• Real Estate

    Dolphin Capital: Τι πηγαίνει πίσω τα σχέδια του Μίλτου Καμπουρίδη στην Ελλάδα

    Μίλτος Καμπουρίδης, Managing Partner Dolphin Capital Investors

    Μίλτος Καμπουρίδης, Managing Partner Dolphin Capital Investors


    Την αναβολή του ανοίγματος του One & Only Kea αποφάσισε η εισηγμένη στο Λονδίνο Dolphin Capital, συμφερόντων του Μίλτου Καμπουρίδη, ενώ και η πώληση του θερέτρου μετατέθηκε από τον επιχειρηματία, περιμένοντας να δρέψει καρπούς από την άνοδο του ελληνικού τουρισμού.

    Όπως έγινε γνωστό από ενημέρωση της Dolphin Capital για τα πεπραγμένα του 2021, αποφασίστηκε ότι είναι προς το συμφέρον του θέρετρου να ανοίξει για να λειτουργήσει τη σεζόν του 2023, το αργότερο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή η απόφαση αντανακλά τις καθυστερήσεις στην κατασκευή που αποδίδονται κυρίως σε προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την έγκαιρη προμήθεια και την τιμολόγηση των δομικών υλικών.

    Πάντως, δίνει τη δυνατότητα να επανασχεδιαστεί να βελτιωθεί η προσφορά για ορισμένα έργα, όπως το Spa and Beach Club, οι εργασίες για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022. Οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται με τους ξενώνες και το κεντρικό κτίριο να έχουν προχωρήσει σημαντικά και να βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα προχωρά και η κατασκευή των επαύλεων.

    One & Only Kea Island

    One & Only Kea: Ανάρπαστες οι κατοικίες σε αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη & τις ΗΠΑ

    Γεγονός είναι ότι η εταιρεία κατάφερε να καλύψει τη σημαντική ζήτηση για τις ιδιωτικές κατοικίες που διατίθενται στο έργο μέσω κτηματομεσιτών, όπως είναι η Sotheby’s. H Dolphin Capital έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες κρατήσεων και συμβάσεις πώλησης και έχει λάβει προκαταβολές για δέκα ακίνητα. Οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ και είναι πολύ εξοικειωμένοι με την επωνυμία της One & Only.

    Η πώληση τριών επιπλέον κατοικιών υπογράφονται εντός του καλοκαιριού, ανεβάζοντας τη συνολική αξία πωλήσεων σε πάνω από 48 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν, βρίσκονται υπό κατασκευή πέντε ιδιωτικές κατοικίες ενός υπνοδωματίου και έξι μεγαλύτερες. Προσδοκίες έχει η Dolphin Capital από την ολοκλήρωση του γηπέδου του γκολφ, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2023, θεωρώντας πως θα αποτελέσει βασικό πόλο έλξης για τους αγοραστές ακινήτων. Ήδη ο άνθρωπος που τρέχει το project της Τζιας έχει πλέον μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα και σχεδιάζει το άνοιγμα και τις προσλήψεις προσωπικού.

    Kilada Hills: Γεγονός το deal με τη Grivalia

    Με ταχύτερους ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρά το Kilada Hills, η στρατηγική επένδυση των 420 εκατ. ευρώ στην Ερμιονίδα. Έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες στο 70% περίπου της έκτασης του έργου, προχωρούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο γκολφ, η οδοποιία της πρώτης φάσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως και τα βασικά έργα υποδομής. Αυτά, ενώ το deal για την απόκτηση 24 οικοπέδων από τη Grivalia έναντι 10 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε συζητήσεις για την εγγραφή υποθηκών επί των οικοπέδων, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων, κάτι που αναμένεται το επόμενο τρίμηνο.

    Η συμφωνία με τη Grivalia, μαζί με την είσοδο δεύτερου επενδυτή και την κρατική επιχορήγηση 6 εκατομμυρίων, εκτιμάται ότι θα καλύψουν πλήρως το κόστος ανάπτυξης της πρώτης φάσης του Kilada Hills. Το 2021 έκλεισαν δύο συμφωνίες κι ένα προσύμφωνο για την πώληση των οικοπέδων, όπου θα αναπτυχθούν οι κατοικίες.

    Kilada Hills

    Μετατίθεται η πώληση των θερέτρων σε Τζια & Πόρτο Χέλι – Αποεπενδύει από Τουρκία & Κροατία

    Στόχος της εισηγμένης στον δείκτη ΑΙΜ ήταν να ξεκινήσει την πώληση των θερέτρων σε Τζια και Πόρτο Χέλι το 2023, ωστόσο, κρίθηκε ότι «ο βέλτιστος χρόνος για την πώληση καθεμίας από αυτές τις συμμετοχές θα είναι μετά την ολοκλήρωση και το άνοιγμα της πρώτης φάσης καθεμιάς». Υπόψη των επενδυτών ελήφθη επίσης ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες ρευστότητας, τουλάχιστον προς ώρας, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι τότε το κόστος κατασκευής θα έχει καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και θα έχουν αλλάξει χέρια αρκετές κατοικίες. Τη στρατηγική αυτή περιγράφει η Dolphin Capital και ως «ευκαιρία να δημιουργηθεί αξία για τους μετόχους από αυτές τις επενδύσεις, στο ενδιάμεσο», ποντάροντας και στα σημάδια που δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός «φουλάρει».

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συμμετοχές της, η Dolphin Capital έχει πλέον αποχωρήσει πλήρως από το έργο LaVanta στην Τουρκία, ενώ φέτος έχει σκοπό να πουλήσει το ποσοστό της (47,9%) στο κυπριακό Aristo Developers – που επλήγη από το πάγωμα της Golden Visa στη χώρα –, καθώς και το Livka Bay, ξενοδοχείο με κατοικίες, στην Κροατία. Σχετικά με τα οικονομικά της, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο έχει αξία ακινήτων 125,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 παρέμεινε ζημιογόνα κατά 21,3 εκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης

    Προς μιάμιση φορά υπερκάλυψη η ΙΡΟ της Dimand



    ΣΧΟΛΙΑ