• Real Estate

    Ειρήνη Αθανασιάδου (Ναυτεμπορική): Στο σφυρί η προσωπική περιουσία της πρώην εκδότριας


    Έφτανε το χρέος του μισού εκατομμυρίου για να οδηγηθεί σε πλειστηριασμό το σπίτι που κατοικεί η πρώην εκδότρια Ειρήνη Αθανασιάδου στο Ελληνικό, έναν χρόνο μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας της Ναυτεμπορικής, που κυκλοφορεί από τον όμιλο Μελισσανίδη.

    Μετά τα ασημικά της ιστορικής εφημερίδας, βγαίνει στο σφυρί η προσωπική περιουσίας μίας εκ των τριών θυγατέρων του Τζώρτζη Αθανασιάδη, Ειρήνης, αυτή τη φορά από την Intrum. Ο πλειστηριασμός της πολυτελούς μεζονέτας στα νότια προάστια έχει προγραμματιστεί για την 5η Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης για ολόκληρο το ακίνητο της τάξης των 6,73 εκατομμυρίων. Ειδικά για τη μεζονέτα, η οποία εμφανίζεται και ως κατοικία της Ειρήνης Αθανασιάδου, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Τι βγαίνει στο σφυρί

    Στο οικόπεδο πρώην ιδιοκτησίας Αθανασιάδη έχει οικοδομηθεί κατοικία αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο, έναν όροφο και δώμα – στέγη, την οποία έχτισε η πρώην εκδότρια το 2006. Εκτός από τη μονοκατοικία, στο οικόπεδο υπάρχει διαμέρισμα υπογείου, που αποτελείται από χωλ, μπάνιο, WC και δύο υπνοδωμάτια και από ένα ξεχωριστό χώρο – κουζίνα.

    Όσο για τη μονοκατοικία, η επιφάνειά της φτάνει τα 947 τετραγωνικά. Αποτελείται από κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία, χωλ, σαλόνι, γραφείο, ξενώνα, μπάνιο, δύο WC, αποθήκη, ασανσέρ κι εσωτερική σκάλα που επικοινωνεί με το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Αυτό το διαμέρισμα αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, καθιστικό, κουζίνα, ασανσέρ, αποθήκη και δύο εσωτερικές σκάλες. Τέλος, η μεζονέτα περιλαμβάνει και δώμα 66 τετραγωνικών.

    Οι εκτιμητές θεωρούν ότι πρόκειται για κατοικία, ιδιαίτερα πολυτελή, όπως και η ποιότητα κατασκευής, παρόλο που η εξωτερική εικόνα του κτιρίου δεν είναι εμφανής από το δρόμο, λόγω της ψηλής περίφραξης. Εξάλλου, στις εγκαταστάσεις της μονοκατοικίας περιλαμβάνεται πισίνα 98 τετραγωνικών με αποδυτήρια. To μεγάλο ατού του ακινήτου είναι η προνομιακή περιοχή στην οποία βρίσκεται, λόγω της εγγύτητας αφενός με τη θάλασσα, αφετέρου με την έκταση του πρώην αεροδρομίου που αναπλάθεται από τη Lamda Development.

    Η κατοικία της Ειρήνης Αθανασιάδου στο Ελληνικό

    Η περιοχή παρουσιάζει σήμερα αξιόλογη οικοδομική δραστηριότητα, καθώς εντοπίζονται αρκετές υπό κατασκευή οικοδομές πολυτελούς γενικά κατασκευής. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ελληνικού, πλησίον της Λεωφόρου Ποσειδώνος, οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα πωλούνται κυρίως μεταξύ 1.300 και 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ κατοικίες τύπου μεζονέτας, σύγχρονες (παλαιότητας έως 15 ετών), πωλούνται κυρίως μεταξύ 4.700 και 5.600 ευρώ το τετραγωνικό.

    Τα βάρη

    Το ακίνητο δεν είναι ελεύθερο βαρών, καθώς φέρει προσημειώσεις, η σημαντικότερη της οποίας υπέρ της Πειραιώς. Μεταξύ άλλων, φέρει προσημείωση υπέρ της Πειραιώς για ποσό 650 χιλιάδων, αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της ΔΟΥ Ηλιούπολης για 248 χιλιάδες, προσημείωση υποθήκης για 708 χιλιάδες υπέρ της KION MORTGAGE FINANCE NO3 PLC (Τράπεζα Πειραιώς) και προσημείωση υποθήκης για ποσό 303 χιλιάδων ευρώ.

    Η κατοικία της Ειρήνης Αθανασιάδου στο Ελληνικό

    Ο πλειστηριασμός έρχεται ένα χρόνο αφού άλλαξαν χέρια τόσο τα σήματα της εφημερίδας, όσο και τα ακίνητα της Ναυτεμπορικής σε Λένορμαν και Παιανία. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα, τα έπιπλα, τα 14 σήματα του ομίλου, τα domain names που έχει κατοχυρώσει στο διαδίκτυο, οι λογαριασμοί στα social media, το αρχείο από το 1925, τα αποθέματα και η συμμετοχή στη διαδικτυακή σελίδα pestaola περιήλθαν έναντι 7 εκατ. ευρώ στη Zofrank Holdings, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη. Στην κατοχή της doValue περιήλθαν τα ακίνητα της εφημερίδας, έναντι 4,1 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ακίνητα περιλαμβάνουν

    • τέσσερα γραφεία στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη 8 και Αγίου Μηνά 10, επιφάνειας 69,68 τ.μ., 71,60 τ.μ., 82,98 τ.μ. και 54,87 τ.μ.,

    • την έδρα στη Λένορμαν, σε οικόπεδο έκτασης 1.895,40 τ.μ., που αποτελείται από τέσσερα κτίρια. Στο ένα κτίριο υπάρχει οριζόντια ιδιοκτησία που αποτελείται από 4ο, 5ο και 6ο όροφο (δώμα) επί οικοπέδου 1.895,40 τ.μ.,

    • τέσσερα οικόπεδα στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στη οδό Ηρούς στα Σεπόλια, επιφάνειας 147,92 τετραγωνικών, 154 τ.μ., 215 τ.μ. και 220 τ.μ. και

    • ένα γεωτεμάχιο 13,3 στρεμμάτων στη θέση Καρέλας, στη Βιομηχανική Περιοχή Παιανίας με πρόσωπο στη παλαιά χάραξη της Εθνικής οδού Αθηνών – Μαρκοπούλου.

    Με δεύτερο διαγωνισμό εκποιήθηκε το κτίριο εκτύπωσης της εφημερίδας.

    Η απραξία των αδελφών Αθανασιάδη

    Αυτή ήταν η τελευταία σελίδα της διοίκησης Αθανασιάδη στη Ναυτεμπορική, αφού το τέλος είχε διαφανεί ήδη από το καλοκαίρι του 2017, όταν η Eurobank κατήγγειλε δάνεια 6,5 εκατομμυρίων. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι η τράπεζα να καταθέσει αίτηση για ειδική διαχείριση εν λειτουργία της εφημερίδας και κατά τη διάρκεια των συνολικά τεσσάρων χρόνων μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός , οι αδελφές Αθανασιάδου παρακολουθούσαν άπραγες τις εξελίξεις, απορρίπτοντας ακόμα και προτάσεις της πιστώτριας, όπως η ενεχυρίαση του τίτλου. Υποτιμώντας τον ρου των εξελίξεων και το μέγεθος του προβλήματος, η Αγγέλα, η Μαριέττα και η Ειρήνη Αθανασιάδου απαντούσαν πως βρίσκονταν σε αναζήτηση επενδυτή για την εφημερίδα που σηματοδότησε την εμφάνιση του οικονομικού τύπου στην Ελλάδα.

    Η δεύτερη και τρίτη γενιά της οικογένειας έμεινε στο πηδάλιο σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Τον Οκτώβριο του 2021 βγήκε το τελευταίο φύλλο από τη Λένορμαν, σχεδόν έναν αιώνα από τις 8 Μαρτίου του 1924, όταν κυκλοφόρησε από τον Πάνο Αθανασιάδη το πρώτο δακτυλογραφημένο φύλλο με τίτλο «Ναυτικό και Εμπορικό Δελτίο Πειραιώς».

    Το κτίριο στην Κολοκυνθούς λειτουργούσε από το 1977, ημερομηνία κατά την οποία η οικογένεια Αθανασιάδη είχε στην κατοχή της και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Αθήνα, νότια προάστια και Πόρτο Χέλι. Εκτός από τη Ναυτεμπορική, Πάνος και Τζώρτζης Αθανασιάδης έτρεχαν και τη Βραδυνή, η οποία από το 1997 κυκλοφορεί από τον όμιλο της ξενοδοχειακής οικογένειας Μήτση. Στα γραφεία της Βραδυνής ήταν που δολοφονήθηκε το 1983 ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, της οποίας οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.



    ΣΧΟΛΙΑ