• Business

    Τι σηματοδοτεί για την Premia η είσοδος στο club των ΑΕΕΑΠ (upd)

    Κωνσταντίνος Μαρκάζος, CEO Premia Properties – Ηλίας Γεωργιάδης, Πρόεδρος Premia Properties & CEO Sterner Stenhus Holding


    Την πρώτη AEEAΠ με χαρτοφυλάκιο άνω των 100 εκατομμυρίων, που δεν εκμισθώνει στο βασικό της μέτοχο μεγάλο αριθμό των ακινήτων της, αποτελεί από χθες η Premia Properties, έχοντας πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Δεδομένου ότι η εταιρεία ήταν ήδη εισηγμένη, αυτή ήταν μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη, που εντάσσει, όμως, και επίσημα την Premia στο club των «μεγάλων». Θυμίζουμε ότι στις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ ανήκει η Prodeaμε το ογκωδέστερο σε αξία portfolio ακινήτων –, η Trastor, η Briq Properties και η Intercontinental ICI, ενώ το δρόμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένεται να πάρουν προσεχώς η Noval του ομίλου Βιοχάλκο (δεύτερη πανελλαδικά σε αξία χαρτοφυλακίου), η Μπλε Κέδρος, η Trade Estates και η Orilina.

    Πώς ωφελείται αφήνοντας πίσω το «Α.Ε.»

    Ωστόσο, η αδειοδότηση ως ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο συμβολική, αφού η Premia θα κάνει χρήση των πλεονεκτημάτων που έχουν οι ΑΕΕΑΠ ως Α.Ε. στερούταν.

    Συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι οι οι μετοχές που εκδίδουν οι ΑΕΕΑΠ και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτή απαλλάσσονται από καθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικά τρίτων. Βέβαια, οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων με τον ισχύοντα συντελεστή.

    Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα από κινητές αξίες γενικά του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που αποκτούν μη υποκείμενα σε παρακράτηση φόρου. Επίσης, δεν οφείλουν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στο ενεργητικό τους, εφόσον δεν ιδιοχρησιμοποιούνται.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Premia, αυτά του εννεαμήνου του 2021, η συνολική αξία επενδύσεων του ομίλου αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 63%, φτάνοντας στα 173,1 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία κεφαλαιακή ένεση που χορήγησαν οι μέτοχοι στην εταιρεία ήταν η έκδοση ομολόγου 100 εκατομμυρίων που υπερκαλύφθηκε κατά 2,04 φορές. 

    Η διάσωση μιας οινοποιίας

    Η τελευταία επένδυση που ανακοίνωσε η Premia είναι η διάσωση της οινοποιίας Μπουτάρη. Η συμφωνία εξυγίανσης που υπέγραψε ο βασικός μέτοχος της Premia, ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης με τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη και η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Βέροιας, ρυθμίζει υποχρεώσεις 74 εκατ. ευρώ της οινοποιητικής, εκ των οποίων 35 εκατ. τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. χρέη προς το δημόσιο, 11 εκατ. υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους.

    Η νεοσύστατη SSG Ελληνικά Οινοποιεία θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της Μπουτάρης. Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Μάλιστα, ορισμένα ακίνητα όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού έχουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Dimand: Σόλο “διεκδικητής” του ακριβότερου φιλέτου της Αίγινας

    Premia Properties: Αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ