• Real Estate

    Κώστας Μαρκάζος (Premia Properties): Τελειώνουμε με το ομολογιακό και την μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ – Οι νέες επενδύσεις σε ακίνητα

    O CEO της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος

    O CEO της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος


    Κομβικός μήνας θα είναι ο Ιανουάριος για την πορεία του επενδυτικού πλάνου για το 2022 και το καθεστώς λειτουργίας της Premia Properties.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Κώστας Μαρκάζος, εντός του τρέχοντος μήνα ο Όμιλος της Premia θα «τελειώσει» τόσο με το ομολογιακό δάνειο που έχει ανακοινώσει πως θα εκδώσει από τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και με τη μετατροπή του σε  Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

    Όπως γνωστοποιήθηκε χθες η Premia ύστερα από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας προχωράει στην έκδοση ενός νέου ομολογιακού δανείου διάρκειας πέντε ετών και ύψους 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα βοηθήσει τον Όμιλο στην αποπληρωμή των δανείων και τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.

    Γεγονός και το οποίο σημαίνει πως, αν υπολογίσουμε τα 114,6 εκατ. ευρώ που διαθέτει η εταιρεία μέσω της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η δύναμη πυρός της θα ανέλθει πλέον στα 225 εκατ. ευρώ

    Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και, όπως προσθέτει ο Κώστας Μαρκάζος, η σχετική έγκριση αναμένεται να έχει δοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει πως η περίοδος εγγραφών στο ομόλογο θα ξεκινήσει από τις 19 Ιανουαρίου και η λήξη στις 21 του ίδιου μήνα.

    Ταυτόχρονα, η Premia επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Υπενθυμίζεται πως στις 10 Δεκεμβρίου με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας είχε αποφασιστεί η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο, η Premia κινείται ταχύτερα και σύμφωνα με τον Κώστα Μαρκάζο, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

    Πως θα μοιραστούν οι πόροι του νέου δανείου

    Όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση η απόφαση για την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ελήφθη βάσει δύο παραγόντων που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ο πρώτος είναι η απόκτηση επιπλέον χρηματοδοτικών καναλιών για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης, και ο δεύτερος η αποπληρωμή μέρους των δανείων της εταιρείας.

    Σύμφωνα με το CEO του Ομίλου το 60% του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση νέων  «έτοιμων» ακινήτων, καθώς η Premia δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενασχόληση με την ανάπτυξη κτιρίων. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο επενδυτικό πλάνο της Premia για το 2022 θα διαδραματίσουν κατά κύριο λόγο οι χώροι αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων (Logistics Centers), τα big boxes, τα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα όσα αφορούν την εκπαίδευση και τα αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα.

    Δεν αποκλείεται, δε, να επενδυθεί και ένα μέρος του δανείου για την αγορά πράσινων γραφείων, αλλά θα πρόκειται για επενδύσεις που θα περάσουν από «κόσκινο», καθώς  πρόκειται για «πολύ επιλεκτικές» επενδύσεις, όπως προσθέτει ο Κώστας Μαρκάζος.

    Το υπόλοιπο 40% του νέου δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων της εταιρείας, καθώς εκτιμάται πως για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της Premia που εκιτμάται περί τα 230 εκατ. έως τα τέλη του 2022, είναι απαραίτητη η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η σύναψη νέων δανείων. Επιπλέον, στα ταμεία της Premia υπάρχει ένα «αποθεματικό» 20 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του περασμένου καλοκαιριού.

    Όσον αφορά τις υπό συζήτηση επενδύσεις και τις συμβάσεις που τελούν υπό το καθεστώς του due dilligence, η εταιρεία εξετάζει την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου αξίας 200 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως εντός τους έτους θα έχουν αποκτηθεί ακίνητα αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

    Οι μέχρι στιγμής συναλλαγές και οι νέοι εταίροι

    Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η Premia προχώρησε στην απόκτηση εννέα ακινήτων συνάπτοντας συμμαχίες με σημαντικούς παίκτες του εγχώριου real estate. Σε αυτά πρωταγωνίστησαν τα logistics, τα big boxes και τα serviced appartments.

    Συγκεκριμένα, η εταιρία εξαγόρασε ένα νέο ακίνητο logistics καθώς και ένα big-box συνολικής αξίας 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ απέκτησε και το σύνολο των μετοχών από έξι ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται επτά ακίνητα. Τα πέντε εξ αυτών είναι logistics και τα υπόλοιπα αφορούν σε big boxes και η εύλογη αξία τους ανέρχεται στα 55,2 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά τα serviced appartments η εταιρεία προχώρησε προς τα τέλη του τρέχοντος έτους σε ένα μπαράζ συναλλαγών, ενώ εξετάζει και περαιτέρω εξαγορές καθώς στόχος της είναι έως το 2026 να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα που να τα μισθώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ισχυρούς εταιρικούς μισθωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Υπό το πρίσμα αυτό η Premia προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του ακινήτου της Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου στο Διόνυσο στον Πειραιά, το οποίο διαθέτει  Πειραιά διαθέτει 58 αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα που μισθώνει η Teleperformance έως και το 2033.

    Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε σε ένα νέο deal το οποίο αφορά σε serviced apartments σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη της Hamlet Student Flats που θα εξυπηρετούν φοιτητές και λειτουργούν ως one-stop διαμερίσματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ενοίκων τους για όλο το 24ωρο.

    Φυσικά η Premia Properties δεν περιορίζεται μόνο στους παραπάνω partners, αλλά προχωράει σε συζητήσεις με πλήθος ΑΕΕΑΠ, διαχειριστών ακινήτων που ταιριάζουν στο προφίλ της εταιρείας καθώς και με servicers δανείων που μπορούν να της παρέχουν τα κτίρια που χρειάζεται προκείμενου να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της.

    Διαβάστε επίσης

    Premia Properties: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 100 εκατ. ευρώ

    Premia Properties: Τι περιλαμβάνει το νέο deal των serviced apartments σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

    Κ. Μαρκάζος (Premia Properties): Επενδύουμε 120 εκατ. ευρώ σε Αθήνα και Πειραιά – Μιλάμε με όλη την αγορά για νέα ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ