• Real Estate

    Ενστάσεις επί ενστάσεων για τα δικαστήρια Πειραιά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σε σίριαλ έχει μετατραπεί ο διαγωνισμός για την ανέγερση των νέων δικαστηρίων Πειραιά.

    Το δ.σ. του οργανισμού που τρέχει τον διαγωνισμό, του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων συνεδρίασε χθες το μεσημέρι προκειμένου να εξετάσει την ένσταση που υπέβαλαν οι Ισραηλινοί στις 10 Φεβρουαρίου για την παραμονή τους στο διαγωνισμό. Πληροφορίες του mononews θέλουν και την έτερη διαγωνιζόμενη, τη Dimand να έχει απαντήσει με νέα ένσταση, η οποία ήρθε επίσης στο τραπέζι του ΤΑΧΔΙΚ.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες, εξαιτίας της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΧΔΙΚ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, το οποίο θα αποφαινόταν από την πλευρά του για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

    Τη Δευτέρα διενεργήθηκε αυτοψία στα δύο κτίρια, το κτίριο Κεράνη της Golden Horizon Investments και το ακίνητο που προτείνει η εισηγμένη (το οποίο και προκρίνεται για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου), παρουσία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση της διαδικασίας, το τεκμήριο της αρμόδιας Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης του διαγωνισμού ήταν καταπέλτης, καθώς το κτίριο Κεράνη που προσέφεραν οι επενδυτές κρίθηκε ακατάλληλο, κυρίως εξαιτίας της στατικότητάς του, ενώ προβληματική θεωρήθηκε η προβλεπόμενη δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων στην οροφή του κτιρίου.

    Την επόμενη εβδομάδα τα νεότερα

    Το ΤΑΧΔΙΚ δεν αναμένεται να συνεδριάσει νωρίτερα από την προσεχή εβδομάδα, έτσι ώστε να λάβει απόφαση για τον ανάδοχο της μετεγκατάστασης των δικαστηρίων, ενός ζητήματος που χρονίζει.

    Τα μέλη του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου θα συνεδριάσουν σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να βρεθεί λύση για το ζήτημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον πρώτο διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021, να έχει κηρυχθεί άγονος. Στον επόμενο διαγωνισμό, του Ιουλίου του 2022, συμμετείχαν οι ίδιοι δύο υποψήφιοι που είχαν προκριθεί στην προηγούμενη διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Dimand έχει προτείνει το ακίνητο Δασκαλάκη, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, όπου η εισηγμένη έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος. Η επιφάνεια του οικοπέδου φτάνει τα 17.050 τ.μ. και αποκτήθηκε από την εισηγμένη το 2020. Το πρώην καπνεργοστάσιο Κεράνη αγοράστηκε από τη Golden Horizon το 2019 μέσω πλειστηριασμού και παραμένει ανεκμετάλλευτο σχεδόν 25 χρόνια.

    Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 64 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την προκήρυξη, τo ακίνητο που θα αγοραστεί θα περιλαμβάνει κτίριο επιφάνειας 30.000 τ.μ. (με απόκλιση έως 5%) κατάλληλο για τη στέγαση των δικαστηρίων – δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, που έχει κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστεί.

    Ως προϋποθέσεις αναφέρονται η εγγύτητα σε γραμμή τραμ, γραμμή ΟΑΣΑ ή γραμμή υπόγειου ή υπέργειου σιδηροδρόμου, η απόσταση από τον κεντρικό λιμένα Πειραιά κατ’ ανώτατο όριο 1.500 μέτρα, η παροχή ασφαλούς πρόσβασης και αποχώρησης σε μεταγωγικά οχήματα εντός εσωτερικού αύλειου χώρου και η διάθεση χώρου στάθμευσης τουλάχιστον δύο μεταγωγικών οχημάτων. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει 300 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 150 στεγασμένες, εντός του κτιρίου ή σε απόσταση 500 μέτρων από αυτό.

    Διαβάστε επίσης

    Και κινηματογραφικά στούντιο στο Ελληνικό

    Ανάχωμα στον πόλεμο Airbnb – ξενοδόχων οι εκλογές –  3,5 δισ. τα έσοδα το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ