• Business

    Ilaria Profumi (eXp Realty): Τι έφερε μία μεσιτική εισηγμένη στον NASDAQ στην Ελλάδα

    Ilaria Profumi, EMEIA Regional Director της eXp Realty


    Την κατάκτηση σημαντικού μεριδίου σε μία πολύ ακμάζουσα αγορά, την ελληνική, θέτει ως στόχο η νεοεισερχόμενη στην εγχώρια μεσιτεία eXp Realty, για τα σχέδια της οποίας μιλά στο mononews η Ilaria Profumi, EMEIA Regional Director της αμερικανικής εταιρείας.

    «Η ελληνική αγορά είναι μια πολύ ακμάζουσα αγορά και ως εκ τούτου στόχος μας είναι να κατακτήσουμε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς ως ένα καινοτόμο και ανατρεπτικό μοντέλο μεσιτείας στην αγορά ακινήτων.

    »Είμαστε μια εταιρία όπου στο επίκεντρο βρίσκονται οι μεσίτες , είμαστε μια κοινότητα κτηματομεσιτών και όχι franchise, βασιζόμαστε στο cloud, έχουμε αναπτύξει το B2B και B2C metaverse και έχουμε όλα τα διαπιστευτήρια για να διαπρέψουμε στην ελληνική αγορά, όπως έχει ήδη συμβεί στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», τονίζει η κ. Profumi.

    Η eXp Realty δημιουργήθηκε το 2009 από τον Glenn Sanford, έχοντας στόχο να προσφέρει το συνθήκες αμοιβής πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς. Για πολλά χρόνια ήταν παρούσα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πριν από περίπου δύο χρόνια η eXp ξεκίνησε τη διαδικασία διεθνοποίησης και είναι ήδη παρούσα σε πέντε ηπείρους και συνολικά 21 αγορές.

    «Τεράστιες οι δυνατότητες της ελληνικής αγοράς»

    Μιλώντας για την επιλογή της απόβασης στην Ελλάδα, η Ilaria Profumi διευκρινίζει πως «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται φέτος τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην επαρχία τείνουν να παραμείνουν σταθερές. Έτσι, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5%, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στο +6,2% και +9,4% αντίστοιχα. Αυτό, λοιπόν, είναι το σκηνικό, δηλαδή αύξηση της ζήτησης, αύξηση των τιμών των κατοικιών προς πώληση στην Ελλάδα, αύξηση των ενοικίων και η έντονη ζήτηση κατοικιών τόσο από Έλληνες όσο και ξένους. Επομένως, οι δυνατότητες της ελληνικής αγοράς είναι τεράστιες».

    «Τα πλεονεκτήματα μιας ψηφιακής εταιρείας ακινήτων όπως η δική μας είναι πολλά. Για όσους αναζητούν σπίτι, το ψηφιακό προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα, αμεσότητα, καλύτερη ευελιξία, απόλυτη ασφάλεια και ελευθερία, επειδή τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα επιτρέπουν διαδικτυακές επισκέψεις τόσο αξιόπιστες όσο οι επισκέψεις με φυσική παρουσία , γεγονός που φιλτράρει και διευκολύνει την αναζήτηση. Με άλλα λόγια, μπορεί να εξακολουθεί να είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας προσωπικής επίσκεψης, αλλά αυτό γίνεται μόνο σε ακίνητα που έχουν περάσει τον αρχικό έλεγχο».

    Μιλώντας από την πλευρά των μεσιτών, η ίδια προσθέτει πως «το ψηφιακό real estate προσφέρει την απόλυτη ελευθερία και ευελιξία όσον αφορά τις ώρες και ακόμη και τη γεωγραφική θέση. Στην περίπτωση της eXp, το γραφείο μας είναι εικονικό, έτσι οι μεσίτες μας μπορούν να ζουν και να εργάζονται όπου θέλουν».

    «Επίσης, ένα ακόμα πλεονέκτημα για τους μεσίτες μας είναι ότι το δίκτυό μας είναι παγκόσμιο, γεγονός που καθιστά δυνατή τη συναλλαγή μεταξύ πρακτόρων από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο όπου δραστηριοποιείται η eXp, δηλαδή 21 χώρες μέχρι τώρα.

    »Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φυσικές δομές (μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις), έχει ως αποτέλεσμα οι μεσίτες της eXp να αμείβονται πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς. Η ελάχιστη προμήθεια είναι 75% και φτάνει στο 100%». Σημειωτέον ότι εφόσον η eXp είναι εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq και αμέσως μετά την πρώτη συναλλαγή, ο μεσίτης λαμβάνει μετοχές, γεγονός που τον καθιστά μέτοχο.

    Μεγαλύτερη επέκταση στη γηραιά Ήπειρο

    Η επέκταση στην ελληνική αγορά γίνεται, σύμφωνα με την Ilaria Profumi με roadshows, «δηλαδή εκδηλώσεις όπου προσκαλούμε κτηματομεσίτες και επαγγελματίες να μάθουν για το μοντέλο της eXp, είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε και είμαστε κοντά σε μεσίτες στις περιοχές».

    Πάντως, ως εισηγμένη φέρεται να μην έχει σχέδια για listing σε άλλο Χρηματιστήριο, τουλάχιστον για την ώρα.

    Όσον αφορά τη γεωγραφική της επέκταση, «η EMEIA, η περιοχή που περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία, έχει ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανοιχτές και παραγωγικές είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις Περιφέρειες στις οποίες διαχωρίζει η eXp παγκοσμίως το δίκτυό της. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε ακόμη περισσότερο στη γηραιά ήπειρο».

    Έχει θέσει αυτό το στόχο, καθώς «τα ακίνητα δεν έχουν σταματήσει να πωλούνται τα τελευταία δύο χρόνια, η αγορά δεν έχει υποχωρήσει, το αντίθετο μάλιστα. Η αγορά ακινήτων έχει παραμείνει πολύ ενεργή και έχουν εμφανιστεί νέοι και καινοτόμοι τρόποι εργασίας. Θεωρούμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει πλεονεκτήματα μόνο για τον κλάδο και για την οικονομία γενικότερα. Μας επιτρέπει να καταρρίπτουμε τα φυσικά εμπόδια στις προσλήψεις, επειδή οι μεσίτες μας βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο και εργάζονται χωρίς περιορισμούς.

    »Η ψηφιοποίηση εξελίσσεται και θα συνεχίσει να το κάνει, κάτι που δεν σημαίνει ότι θα είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει μια εταιρεία στο μέλλον. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι θα είναι ο προνομιακός τρόπος με όλα τα συναφή πλεονεκτήματα, αλλά, όπως σε κάθε επιχείρηση, είναι δυνατή η συνύπαρξη της υβριδικής εργασίας αρμονικά».

    Θυμίζουμε ότι η eXp Realty που ειδικεύεται στην μεσιτεία κατοικιών και η βασική θυγατρική της eXp World Holdings, εισηγμένη στον NASDAQ, έκανε το ντεμπούτο της στην Ελλάδα και στοχεύει να έχει ολοκληρωμένη παρουσία στην αγορά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η eXp World Holdings έχει τζιράρει 4,2 δισ. και έχει πετύχει καθαρά κέρδη άνω των 81 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης

    Β. Φουρλής: «Το φθηνό χρήμα τελείωσε» – Κερδοφόρο β’ τρίμηνο αναμένει ο όμιλος

    Μύκονος – Ελληνικό: Βροχή πλειστηριασμών για Ρέστη, Πατρώνη, Κ. Σαραντόπουλο και τους απογόνους του Ιωάννη Μεταξά



    ΣΧΟΛΙΑ