βασικά χαρακτηριστικά του master plan είναι ο σχεδιασμός γηπέδων γκολφ, μαρίνας, ελικοδρομίου, ακόμα και υδατοδρομίου.

    Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει 13 γειτονιές με περίπου 830 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, δύο ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ένα ιατρείο κι ένα φαρμακείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, ένα μικρό γκολφ (9 οπών par 3), Golf Club, εστιατόρια, μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων, πλατείες και χώρους πρασίνου, δίκτυα πράσινων και παράκτιων διαδρομών και εγκαταστάσεις ερευνητικού & εκπαιδευτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και καινοτόμων δράσεων καλλιεργειών.

    Ο μικρός λιμένας που σχεδιάζεται θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 τουριστικά σκάφη, ενώ κοντά στη μαρίνα θα λειτουργήσει το ένα από τα δύο ξενοδοχεία. Ειδικότερα, εκεί προβλέπεται η δημιουργία της μονάδας σε πτέρυγες που κλιμακώνονται στο έδαφος αμφιθεατρικά σε διώροφους και τοπικά τριώροφους κτιριακούς όγκους, με εκτεταμένη χρήση φυτεμένων δωμάτων – κήπων. Επιπλέον, προβλέπεται η χωροθέτηση πίστας προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου στη βορειοανατολική πλευρά του ακινήτου καθώς και υδάτινο πεδίο για την προσθαλάσσωση υδροπλάνου.

    Σχέδια του Costa Nopia στην Κίσσαμο

    Πωλήσεις βιλών για υπενοικίαση

    Σύμφωνα με το master plan, στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα πολύ υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένο, παραθεριστικό και τουριστικό θέρετρο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ικανό να συνδυάσει τη γοητεία ενός χωριού με ένα ξενοδοχείο, τον επαγγελματικό τουρισμό με την οικογενειακή ατμόσφαιρα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με τις σύγχρονες πολυτέλειες. «Η οικιστική ανάπτυξη του έργου ακολουθεί υψηλές προδιαγραφές αισθητικής της αρχιτεκτονικής σύνθεσης που ενσωματώνεται στο περιβάλλον, υπηρετώντας ποικίλες αλλά ήπιες μορφολογικές παρεμβάσεις και αποφεύγοντας την επανάληψη του “μαζικού μοντέλου».

    »Σκοπός της επένδυσης είναι να λειτουργεί ως πρότυπη πιλοτική επένδυση, εισαγάγοντας στη χώρα μας το προϊόν της τουριστικής παραθεριστικής κατοικίας, η οποία λειτουργεί συνδυαστικά ως παραθεριστική κατοικία και συνάμα ως τουριστική υποδομή, με αποτέλεσμα την ένταση εκμετάλλευσης των υποδομών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου», αναφέρει η μελέτη.

    Στο μεταξύ, η δημιουργία ποιοτικής κατοικίας παρέχει τη δυνατότητα μετά από την αρχική αγορά της από τον πελάτη, να υπενοικιάζεται μαζί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ανάπτυξης, οι οποίες θα τις προσφέρουν ως ξενοδοχειακού τύπου υποδομή διαμονής, μοντέλο που «προσελκύει ανώτερα στρώματα πελατειακού δυναμικού και πετυχαίνει να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο», σύμφωνα με τους επενδυτές. Οι ίδιοι, μάλιστα, φιλοδοξούν ότι το Costa Nopia θα έχει ευρεία απήχηση στην κτηματαγορά και θα αποτελέσει υπόδειγμα και για μελλοντικές επενδύσεις.

    Ποιοι είναι οι Κύπριοι με τα ξενοδοχεία, το νοσοκομείο και το κολλέγιο

    Το project υλοποιείται από τη Cretan Sun and Sea Developments, θυγατρική του ομίλου Leptos, που ιδρύθηκε το 1999 στα Χανιά. Ο όμιλος αποτελείται από 65 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα και τον τουρισμό, ενώ έχει ιδρύσει και λειτουργεί το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το νοσοκομείο lasίs στην Κύπρο. Μέχρι το 2021 είχε πωλήσει περισσότερες από 15.000 μονάδες κατοικιών ή κτιρίων άλλων χρήσεων σε Κύπρο, Ελλάδα και Μέση Ανατολή. Το πιο πρόσφατο έργο του είναι το Delmar, με δύο κτίρια 27 και 17 ορόφων και 182 διαμερίσματα στη Λεμεσό, ενώ το Costa Nopia είναι εμπνευσμένο από τις Καμάρες στην Πάφο, επένδυση με 1.000 επαύλεις σε επιμέρους γειτονιές.

    Στην Ελλάδα η Leptos έχει αναπτύξει τουριστικές εγκαταστάσεις στα Χανιά, στην Πάρο και στη Σαντορίνη, ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιό της διαμερίσματα προς πώληση στην Αθήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Ilaria Profumi (eXp Realty): Τι έφερε μία μεσιτική εισηγμένη στον NASDAQ στην Ελλάδα

    Το τριπλό χτύπημα Φουρλή στο Ελληνικό – Πώς «πολεμά» την άνοδο των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ