• Real Estate

    Ανάχωμα στον πόλεμο Airbnb – ξενοδόχων οι εκλογές –  3,5 δισ. τα έσοδα το 2022

    Νάσος Γαβαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων

    Νάσος Γαβαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων


    Ανάσα από την αναμενόμενη προκήρυξη εκλογών παίρνει ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αφού στην αρχή της χρονιάς το υπουργείο Τουρισμού είχε προαναγγείλει τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, που, όμως, δε φέρεται να προλαβαίνει να νομοθετήσει.

    Πάντως, οι επαγγελματίες του κλάδου αναγνωρίζουν, εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η επιβολή ΦΠΑ στους μικροϊδιοκτήτες, και ευκαιρίες από την εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων.

    «Ο πιο ριγμένος στην περίπτωση επιβολής ΦΠΑ θα είναι ο ιδιώτης, οι εταιρείες θα βρούμε τον τρόπο να ισορροπήσουμε τον ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ δεν γεννά μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το εύκολο είναι να επιβληθούν φορολογικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά όσοι ζητούν την επιβολή του ΦΠΑ, τι να περιμένουν. Αν μπει φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση, θα ανακοπεί η εισροή εσόδων από τον τουρισμό, εφόσον κλίνες για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες δεν υπάρχουν», είπε ο Νάσος Γαβαλάς, πρόεδρος του Stama, του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο βραχυχρόνιων μισθώσεων και επικεφαλής της Mint Properties, στο Shortstay Conference, που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    «Συζητούν όλοι για εμάς, χωρίς εμάς»

    Από τον Νοέμβριο του 2022 η Κομισιόν έχει εισηγηθεί κανονικό που προβλέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας εγγραφής για τους οικοδεσπότες που διαχειρίζονται ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ στην Ελλάδα έχει ήδη θεσπιστεί ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων.

    Η Ευρώπη έχει μερίδιο 80% της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Carlos Perez Lanzac, πρόεδρο της ισπανικής ένωσης AVVAPro.  Στην Ανδαλουσία υπάρχει όριο εκμετάλλευσης ενός ακινήτου ως κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οποίο διαμορφώνεται σε δύο μήνες.

    «Οι αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο δε μας έχουν πλήξει, ήταν προφανές ότι κάποια στιγμή μια επαγγελματική δραστηριότητα θα έπρεπε να φορολογηθεί. Σε εθνικό επίπεδο τη συζήτηση πυροδότησε η αντίδραση των ξενοδόχων, συζήτηση που είναι στο πλαίσιο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αργά να δούμε τι θα γίνει φετος, αφού είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα της σεζόν, αλλά ταυτόχρονα πλησιάζουν κι οι εκλογές», τόνισε ο Κωνσταντίνος Κιάμος, γραμματέας του Stama. Όπως επισήμαναν τα στελέχη του Συνδέσμου, επισημα στοιχεία έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, καθώς στις καταχωρήσεις για τις οποίες δημοσιεύονται στοιχεία περιλαμβάνονται και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, βίλες, καταλύματα ξενοδοχείων.

    Μιλώντας για την ανάγκη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους κυβερνητικούς φορείς, τόνισαν πως «συζητούν όλοι για εμάς, χωρίς εμάς». Παραδέχτηκαν, αφενός πως «θα πρέπει να μπει όριο για να διαχωριστούν οι ιδιώτες που αναζητούν ένα επιπλέον εισόδημα από όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη βραχυχρόνια μίσθωση», αφετέρου ότι «οι ιδιώτες είναι μέρος του οικοσυστήματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

    Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, ο δήμος κίνησε τις διαδικασίες για την επιβολή τέλους παρεπιδημούντων (ύψους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων) στους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποστέλοντας πρόκληση σε έξι μέλη του Stama να προσκομίσουν τα φορολογικά τους στοιχεία, ενώ σε μία περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο για τη μη καταβολή του τέλους από τη χρήση του 2017. Η πλευρά των διαχειριστών προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, αιτούμενη την αναστολή της εκτέλεσης.

    Κατά τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ και της UPI, η στεγαστική κρίση ελάχιστα επηρεάζεται από τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Το 50% των κατοικιών που διατίθενται είναι κατασκευασμένα το 1965-1975. Ακόμα και 25.000 ευρώ δεν φτάνουν για να μπορέσει ένα σπίτι να ξαναβγεί στην αγορά. Έτσι οι ιδιοκτήτες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, λόγω της πλήρους αδυναμίας να τα εκσυγχρονίσουν».

    20,8 εκατ. διανυκτερεύσεις – 3,47 δισ. τα έσοδα

    Σύμφωνα με στοιχεία της Key Data, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το 2022 μεταφράστηκε σε 20.876.000 διανυκτερεύσεις και έσοδα 3.468.000.000 ευρώ. Σήμερα, 155.000 ιδιοκτησίες είναι εγγεγραμμένες στις δύο πιο γνωστές πλατφόρμες, Airbnb & Vrbo, 20.740 εκ των οποίων στην Αθήνα.

    Αναλόγως δυναμικά μπήκε και το 2023, καθώς οι κρατήσεις τον Ιανουάριο ήταν 43% περισσότερες από τον πρώτο μήνα του 2022. Έρευνα της Transparent έδειξε επίσης πως η Οία ήταν η αγορά με το μεγαλύτερο μερίδιο των επαγγελματικά διαχειριζόμενων ενοικιάσεων (74%) και ακολουθεί η Μύκονος (61%), ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχει η Αθήνα (52%). Μιλώντας για τις περιπτώσεις όπου η διαχείριση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει γίνει επάγγελμα, η Ελλάδα ανήκει στις αγορές με τη σπουδαιότερη προοπτική και μερίδιο 36%. Οι μεγαλύτεροι παίκτες, βάσει αριθμού ακινήτων, στην Ελλάδα είναι οι thinkvilla.gr, Homm, rhodesholidays.gr, etouri.gr και islandcrete.com.

    Διαβάστε επίσης:

    Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων – €3,3 δισ. ο τζίρος της αγοράς

    Πάνω από 300 εκατομμύρια χάνει το Δημόσιο από το αρρύθμιστο πεδίο των Airbnb

    Airbnb: Στα χαρακώματα δήμος Αθηναίων & επιχειρηματίες βραχυχρόνιας μίσθωσης



    ΣΧΟΛΙΑ