• Business

    Quest: Τι βλέπει ο Θεόδωρος Φέσσας στις ΑΠΕ

    quest

    Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος Quest, BriQ Properties


    Ανεβάζει τις μηχανές και στην πράσινη ενέργεια η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, βλέποντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

    Το προηγούμενο χρόνο, η αλήθεια είναι ότι η Quest δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε εξαγορές και περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο της ενέργειας. Τα πλάνα της επικεντρώθηκαν σε εξαγορές και ανάπτυξη στους τομείς της τεχνολογίας και πληροφορικής, καθώς και στο κούριες, μέσω της ACS.

    Έτσι, ήδη από την αυγή του 2024, η Quest μέσω της θυγατρικής της ΚΥΝΗΓΟΣ, προχώρησε στην εξαγορά φωτοβολταϊκού σταθμού 4,48MW στην Πέλλα έναντι 7,7 εκατ. ευρώ. αυξάνοντας έτσι την εγκαταστημένη ισχύ του ενεργειακού βραχίονά της σε 39,3MW.

    Η εισηγμένη του κ. Φέσσα προχωρά με σταθερά αλλά γερά βήματα στην ενίσχυση του ενεργειακού της βραχίονα, καθώς έχει ήδη αποκτήσει τον έλεγχο  των  εταιρειών  SUNNYVIEW,  ΜΚΒΤ,  Damafco  Ενεργειακή,  DMN  Ενεργειακή  και  Φάρος  Ενεργειακή  οι οποίες  συνεισφέρουν  σημαντικά  στην  ενίσχυση  της ενεργειακής επιχειρηματικής δραστηριότητας του  ομίλου. Ενώ παράλληλα προχωρώντας στις συγκεκριμένες εξαγορές αλλά και με την τελευταία προσθήκη η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχει αυξηθεί. Και αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω στο μέλλον.

    Η Quest μετά από αυτή την εξαγορά διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 27 φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές μέσα στο έτος, αυξάνοντας ακόμα παραπάνω το αποτύπωμά της στην αγορά.

    Οι νέες επενδύσεις – Πώς διαμορφώθηκε το 9μηνο

    Πάντως ο πρόεδρος του ομίλου Θεόδωρος Φέσσας αλλά και ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής, έχουν τονίσει παλαιότερα ότι ο όμιλος αναμένεται να επικεντρωθεί στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Quest Energy, που υπολογίζεται από 34 MW σε 40-45 MW στο επόμενο διάστημα.

    Παράλληλα, η διοίκηση της Quest είχε κάνει λόγω ότι οι επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τα 50εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία.

    Στο εννέαμηνο του 2023 οι πωλήσεις της Quest Energy στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εμφάνισαν πτώση (-5,1%) γύρω στα 7,8 εκατ. ευρώ, λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 2,2%.

    Για το σύνολο του 2023 στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση στον τομέα αυτόν συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Πάντως  για το σύνολο του 2023, εκτιμάται αύξηση στα έσοδα και στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αντίστοιχη αυτής του εννεαμήνου.

    Τα κέρδη προ φόρων θα κυμανθούν κοντά στα περυσινά επίπεδα λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αυξημένων αποσβέσεων. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν. H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Quest: Πώς ο Θεόδωρος Φέσσας γύρισε ξανά στα κέρδη τη ΓΕ Δημητρίου

    Σιδηρόδρομος: Στον «αέρα» επιδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

    Βοτανικός: «Πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του Ελαιώνα



    ΣΧΟΛΙΑ