• Real Estate

    Προς μιάμιση φορά υπερκάλυψη η ΙΡΟ της Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand


    Από την πρώτη κιόλας μέρας της δημόσιας προσφοράς μετοχών της Dimand καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ πλέον η IPO οδεύει προς υπερκαλυψη κατά μιάμιση φορά.

    Αν και οι περισσότερες συναλλαγές αναμένονται σήμερα, οπότε και κλείνει η περίοδος προσφοράς και μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση στο ταμπλό, η έκδοση έχει αγκαλιαστεί απο ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους ανάδοχους. Μάλιστα, τα κεφάλαια που αναμένεται να αντλήσει η Dimand θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια και ίσως προσεγγίσουν τα 170 εκατ. ευρω, με το στόχο για τα προς άντληση κεφάλαια να έχει τεθεί στα 112 εκατομμύρια κατά μέγιστο.

    Η έκδοση είχε καλυφθεί ήδη μία φορά από τις 29 Ιουνίου, ημέρα έναρξης της δημόσιας προσφοράς, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανερώσει σήμερα πόσα εκατομμύρια ευρώ θα πέσουν στο τραπέζι της Dimand. Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ ήδη το fund Orasis και το family office της Μαριάννας Λάτση επενδύουν ως cornerstone επενδυτές, με συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται στο 1/4 της συνολικής έκδοσης. Σημειωτέον ότι Latsco και Orasis θα λάβουν 100% και 80%, αντίστοιχα, της αιτούμενης συμμετοχής τους, εφόσον η έκδοση υπερκαλύπτεται.

    Διαβλέποντας τη ζήτηση, οι ανάδοχοι της έκθεσης έχουν παραχωρήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (greenshoe option) μέχρι 931.800 επιπρόσθετων μετοχών της Dimand, ώστε να τις διαθέσουν σε τελικούς επενδυτές για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

    Η μέθοδος αυτή, που επιτρέπει στην επενδυτική τράπεζα που εκπροσωπεί τους αναδόχους να υποστηρίξει την τιμή της μετοχής, εφαρμόστηκε το 1960 στη Wall Street και είναι διαδεδομένη στις διεθνείς αγορές, όχι όμως και στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι αν το greenshoe ασκηθεί πλήρως, το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών – συμπεριλαμβανόμενης της διάθεσης σε εργαζομένους – θα ανέλθει σε 7.469.900 μετοχές, εκ των οποίων 6.538.100 νέες και 931.800 υφιστάμενες.

    Η τιμή διάθεσης κάθε μετοχής θα διαμορφωθεί από 13 έως 15 ευρώ και τα προς άντληση κεφάλαια κυμαίνονται από 97,3 έως 112 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα θα φτάσουν τα τουλάχιστον 93 εκατομμύρια.

    Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία -μία από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού παίκτες του development ακινήτων στην Ελλάδα-, από τα κεφάλαια που θα αντλήσει, περίπου 51 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή του αλληλόχρεου δανείου με τη Eurobank, με 28 εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθεί το τρέχον business plan και με 13,8 εκατ. ευρώ η απόκτηση νέων ακινήτων σε ορίζοντα διετίας. Ήδη η εταιρεία real estate διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 15 υπό εξέλιξη επενδυτικών έργων, των οποίων η αξία θα φτάσει τα 497,6 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθούν. Επίσης, σχεδιάζει 8 νέα έργα, από τα οποία βρίσκεται σε ισχύ συμβολαιογραφικό προσύμφωνο απόκτησης ακινήτου για τα πέντε.

    Η τελευταία ανάπτυξη που έγινε γνωστή είναι η υλοποίηση των γραφείων της PwC από τη Dimand. Επιπλέον και μεταξύ άλλων, η εταιρεία επενδύει 160 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό και την ανάπτυξη στο εργοστάσιο Φιξ της Θεσσαλονίκης.

    Διαβάστε επίσης

    Theracell: Νέα σχέδια για τη στρατηγική επένδυση των 80 εκατ. μετά το ναυάγιο του deal με Premia – Dimand



    ΣΧΟΛΙΑ