• Real Estate

    Premia Properties: Νωρίτερα του στόχου το χαρτοφυλάκιο του μισού δισεκατομμυρίου

    Κώστας Μαρκάζος, CEO Premia Properties


    Επενδύσεις της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ολοκληρώνει εντός διετίας η Premia Properties, έχοντας απώτερο στόχο το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ.

    Όπως υπενθύμισε ο Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώπιον των μετόχων που ενέκριναν και τυπικά τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Premia έφτασε στο τέλος του 2021 τα 200 εκατ. ευρώ. «Σήμερα, μαζί με το ταμείο και κάποιες εξαγορές που κάναμε στο πρώτο τρίμηνο, ξεπερνάμε τα 300 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 90 εκατομμύρια».

    Το αρχικό πλάνο της διοίκησης της Premia έπειτα από την είσοδο της σουηδικής Sterner Stenhus όριζε χαρτοφυλάκιο 500 εκατομμυρίων σε ορίζοντα τριών χρόνων. Πλέον, σε μία διετία θα φτάσουμε το Gross Asset Value, δηλαδή το σύνολο επενδύσεων στα 500 εκατ. ευρώ».

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, στόχο αποτελεί επίσης η αύξηση του free float από 21% που είναι σήμερα. «Ο μεγαλύτερος μέτοχος κατέχει το 41% και αξιοσημείωτο είναι πως δεν αποτελεί μισθωτή της εταιρείας. Κανένας μισθωτής δεν είναι μέτοχος και δεν αντιπροσωπεύει το 15% των εσόδων μας. Είμαστε μία εταιρεία που μας χαρακτηρίζει η συνέπεια και με συνέπεια θέλουμε να ακολουθήσουμε την επενδυτική μας στρατηγική».

    Με ταμείο 100 εκατ. ευρώ κλείνουν οι συμφωνίες

    Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Premia ολοκλήρωσε την εξαγορά τριών ακινήτων φοιτητικών εστιών σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ. στο κέντρο της Πάτρας, στην Κυψέλη και στη Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη.

    Σημειωτέον ότι το τελευταίο στη συμπρωτεύουσα ανήκει στην Εκκλησία και μισθώνεται μακροχρόνια στην Premia. Τα συνολικά έσοδα από τα μισθώματα αυτών των serviced apartments προβλέπεται να ανέλθουν σε 640 χιλ. ευρώ ετησίως, με υπογεγραμμένες μισθώσεις διάρκειας 20 ετών, κλάδος στον οποίο η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί, όπως επανέλαβε και ο CEO κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

    Επίσης στην εταιρεία έχει συμφωνηθεί να μεταβιβαστεί ολόκληρη η ακίνητη περιουσία της Μπουτάρης, υπό την αίρεση της έκδοσης επικυρωτικής δικαστικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Βέροιας. Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της Premia έχει ύψος 100 εκατομμυρίων.

    Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ, ο κ. Μαρκάζος υπολόγισε το όφελος από την απαλλαγή φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε έως 3 εκατ. ευρώ το 2022 και σε 10 εκατομμύρια σε ορίζοντα πενταετίας.

    «Η επιλογή της Premia να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ είναι μία συνειδητή επιλογή. Επιλέξαμε το θεσμό των ΑΕΕΑΠ που αποδείχτηκε και μέσα στην κρίση ένας πολύ επιτυχημένος θεσμός στην ελληνική πραγματικότητα και ταιριάζει με το χαρακτήρα της εταιρείας μας», είπε στους μετόχους.

    Κ. Μαρκάζος: «Οι ΑΕΕΑΠ δεν δημιουργήθηκαν για να παρκάρουν οι πλούσιοι ακίνητα»

    Όσον αφορά στον ίδιο θεσμό, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, άνοιξε τη συζήτηση περί του θεσμικού πλαισίου, σχολιάζοντας πως «χρήζει βελτιώσεων. Υπάρχει μία συζήτηση με τις υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ στην οποία συμμετέχουμε μέσω της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και ελπίζουμε ο θεσμός να μη χειροτερεύσει. Θέλουμε ως εταιρεία να σεβαστούμε το θεσμό των ΑΕΕΑΠ, διότι δημιουργήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα εναλλακτικής επένδυσης σε θεσμικούς και ιδιώτες στην ακίνητη περιουσία και όχι για να παρκάρουν οι πλούσιοι τα ακίνητά τους, αφορολόγητα, σε εταιρείες».

    Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει καταρτιστεί εκτεταμένος κατάλογος αλλαγών που σκοπεύουν να εισηγηθούν τα στελέχη των ΑΕΕΑΠ και έφερε ως παραδείγματα την ένταξη ενεργειακών έργων, όπως τα φωτοβολταϊκά, στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια – κάτι που για την ώρα δεν επιτρέπεται –, τους περιορισμούς ως προς το σαφή ορισμό και το ποσοστό των οικιστικών ακινήτων στα οποία επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ (είναι 25%) και την επιβάρυνση των ΑΕΕΑΠ με ΕΝΦΙΑ και με ειδικό φόρο επί του ενεργητικού τους.

    Ως καλό momentum περιέγραψε την επερχόμενη εισαγωγή εταιρειών ακινήτων στο Χρηματιστήριο. «Αυτό είναι πολύ θετικό και για την κεφαλαιαγορά και για το real estate, γιατί δημιουργείται ένας κλάδος στο Χρηματιστήριο. Πρέπει επιτέλους το Χρηματιστήριο και στην Ελλάδα να λειτουργήσει», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα εύρημα έρευνας της ΔιαΝέοσις, βάσει του οποίου το 53,2% του ελληνικού λαού πιστεύει ότι το Χρηματιστήριο «είναι κάτι κακό».



    ΣΧΟΛΙΑ