• Real Estate

    Το τριπλό χτύπημα Φουρλή στο Ελληνικό – Πώς «πολεμά» την άνοδο των επιτοκίων

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Ομίλου Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Ομίλου Fourlis


    Έως το 2025 αναμένεται να είναι λειτουργικές οι επενδύσεις του ομίλου Φουρλή στο Ελληνικό, ημερομηνία κατά την οποία έχει οριστεί και η ολοκλήρωση των έργων της πρώτης φάσης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου από τη Lamda Development.

    Η ΑΕΕΑΠ της Fourlis βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους μισθωτές για το retail park το οποίο θα είναι εξολοκλήρου ιδιοκτησία της Trade Estates και θα έχει επιφάνεια 30.000 τ.μ.. Οι εκμισθώσιμοι χώροι του θα είναι συμπληρωματικοί του Vouliagmenis Mall, με τη διαφορά ότι θα περιλαμβάνουν μόνο μεγάλα καταστήματα.

    Εκτός από το εμπορικό πάρκο όμως – η δεύτερη συμφωνία της Lamda που ανακοινώθηκε μετά την κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο πεντάστερα – δεν θα είναι η μόνη κίνηση που θα σηματοδοτήσει την απόβαση της Fourlis στην αθηναϊκή ριβιέρα. Εντός του πάρκου, η εισηγμένη θα στήσει το τρίτο μεγάλο της κατάστημα ΙΚΕΑ (μαζί με αυτό του αεροδρομίου και της λεωφόρου Κηφισού) αλλά και ένα σημείο πώλησης της Intersport, «το καλύτερο κατάστημα αθλητικών ειδών στην Ευρώπη». Να σημειωθεί εδώ ότι η Intersport έχει ήδη εντάξει στη στρατηγική της τον επαναπροσδιορισμό του προϊόντικού μείγματος έτσι ώστε να περιλαμβάνει προϊόντα «με πλεονέκτημα» και να καταστεί ο ειδικός σε τεχνικά θέματα αθλητισμού κι όχι μια απλή αλυσίδα αθλητικής ένδυσης.

    Η επένδυση για το εμπορικό πάρκο ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ και μαζί με τα δύο καταστήματα ΙΚΕΑ και Intersport, η Fourlis θα επενδύσει περί τα 60 εκατομμύρια στο πλαίσιο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

    Χετζάρισμα δανείων 75 εκατ. ευρώ

    Στόχος της Trade Estates είναι να προχωρήσει σε IPO μέχρι το τέλος του χρόνου – με την άντληση κεφαλαίων να υπολογίζεται σε έως 100 εκατ. ευρώ –, παρόλο που η διορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λήγει το καλοκαίρι του 2023. Ο δανεισμός της ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια, εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ ο όμιλος φρόντισε να «χετζάρει» έναντι δυνητικών κινδύνων. H δραστηριότητα στα ακίνητα αποτελεί, πέραν των άλλων, προστασία έναντι του πληθωρισμού.

    Όπως είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο Βασίλης Φουρλής, οι μέτοχοι που θα επιλέξουν να εισέλθουν στην Trade Estates δε θα τοποθετήσουν κεφάλαια σε ένα «παρακλάδι» της Fourlis, καθώς οι εταιρείες του ομίλου δε θα ξεπερνούν το 30% του συνόλου των μισθωτών και αυτός είναι και ο λόγος που η ΑΕΕΑΠ επενδύει στη διασπορά των ενοικιαστών. Επιπλέον, έγινε σαφές ότι το management θα εκλέγεται από τους μετόχους (στους μεγαλύτερους των οποίων θα ανήκει βέβαια η οικογένεια Φουρλή) και δε θα είναι απαραίτητα μέλη της Fourlis.

    Η διοίκηση της εισηγμένης έχει ήδη κάνει λόγο για συζητήσεις με δύο στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates πριν τη δημόσια πρόταση, με τις ανακοινώσεις για τον έναν εκ των δύο να αναμένονται προσεχώς και να αφορούν σε ποσοστό περί του 15%.

    Τρεις εξαγορές ολοκληρώνονται το 2022

    Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates – η οποία συστάθηκε με «προίκα» ακίνητα 185 εκατομμυρίων – θα φτάσει τουλάχιστον στα 300 εκατ. έως το τέλος το χρόνου. Στα σκαριά είναι ήδη τρεις νέες εξαγορές, με την ΑΕΕΑΠ να έχει υπογράψει ήδη προσύμφωνο για το ακίνητο στο Χαλάνδρι, το οποίο αναπτύσσει η Ten Brinke και θα φιλοξενήσει καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος και της McDonald’s.

    Αναφορικά με τα δύο εμπορικά πάρκα στην επαρχία, τα οποία σκοπεύει να εντάξει στις επενδύσεις της, αυτά θα αναδομηθούν για να προσελκύσουν και νέους ενοικιαστές. Τα υπό ανάπτυξη projects ανέρχονται προς το παρόν σε πέντε, ολοκληρώνονται το 2025 και περιλαμβάνουν τέσσερα retail parks σε Κρήτη, Πάτρα, Σπάτα και Ελληνικό και ένα logistics center στην Ελευσίνα, για το οποίο η Trade Estates έχει έρθει σε συμφωνία για την εκμίσθωσή του σε λιανεμπορική εταιρεία. Πρόκειται για έργο ανέγερσης αποθηκών σε 56 στρέμματα γης της Ρετς Κατασκευαστικής, με την οποία η ΑΕΕΑΠ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας τον Φεβρουάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ