• Real Estate

    ICI – Briq: Παίρνει μπρος το deal Φέσσα – Χαλικιά

    Ο βασικός μέτοχος της Briq Properties, Θεόδωρος Φέσσας

    Ο βασικός μέτοχος της Briq Properties, Θεόδωρος Φέσσας


    Ξεπαγώνει σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σχετική ανακοίνωση, η πρώτη συγχώνευση των δύο ελληνικών μεσαίων ΑΕΕΑΠ, της Intercontinental International και της Briq Properties.

    Αύριο ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο της συναλλαγής των δύο επενδυτικών ακινήτων – των οποίων βασικοί μέτοχοι θυμίζουμε πως είναι η οικογένεια Χαλικιά και ο Θεόδωρος Φέσσας, αντίστοιχα – που αφορά στην πώληση 17 ακινήτων της ICI στη Briq Properties, έναντι περίπου 60,57 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η ICI συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτη γενική συνέλευση, τυπικά, για να εγκρίνει την αξία πώλησης των ακινήτων.

    Πρόκειται για assets που αποτελούν το 51% και άνω της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της ICI.

    «Πλέον είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε την απόφαση που ελήφθη και ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Τώρα μπορούμε να ορίσουμε τα επιμέρους τιμήματα των 17 ακινήτων, επομένως κλήθηκαν οι μέτοχοι να συμφωνήσουν ως προς το συγκεκριμένο θέμα», διευκρίνισε ο Ευάγγελος Κοντός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ.

    Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης του deal είναι η έγκριση της αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    «Είναι στη δική τους διακριτική ευχέρεια» διευκρίνισε ο κ. Κοντός, τονίζοντας πως πρόκειται για τυπικό ζήτημα και αναμένεται να εγκριθεί. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση των όρων της ΑΜΚ στο ΓΕΜΗ και το τρίτο στάδιο της έγκρισης επιστροφής κερδών από το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η διανομή της καθαρής αξίας της πώλησης να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου.

    Πάντως, το επείγον της έγκρισης της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως και το χρονοδιάγραμμα έχει επικοινωνηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

    To δεύτερο θέμα που εγκρίθηκε ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ICI κατά 3,9 εκατ. ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης του ισόποσου αποθεματικού της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και η ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,79 εκατομμύρια, που θα επιστραφεί στους μετόχους.

    Στις ράγες η δημιουργία νέας ΑΕΕΑΠ

    «Καταφέρνουμε μετά από πολύ κόπο όλων όσοι εργάστηκαν, να έρθει σε πέρας τεχνικά η συναλλαγή. Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, με στόχο τη δημιουργία μίας εταιρείας με καλές προοπτικές για το εγγύς και το απώτερο μέλλον για τους μετόχους της», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICI.

    Σε δεύτερη φάση τη συνέχεια, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά, έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών.

    Πάντως, το τρίτο στάδιο που αφορά την συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ICI εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, αν και η διοίκηση της ICI απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Σημειωτέον ότι η σχέση ανταλλαγής μετοχών θα καθοριστεί βάσει της ακαθάριστης αξίας του ενεργητικού των δύο εταιρειών, όπως ειπώθηκε χθες.

    Στο τέλος της συναλλαγής, η «νέα» Briq θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων κατ’ ελάχιστης αξίας 250 εκατομμυρίων, ενώ οι μέτοχοί της θα διακρατούν το 42% της νέας εταιρείας, οι μέτοχοι της ICI το 16%, ενώ η ελεύθερη διασπορά θα διαμορφωθεί σε 41%.

    Διαβάστε επίσης:

    Θ. Φέσσας: Πώς φτάσαμε στο deal με την οικογένεια Χαλικιά

    Quest: Τι βλέπει ο Θεόδωρος Φέσσας στις ΑΠΕ

    Πιέσεις των παρόχων για κατάργηση του φόρου συνδρομητικής 10% – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ